In bed met onmenselijke wreedheden – review In ongetemde staat Roxane Gay –

In bed met onmenselijke wreedheden

De eerste keer dat ik me - lekker knus - tussen de lakens nestelde met het boek ‘In ongetemde staat’ van Roxane Gay, dacht ik dat ik te maken had met een erotische roman. Iets SM-achtigs à la Vijftig tinten grijs.

Dat van die sadisten, dat bleek te kloppen. Van enige erotiek was echter geen sprake... Lees hier de review & huiver.

Familieboek Port-au-Prince
In ongetemde staat Roxane Gay

In ongetemde staat
Roxane Gay

Mireille Jameson is Haïtiaanse. Ze woont met haar Amerikaanse man en kind in Miami. Als ze echter op familiebezoek gaat in Port-au-Prince, wordt ze op klaarlichte dag ontvoerd. Haar vader weigert in eerste instantie het losgeld te betalen en in de dertien dagen dat Mireille wordt gevangengehouden botvieren haar ontvoerders hun woede op haar. Hoe ze dat doen? Echt, dat wíl je niet weten. Maar je móet wel.

"Pas toen ik bij mijn man en kind werd weggehaald drong het tot me door dat wij allemaal de prijs voor mijn vaders dromen moesten betalen."

Kippenvel

Al snel begreep ik dat dit niet het boek was dat je ‘even lekker’ leest voor het slapengaan. Al na de eerste avond kreeg ik er nachtmerries van. De subtiele – bijna emotieloze – manier waarop de periode van gevangenschap van Mireille wordt beschreven bezorgde me meer dan eens kippenvel. De goedheid van de mens? Niet in Haïti.

Oogjes toe

Maar ondanks de gruwelen las ik door. Ik googelde op Haïti, op ontvoeringen, op klassenverschillen. Natuurlijk, we weten allemaal dat er in dat land van alles aan de hand is, maar het zijn dingen die we liever niet zien, niet weten. En meestal doen we er (dus) niet zoveel mee. Zo is het toch?

Mireille komt vrij - en ze heeft er alles aan gedaan om zich niet te laten breken - maar zoals dat gaat is het einde pas het begin. Is ze gebogen? Of gebroken? Geen boek dat je voor je plezier leest. Maar toch. Een noodzakelijk boek. Het is goed om al lezend met je neus op de feiten te worden gedrukt. In bed, op de bank of gewoon, veilig in het voorjaarszonnetje op een bankje voor je huis.

Het besef

Al was het alleen maar om maar weer eens te beseffen hoe goed wij het hier – alle crises, terrorismedreigingen en schrijnende ziektegevallen ten spijt – in Nederland eigenlijk hebben.

"Dertien dagen is heel lang."
"Een eeuwigheid," zei Michael. "Ik weet het."
"Nee Michael. Dat weet je niet. Daar heb je geen flauw benul van."

Boek hebben? Doe mee met de actie

Het boek winnen? Stuur me een mailtje via deze link en maak kans op dit indrukwekkende boek! Actie loopt tot woensdag 1 april 2015 (Geen grapje).

In ongetemde staat van Roxane Gay, uitgeverij Cargo, 363 pagina's, ISBN 9789023492344, hier is het boek te bestellen, tevens vind je hier een leesfragment.

2 Responses to "In bed met onmenselijke wreedheden – review In ongetemde staat Roxane Gay –"

  • Granny
    24 maart 2015 - 16:03

    Hoeft van mij niet…..brrrrrr

  • gjans
    25 maart 2015 - 09:55

    brrrr, ik sla over!

Leave a Reply