De plank misslaan

Mijn man kán nog wel eens een beetje doorslaan.

Dat doet hij soms hobby-technisch, soms met klussen in huis, maar in elk geval áltijd ‘projectmatig’. Dat wil zeggen: als hij iets in zijn hoofd heeft, dan móet het af. Bij voorkeur gisteren.

Lekkende WC

Vaak is dat handig. Zijn ‘drive’ zorgt ervoor dat hij klussen snel afmaakt. Maar soms is het ook ónhandig: het zijn niet altijd de klussen waarop ík zit te wachten (marmer in de kelder leggen, terwijl boven de WC lekt?!) en daarbij loopt de tijd die hij in zijn project steekt niet altijd synchroon met de gezinsagenda. Wil ik net een filmavondje plannen, moet hij ineens een muur witten.

Zo ging hier na een periode van relatieve rust onlangs het project ‘balkonherstel’ van start. Een balkon? Je hebt toch een tuin? Inderdaad, en daarom gebruiken we het balkon dus nooit. Maar het is wél een eyecatcher, zo aan de zijkant van het huis. Een eyecatcher die nu langzaam wegrot. Dat kon Paul niet over zijn kant laten gaan.

Klussen in huis

Het begon met een avondje schuren. Vond ik wel oké, had ik lekker de afstandsbediening voor mezelf. Maar Paul was nog geen half uur bezig of vriend A. dook ‘spontaan’ op! A. zei dat Paul een verfbrander moest kopen, want daarmee brandde je alles zó schoon. En dus ging het duo samen naar de Gamma (Gamma sei ju?), want bij projectmatig doorslaan horen óók een nieuwe speeltjes.

Die verfbrander bleek helemaal hot (letterlijk, want als je niet uitkijkt fikt hij je wenkbrauwen eraf) en Paul raakt maar niet uitgepraat over hoe fantastisch het ding werkt. De verf lost op voor zijn ogen en het balkon schiet lekker op. Roept hij om de paar minuten.

En opschieten doet het. ‘Plankje branden’ werkt blijkbaar verslavend. Waar Paul vroeger regelmatig naar buiten verdween om ‘een peukje te roken,’ gaat hij nu steeds ‘een plankje branden’. ’s Avonds laat: “Nog even een plankje doen”. In de regen: “Plankje branden!” Voordat we gaan eten: “Gauw een plankje”. Het valt me nóg mee dat hij ’s ochtends voor zijn werk niet naar beten rent voor ‘koffie en een plankje’.

Plankje-branden

Nou ja, ik zeur niet. Plankje-branden is erg nuttig, ons balkon wordt echt heel mooi! 'Filmpje kijken' komt later wel weer. Ik lees wel een leuk boek ondertussen. En laten we eerlijk zijn, deze 'verslaving' is een stuk gezonder dan roken. Tenminste, als Paul niet vandaag of morgen per ongeluk een hijs van zijn verfbrander neemt!

Tagged , , ,

4 Responses to "De plank misslaan"

 • Tanja.h
  26 juni 2013 - 09:08

  Aiiiiiii, dat zou pijnlijk zijn. Dan zou hij in meerdere opzichten een dokter nodig hebben 😉 Verkeerde timing hebben met klussen is volgens mij echt een mannending. Zo is hier bv het eten wel eens verpieterd door het “even afmaken ” Maar ik zei er niets van, zo fijn als er eindelijk iets gemaakt word 🙂

 • corrie
  26 juni 2013 - 09:52

  Als ik roep voor koffie/eten/ ff wat drinken, tijdens het klussen, duurt het minimaal 10 minuten voor dat manlief op komt dagen.
  Intussen calculeer ik die dus gewoon in 🙂

 • Pip
  27 juni 2013 - 10:22

  Poe, wou dat die van mij zo’n doorzetter was. Hij houdt alleen van beginnen. We zitten dus met allemaal onafgemaakte klusprojecten in en om het huis. Aargh!

 • esther
  27 juni 2013 - 12:50

  Oi, dat is balen! Zal ik Paul ff sturen in ruil voor één van jouw lekkere taartjes 🙂 ?

Leave a Reply