Janken met Linus – Tutorial –

Vandaag begint de Advent (klik).

Officieel: de aanloopperiode naar kerst waarin Christenen zich voorbereiden op (weder)geboorte van Jezus. Officieus: de tijd waarin Kerst met Linus op TV is.

Kerst met Linus

Kerst met Linus (klik). Zucht. Het meest fantastische programma in de rijke Scandinavische televisiegeschiedenis. ‘De kinderen gaan dagelijks op avontuur in het Noorse dorpje Svingen. Samen met zijn vrienden en zijn zusje Klara zingt Linus kerstliedjes, speelt hij in de sneeuw en telt af naar kerst.’

Echt, alleen al van de programmaomschrijving krijg ik ogen op sap.

In de volksmond

En die tranen, die horen erbij. Daarom heet de serie (elke dag op TV gedurende de Advent) in de volksmond ook wel ‘Janken met Linus’. Die ondertitel is ontstaan in de tijd dat ik ’s morgens op kantoor kwam en standaard het volgende gesprek voerde met collega M.

“Linus gezien?”

“Nou! Het was weer janken met Linus!”

“Hou op. Schei uit.”

Janken met Linus.

linus1Diehard fans herinneren zich de aflevering waarin de bange Nure zijn plankenkoorts overwint en de show steelt. En wat te denken van de scene waarin stoute Klara aan oma vertelt welke lollige liedjes haar vader over zijn schoonmoeder zingt. En wie zou er dit jaar nou de heilige Lucia mogen spelen? Ze willen het allemaal, inclusief Nurdy Nure. Elk jaar diezelfde mierzoete snoetjes (inclusief EO-gedachte), elk jaar die opgepoetste moraal en elkaar jaar weer dat welhaast masochistische genoegen bij het horen van het introliedje. Als het bijna Kerst is, is er één plek op de wereld...

Het familiediner

Ik ben er altijd wel voorzichtig mee hoor. Met ik over Svingen praat. Er zijn mensen voor minder opgesloten. Niet iedereen volgt Linus. (Datzelfde heb ik met Het Familiediner, dat kijk ik officieel ook niet.) Maar gisteren had ik zo’n leuk gesprek over de Christelijke gedachte achter de Advent Kerst met Linus op het hockeyveld, dat ik besloot er toch maar eens een blogje aan te wagen. Ik heb tenslotte maar een paar duizend lezers, dus dat is nog best intiem.

En toen ik gisteren Linustechnisch uit de kast kwam, ging Twitter ook meteen los.  “Géén Kerst zonder Linus” postte iemand, en: “Nostalgie!” "Mijn kinderen willen alleen nog maar met me kijken om te zien hoe snel mijn tranen gaan biggelen.” "O nee he, mama wil weer kijken!” “En altijd die mooi gebreide truien, wanten en mutsen die net iets te groot zijn!” Ha! Ik ben dus niet de enige!

“Yes Kerst kan beginnen!”

Kijken dus, naar Kerst met Linus, vanaf 1 december tot aan Kerst zie je Kerst met Linus elke dag om 6.10, 15.30 en 19.20 uur op Zappelin Xtra. (Ziggo kanaal 311 of KPN kanaal 58 of via je tablet of computer op www.zappelin.nl). En voor wie écht in de sfeer wil komen, hieronder de Kerst met Linus tutorial.

 • DE FILM IS TIJDELIJK VERDWENEN. BINNENKORT WEER BESCHIKBAAR.

Nodig voor Kerst met Linus tutorial

Kind(eren) (met hertenblik)

Foute mutsen

Wanstaltig kerststalletje

Goed gevulde kerstboom

Sterretjes

Filmende oma

Volgend jaar laat ik buttons dukken (“I love Linus”) zodat verwante zielen elkaar tijdens de Advent sneller herkennen. Mijn bijdrage aan de kerstgedachte. Wie wil?

25 Responses to "Janken met Linus – Tutorial –"

 • Jelte
  1 december 2013 - 11:48

  Linus rules! 🙂 Ik wil ook een button!

 • esther
  1 december 2013 - 12:05

  🙂

  En hebben jullie het gezien? Ik heb sneeuw op mijn blog, woehaaaa!

 • Mariella
  1 december 2013 - 12:33

  Gaaf die sneeuw!
  Linus gemist…kan ik het nog terugkijken? of is het niet erg als je het begint mist?

