In bed met … een e-reader

Sinds kort heb ik een Kobo e-reader.

En eerlijk is eerlijk, ik moet daar erg aan wennen. Het apparaat heeft weliswaar een handig formaat en een aantrekkelijk gewicht - na het lezen van het boek Ik ben Pelgrim van heb ik twee weken in de ziektewet gelopen vanwege een overbelaste pols - maar het ding heeft ook zeker nadelen.

Racen en lezen

Voor mijn rubriek "In bed met een auteur" race ik van het de ene roman naar de andere. En ik lees - zoals de rubriek al doet vermoeden - bij voorkeur in bed. Daarbij is de Kobo een zegen want ik kan nu eindelijk fatsoenlijk líggend lezen. Maar naast lezen in bed droom ik ook graag weg bij een goed verhaal bád. En dat is nu een probleem.

kobo-ereader"Ik liet ooit het boek Joe Speedboot vallen in bad. In tegenstelling tot wat de titel doe vermoeden zonk het direct naar de bodem. Jammer, maar het was maar één boek. Als ik nu de Kobo tussen het schuim laat zakken ben ik niet alleen een heleboel boeken maar ook aardig wat duiten kwijt. "

Moeilijk inschatten

En dat is niet het enige nadeel. Ik vind het ook lastig dat ik niet meer kan inschatten hoe dik een boek is. Hoeveel ik nog 'moet' (soms handig, vooral bij saaie boeken) en op de een of andere manier word ik daar onrustig van. Ook ruik ik het papier niet meer. Ik snuffel nu nog wel eens aan de e-reader maar dat is het toch ook niet helemaal.

Kobo e-reader

Het allergrootste probleem echter is - lach niet - het ontbreken van de auteursfoto op de achterflap. Ik heb namelijk de gewoonte om gedurende het lezen gesprekjes met de auteur te voeren. Gewoon, om hem of haar even te vragen waar toch die zieke geest vandaan komt. Of ik zeg: "Gaat ze dood? Dat flik je me niet he?!" En heel soms verklaar ik hem of haar spontaan de liefde, zomaar als het verhaal briljant is.

Spannend?

Het is dus nog maar de vraag of het wat gaat worden, tussen mij en mijn e-reader. Want zeg nou zelf, wat is mijn rubriek "In bed met een auteur", zonder auteur?! Dan wordt het 'In bed met een e-reader' en dat klinkt toch écht veel minder spannend….

Meer lezen? Op Vrouwonline gaat het vandaag over ... de Vagina-selfie. De wat?! Ja, lees meer hier!

9 Responses to "In bed met … een e-reader"

 • odette
  29 september 2014 - 08:42

  Hoewel er niks boven een echt papieren boek (de geur, het gevoel) gaat ben ik verknocht aan mijn e-reader. Toen ik mijn reader net had keek ik steeds bij het omslaan naar de linkerkant, dat was even wennen.
  Ik hou ook erg van lezen in bad en hiervoor heb ik een plastic ding (gewoon bij de action) gekocht een soort van ziplock zak, werkt fantastisch. Hoewel ik hem nog niet heb laten vallen in bad geeft het een veilig gevoel. Het idee dat het kan…..zonder schade.

 • Mariella
  29 september 2014 - 08:44

  Ik lees liever een gewoon boek, ook om te kijken hoeveel bladzijdes nog (maar inmiddels heb ik ontdekt dat dat bij de meeste boeken op de ipad ook kan!)
  Ik lees alleen op de ipad als ik een reuma aanval heb. Ik heb dan enorme last van mijn handen en een gewoon boek is dan niet te doen (nou ja voor een bladzijde of 4 maar dan is het klaar)
  Maar pad en ik zijn geen vriendjes voor het leven. Als hij ermee stopt dan schaf ik geen neefje/nicht/ver familielid van hem aan; dan haal ik gewoon weer boeken bij de bieb en heb ik pech tijdens een pijnaanval.

  Ik vind hem nl toch iets minder intiem en knus als een echt, goed, boek!

 • Christina Brouwers
  29 september 2014 - 08:48

  En hoe vul je nu je boekenkast? Dat is nog zo’n nadeel van een e-reader.
  Ik ben nog steeds niet zover en denk ook niet dat het gaat gebeuren. Er gaat niets boven een echt boek 🙂

 • Kay
  29 september 2014 - 09:02

  Ik verdeel het. Thuis of bij een sauna bezoekje een echt boek en op vakantie een e-reader. Dat scheelt in de koffer en ook heerlijk als handbagage. Zo geniet ik van het beste van twee werelden.

 • Cleo
  29 september 2014 - 15:09

  Ik wilde ook nooit aan een e reader, tot ik er een voor mijn verjaardag kreeg. Ik vond het erg handig op vakantie (had wel zo’n dertig boeken gedownload) en kon ondertussen ook nog heerlijk sudokuën, dat gaat ook vele malen handiger als op papier, ik ben inmiddels verslaafd. Ik heb net nog wat papieren boeken gekocht o.a. monogram murders, nieuwe van zgn. Agatha Christie, en nog 6 anderen liggen klaar maar, ik lees sneller op mijn e reader en kom aan de papieren boeken bijna niet meer toe.
  Hup ding mee naar de kapper, in de trein. En het voordeel is dat er verlichting in zit. Mijn vent wil altijd slapen en als ik dan nog een tijdje probeerde te lezen kreeg ik steeds commentaar of de lamp niet uit kon.
  Nu duik ik met mijn e reader onder het dekbed en lees nog heerlijk een tijd door. Ik heb een losse cover gekocht zodat ik niet steeds zo’n heel geval beet hoef te houden (gebruik dat alleen voor vervoer in mijn tas) alleen de reader lekker in de hand. Ik lig altijd op mijn linkerzij, dus de bladzijde omslaan gaat nu als ik op de linkerkant druk (dus eigenlijk tegengesteld) zodat ik het ding linkshandig kan vasthouden en een tikje met mijn linker duim kan geven, niemand last van mijn nachtbraken.

  Ik ben gek op papieren boeken, kom er ook in om, maar ik moet zeggen, een e reader is toch wel ontzettend handig.

  In bad lees ik standaard tikschriften want de helft van de tijd zijn de punten nat of heb ik weer natte handen als ik een bladzijde wil omslaan. Dat doe ik een goed boek of mijn e reader niet aan.

 • Cleo
  29 september 2014 - 17:32

  tijdschriften dus geen tikschriften, tikfoutje 🙂

 • Loh
  29 september 2014 - 22:18

  Eens! Er gaat niets boven een echt boek. En voor vakanties koop ik dwarsliggers, ideaal!

 • Esther Vuijsters
  30 september 2014 - 10:21

  Dwarsliggers zijn ook fijn. Tijdschriften lees ik eigenlijk maar heel weinig. Afwisselen is een idee. Vriendin van mij leest ook meerdere boeken tegelijk, dat kan ik niet!

 • KarinH.
  1 oktober 2014 - 11:45

  Ben gek op echte boeken, het lijkt me raar als je je boek niet meer kunt ‘voelen’. Het enige nadeel vind ik dat je ze op een gegeven moment niet meer elegant kwijt kunt in je huis. Mijn man is helemaal verslaafd aan boeken en ook ons zoontje van inmiddels 4 heeft al een aardige verzameling en zoekt ook echt het boek uit dat hij voorgelezen wil hebben. Lijkt me ook zo gek om dat via de e-reader te doen, maar ben er nog niet bekend mee.

Leave a Reply