Help! De komkommersnatchers komen!

body2De woord komkommertijd werd in 1787 voor het eerst gebruikt.

Op 14 juli 1787 schrijft het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, “je mot denken, het is, regtevoort, in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’’

En stil staat het. En dat vind ik mooi.

 

Stephen King-gevoel

Want ik hou van de sfeer tijdens de vakantiemaanden, de tijd waarin de straten rustiger zijn dan normaal en de hele buurt een beetje alieneske overkomt. Ik krijg daar een bepaald gevoel van. Een Stephen King-gevoel, zoals in de film The Stand, waarin een groot deel van de mensheid wordt uitgeroeid door een virus en slechts een klein groepje overblijft.

The Langoliers

Of zoals in de miniserie The Langoliers, waarin een vliegtuig door het Noorderlicht vliegt en een groep mensen terechtkomt in ‘dode tijd’ (tijd die al geweest is). Dat gevoel, dat unheimische, post-apocalyptische (om maar wat willekeurige woorden te gebruiken) sfeertje, dat vind ik mooi. En  tijdens de vakantietijd is het er voortdurend.

Alsof er iets niet klopt.

Alsof er iets staat te gebeuren.

Alsof, tja, alsof wat eigenlijk?

Ontvoerd door aliens?

Het geheel wordt hier in elk geval momenteel versterkt door de afwezigheid van de kinderen  – O nee! Ontvoerd door aliens!? Nee hoor. Gewoon bij oma – en het feit dat veel mensen in de buurt nog op vakantie zijn. Ik ging net hardlopen en kwam bijna geen mens tegen. (Oké, het regende ook, maar toch!)

Ik hartje eerie!

En dan kijk ik ook nog zo’n fijne serie momenteel, over een of andere poort waardoor mensen in een andere dimensie kunnen komen (een soort naargeestig afgeleide van hun eigen wereld) waardoor ik me de laatste dagen helemaal zo strangely eerie voel. Heerlijk. Ik hartje die eerie-serie! (Stranger things heet hij.)

Mis mist?

Maar goed. We moeten natuurlijk wel reëel blijven. (Af en toe roep ik mezelf tot de orde, want dan gaat mijn fantasie met me aan de haal) Want het leven is geen film en de mensheid is niet geïnfecteerd met één of ander eng virus. Er komt geen rollende mist met monsters erin en er zijn geen afsplitsingen in de tijd.

Afwijkend gedrag

Alhoewel. De enkeling díe ik dan nog op straat tegenkom, die loopt met z’n neus in z’n telefoon te zoeken naar iets dat er niet is. Eigenlijk is dat best vreemd (om niet te zeggen afwijkend!) gedrag. Ik heb een paar van die zoekers in mijn vriendenkring en ik kan je vertellen, daar valt geen normaal gesprek meer mee te voeren. Ability? Pokégym, Pokéstop, battelen? Volg jij het nog?

body1Nu ik over nadenk ...

Nu ik er eens wat langer over nadenkt (lees: nu ik deze blog tik): misschien is een groot deel van de bevolking écht wel overgenomen door aliens! Ik denk dat ik voorlopig maar even binnen blijf, dat ik niet ga hardlopen.

Want straks staan ze allemaal naar mij te wijzen!

Tagged , ,

2 Responses to "Help! De komkommersnatchers komen!"

 • Ellen
  12 augustus 2016 - 13:51

  Haha pas maar op ja!
  Ik weet wat je bedoelt, hier in de stad is het de laatste weken opvallend rustig, studerend Groningen is afgestudeerd, naar ouders of op vakantie en de rest hangt blijkbaar ook elders uit, en een paar toeristen maken dat niet echt goed. Het geeft inderdaad een beetje eerie sfeertje haha. Dat gevoel van er is iets gebeurd of er staat iets te gebeuren, dat is het precies!! Vind het al jaren maf, maar had nooit bedacht dat iemand anders dat zou herkennen! Heerlijk toch weer. haha.
  Ik heb nog steeds geen Pokémonjagers in het wild gezien. Of misschien heb ik niet goed opgelet 🙂 Of misschien zijn ze stiekem wel ontvoerd door de hier gelande aliens toen ze even niet opletten en naar hun schermpje keken.

 • Tanja
  13 augustus 2016 - 02:54

  Hahaha, leuke blog! Nu kijk ik nooit naar dat soort films of serie’s die jij beschrijft, ik ga er naar van dromen dus doe ik dat niet meer. Verder heb ik niemand in de familie die iets zoekt wat er niet is 😛 Nog zag is zulke vreemden hier in onze buitenwijk. In het centrum zijn ze wel gesignaleerd volgens de krant. 😉 In de straat is iedereen weer terug van vakantie, het parkeren van de auto is weer een groot probleem 🙁 En leuk dat stukje over komkommertijd. Zo werd eerst ook de tijd aangeduid dat kranten minder serieuze onderwerpen hadden, toch? Dat is nu niet het geval, Iedere dag lees ik over aanslagen, komende hongersnood, legers die in staat van paraatheid worden gebracht en meer van die verschikkelijke dingen 🙁 Helaas zijn die vreselijke zaken niet door aliens mee genomen. En er is ook geen virus tegen agressie uitgebroken, heel jammer. Als ik iemand zou willen laten verdwijnen door een gat in de tijd is dat Donald Trump, dat vind ik zo’n eng mannetje.

Leave a Reply