  En wat heb je een onwijs leuke speeldoosjes! (eh ja da’s 1 van mijn afwijkingen 😉 )

  • esther
   1 december 2013 - 12:41

   Maakt niets uit, losse afleveringen!

 • Pantervrouw
  1 december 2013 - 13:09

  Nou ja als je het zo beschrijft dan moet ik natuurlijk gaan kijken!! En wat een heerlijk warm gezellig knus filmpje!! Raak ik zo van in de kerstsfeer. Oké Linus kijken dus vanaf morgen!
  🙂

 • odette
  1 december 2013 - 13:42

  Wat een gemis, ik ken linus helemaal niet. Maar ik ben een vroege vogel ga van de week maar eens kijken want als ik het zo lees vind ik het vast leuk.
  Ik zag ook de sneeuw, dacht eerst nog dat het een pluisje was op het scherm van mijn tablet.

 • Granny
  1 december 2013 - 13:45
 • esther
  1 december 2013 - 13:47

  Sterkte tekst Granny 🙂

  Odette, ik ben benieuwd!

  • odette
   2 december 2013 - 08:33

   Ik heb net 4 afleveringen gezien en ik wil ook een button……
   Wat een geinig serie, ik ben gek op dat scandinavische, inderdaad die truien en de sneeuw en die huizen, enig. En dan die grappige verhaaltjes. I love Linus!

   • esther
    2 december 2013 - 08:41

    Haha 🙂

 • Granny
  1 december 2013 - 13:47

  Eh… Mijn tekst is er niet bij…
  Bij mij traantjes bij het zien van het filmpje.

 • Wendy
  1 december 2013 - 14:08

  Waarom volgend jaar pas die button ? 😉

 • AHA
  1 december 2013 - 20:00

  Heerlijk! De peperkoek staat klaar…

 • Gouldamandine
  2 december 2013 - 00:07

  Linus? Nog nooit van gehoord.

  PS: Je moet nog even werken aan je officiële omschrijving van kerst. Je omschrijving past perfect bij Pinksteren, maar niet bij kerst 😉

  • esther
   2 december 2013 - 08:41

   Ja zeg, stom eigenlijk. Het stond zo op wiki over advent maar ik er ff wedergeboorte van maken! Thanx

 • Miran
  2 december 2013 - 09:54

  I LOVE LINUS! ♥♥♥

  Was weer genieten vanmorgen vooral die intro. LOVELY! Ik weet gewoon nog dat ik het keek met mijn dochter, toen 2/3 jaar. Nu is ze bijna 10! Elk jaar nog gekeken. Vanmorgen zei ze… mam, tis wel steeds het zelfde he?! Dus ik; JA NOU EN?! hahaha. Gelukkig nog een van zes die het wel heel leuk vindt nog… 🙂

 • Brie S
  2 december 2013 - 18:02

  Linus! Is het al begonnen? Ja dus! Jaar in jaar uit dezelfde afleveringen, maar zo goed om hier het kerstgevoel mee te krijgen!
  Maar eerst de Sint weer naar Spanje, want s ochtends wordt nog het ‘spannende’ sinterklaasverhaal gevolgd op Nickelodeon :-s

 • Grettel
  2 december 2013 - 18:28

  “Ogen op sap” !!!! Die onthoud ik! 🙂

 • Muis
  3 december 2013 - 15:09

  Jaaaaa, Linus is leuk. Volgens mij hebben we het nu van begin al aan gezien, andere jaren wel een later ingestapt. Daarom vroeg ik me ook af of het nieuwe afleveringen zijn maar ik lees hierbiven al bij Miran dat het elk jaar hetzelfde is.

  Wel grappig dat jongste (net 5) ook zei: he mam, dat is lang geleden dat ik dit heb gezien. Wist het dus nog wel van vorig jaar. Ik kijk weer uit naar het sneeuwballengevecht in het ijskasteel.

 • David
  8 december 2013 - 14:46

  Superverhaal!

  • esther
   8 december 2013 - 15:05

   Haha dank je David 🙂

 • Linda van der Klooster
  17 december 2013 - 16:22

  Doe mij ook maar zo’n button (en een zakdoekje).

  • esther
   17 december 2013 - 18:41

   Haha 🙂

 • Miran
  1 december 2015 - 10:28

  Bij ons geen linus meer ben ik bang. Maar idd jaren lang elke decembermaand stond linus smorgens aan en ik begon al te janken bij de intro.

  Leuke blog!
  Xx

 • Granny
  2 december 2015 - 21:56

  Ik wil!!!!!:-)))

Leave a Reply