Jonkvrouw in nood

Stel, je wilt parkeren in Amsterdam. Bijvoorbeeld: bij de NDSM-werf. En stel, je wilt daar parkeren en een dag van te voren je parkeerkaartje halen én betalen. Dat wil je niet ergens hoeven aanvragen, maar gewoon, invoeren bij een parkeermeter op de plek waar je de volgende dag wilt staan.

Dat zou best ingewikkeld zijn, toch?

Nou. Mij is het gelukt. Alleen had ik het parkeerkaartje niet de volgende dag nodig, maar op de dag zelf. En ondanks dat het best knap was dat ik dit voor elkaar gekregen had – parkeren terwijl ik betaalde voor de volgende dag – kreeg ik toch een boete.

Jonkvrouw in nood
Uiteraard heb ik bezwaar gemaakt. Volgens Lizzy – die even wilde meelezen – deed ik dit in mijn rol als ‘Jonkvrouw in nood’. Die rol schijn ik, volgens haar, wel vaker te spelen. Laatst nog in het sushirestaurant. Toen ik een bestellinkje had willen annuleren en ik 'm juist had verdúbbeld (kut Ipads…). Toen vertelde ik de ‘meneer van de bediening’ dat ik ‘per ongeluk’ had gedaan en dat ik het ‘echt niet op kon’, sorry-sorry-sorry. Hij zei dat het niet erg was en nam de bestelling weer mee. Prima toch?

Psychische stoornis
Jonkvrouw in nood. Ik was me er niet bewust van dat ik het deed. (Lizzy kan het overigens fantastisch nadoen, hoe ik het doe in die rol, hahahaha.) En dat het zo heette. Maar het klinkt best schattig toch? Als ik het verhaal aan een vriendin vertel, zegt ze: “In de psychiatrie noemen we dat gedrag ‘charming manipulatieve. Het kan wijzen op een narcistische stoornis.” Hm. Dat klinkt dan weer wat minder schattig.

Maar ja. Wat moet ik dan? Geen zin om die parkeerboete te betalen. Dus steek ik het bezwaar Maximaal Manipulative in. Sorry, sorry, sorry: ik was een beetje dom. En ook niet zo slim. ("Ik wist helemaal niet dat het kón!") Wilt u mij helpen, lieve parkeerbeheer-meneer?

Was getekend, de Jonkvrouw in nood. Lost, in de grote stad.

2 Responses to "Jonkvrouw in nood"

 • Cleo
  18 april 2019 - 10:41

  Zijn we niet allemaal op z’n tijd een Jonkvrouw in Nood?
  Misschien de meest geëmancipeerde vrouwen niet, maar iedereen verandert wel eens in deze (achteraf soms beschamende) rol.
  En mannen vinden het vaak ook heeeeeerlijk om de ridder te kunnen spelen.

 • Moi
  19 april 2019 - 09:58

  Hihi, volgens mij doen veel vrouwen dat wel es. Wij noemen dat het D.i.D. Systeem, (damsell in distress), kijken teveel Amerikaanse tekenfilms in het Engels, vandaar. Werkt soms en soms ook niet. Mij wel es gelukt toen ik het kaartje van de metro in Amerika kwijt was en niet door poortje kon, moesten we weer bijbetalen, was na lange vliegreis en ik was helemaal in paniek daardoor. Dame bij controlepoortje snapte niet waarom ik zo overstuur raakte, maar liet ons er toch zonder betalen alsnog uit. Dus het werkt soms ook bij een vrouw ipv een man😹

Leave a Reply