In de ban van de paddenstoel

De avond ervoor was er nog niets aan de hand.

Ik ging naar bed zoals alle andere avonden, ik sliep heerlijk zoals alle andere nachten en ik stond een beetje gedesoriënteerd op. Zoals alle andere ochtenden. Maar toen ik die ochtend beneden kwam zag ik ze. In de pot van het sinaasappelboompje waren twee gele paddenstoeltjes uit de grond geschoten.

En ineens was het herfst. In mijn keuken.

Gefascineerd plaatste ik een foto op Facebook. Ik geef toe, dat was een gok, het is nogal wat om public te gaan met het feit dat er paddenstoelen in je keuken groeien, maar het bericht werd goed ontvangen. Zo goed zelfs, dat vriendin N. – altijd opzoek naar the why of it - de afbeeldingen had doorgestuurd naar haar schoonvader de paddestoelolog.

Zeldzame soort!

Nog geen uur later kreeg ik het volgende bericht: “Kan je nog een foto plaatsen wanneer de paddenstoelen wat groter zijn? Het gaat vermoedelijk om een zeldzame soort!”

Eerst dacht ik dat het een grapje was – waarom groeien er random zeldzame paddenstoelen in de pot van mijn sinaasappelboom?! – maar Vriendin N. was uiterst serieus.

“We hebben mogelijk een zeldzame paddenstoel in de keuken!” appte ik jubelend naar Paul. Die reageerde gealarmeerd: “Ik weet niet zeker of dat iets om blij van te worden!” Gevolg door: "Is dit iets om met de hulp te bespreken?"

Vruchtbaar huishouden

Evengoed, toen ik die middag thuiskwam rende ik alle babykwartels en babyduifjes (ja, die hebben we inmiddels ook, het is hier naast beschimmeld ook nogal een vruchtbaar huishouden!) voorbij, opzoek naar mijn nieuwe troetelkinderen de paddo’s. En wat denk je?! Vet gegroeid!

Ik snap nu waar de uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ vandaan komt.

Ik maakte direct een nieuwe serie foto’s voor N. en startte Facebook op. “Als dit zo doorgaat dan zitten ze morgen tot het plafond!” En: “Ze zijn toch niet besmettelijk? Want dan heb ik morgen geen keuken meer!”

Ondertussen was ik ook op de hoogte gesteld van de naam van de paddo’s (die weliswaar exotisch, maar toch niet zo heel zeldzaam bleken te zijn), het ging hier om de goudgele plooiparasol, en was ik al gestart met googelen op bijzondere paddenstoelen. Er ging een wereld voor me open.

Blauwgroen trechtertje?

Kijk, dat Elfenbankje, dat kennen we wel. En Eekhoorntjesbrood, dat gaat er bij de meeste ook wel in. Maar wat te denken van de Bleekbruine bekerzwam en het Blauwgroene trechtertje? Fantastisch toch? Of het Fluweelpootje, de Gele trilzwam, de Glimmerinktzwam, Koningsmantel en het Loodkleurig netplaatje? En wat te denken van de toefige labyrinthzwam, het vuurzwammetje en de wollige franjehoed?

O, ze zijn niet allemaal zo sprookjesachtig hoor. De Boomwrak, de Braakzwam, de Dooiergele mestzwam en de Blauwe kaaszwam wil ik liever niet in het donker tegenkomen. En dan ben ik nog maar bij de B.

Gekraagde aardster?

De gekraagde aardster, daar heb ik toch ook andere associaties bij. De Poeder-zwamgast, Slijmerige spijkerzwam (Suske en Wiske-naam!), die laat ik voorbij gaan. Maar voor de rest: wat een magische wereld!

Sprookje

En magisch bleek het. Want vanochtend: Horus pocus, waten de fiere paddenstoelen alweer verdwenen. Verschrompeld tot een rimpelig hoopje. Weg herfst.

Ach ja. Dan ga ik maar weer lekker van de zomer genieten!

2 Responses to "In de ban van de paddenstoel"

  • Suzanne
    12 september 2016 - 16:37

    Ik vind je verhalen altijd bijzonder leuk! (en meer en vaker is natuurlijk fijn, maar als je maar af en toe wat publiceert ben ik ook al blij)

  • Tanja
    14 september 2016 - 21:39

    Ga je nu behalve vogels ook paddenstoelen kweken? 😉 Ik deed dat eens met champignons, met groot succes. Niet sprookjesachtig maar wel heeeel lekker 🙂

Leave a Reply