Ik? Ik heb een lekker toetje!

"Zeker weer die gare ijsprijs gewonnen", dacht ik, toen ik de envelop openmaakte. Maar nee, dit keer zat er zowaar iets cools tussen. Kookboeken! En er viel nog wat te kiezen ook!

Ikeapoppetje

Snel klikte ik door naar de site van de Postcodeloterij. Ik hoopte op iets in de trant van ‘koken voor mannen in pictogrammen’. Zo’n Ikeapoppetje met een bloemkool in zijn hand en de kooktijd naast het vraagteken, dat werk. (Ik kreeg Paul zo moeilijk de keuken in sinds hij de macaroni had laten ontploffen.) Maar nee, zoiets zat er niet tussen.

Ik vroeg de kinderen om hulp en gezamenlijk kozen we twee kookboeken (geen zes, klik hier voor mijn blog over de opzegging van de andere vier!). Home Made Zomer van Yvette van Boven (met cocktailrecepten!) en Het Groenten paradijs (‘makkelijke moestuinrecepten’) van Manja Visser en Marcel van Driel. Prachtige boeken met briljante foto’s en allerhande heerlijks.

kookboekKlachten

En nu ben ik benieuwd. Benieuwd of deze kookboeken er wél in slagen om me plezier in het koken te geven. Want eerlijk, ik vind er niets aan. Ik vind recepten stom en ik hou helemaal niet van pruttelen, pureren of poffen. Recepten met meer dan drie ingrediënten mislukken steevast of het ziet er niet uit. Of niemand vindt het lekker. (“Ga lekker zelf koken”, zei ik naar aanleiding van de laatste klacht, waarop Annabel opmerkte dat dat onverantwoord was voor een kind van acht.) Koken is niets voor mij. Ik vind alleen het opeten leuk.

Maar eerlijk is eerlijk, het ziet er in mijn nieuwe boeken allemaal niet al te ingewikkeld uit. (Daarom hebben we ze natuurlijk ook gekozen!) Couscoussalade, ‘dikkertjes’ van oma en gebakken paddenstoelen op spek. Kijk, dat moet toch lukken. En zo niet, ach, dat is dan weer het voordeel van de Postcodeloterij: de complete straat heeft nu nieuwe kookboeken. Nigella, Jamie Olivier, Delicious, de hele buurt liep uit om recepten uit te wisselen. Zíj vinden koken blijkbaar wél leuk!

“Mijn kookboeken zijn niet aangekomen.”

Echt. Het was eruit voor ik er erg in had. "Ik heb ze niet gekregen."  (Het was niet eens echt liegen, ik kreeg ze gewoon later dan de rest.) Ik keek er gepast verdrietig bij. En met een beetje mazzel nodigen de (verschillende!) buren ons nu uit om hún baksels te komen proeven! Neem ik het toetje wel mee. Als de ijsprijs weer eens valt.

En jij? Hou jij een beetje van koken? Zo ja, heb jij een favoriet kookboek of speciaal programma dat je graag volgt?

13 Responses to "Ik? Ik heb een lekker toetje!"

 • Scooter
  21 augustus 2013 - 22:00

  eeehhh, je buren lezen je blog niet …??? 😀

  • esther
   21 augustus 2013 - 22:02

   Eentje niet, eentje soms, eentje op vakantie, rest onbekend: ik denk, ik waag het erop :-)))

 • Grettel
  21 augustus 2013 - 22:04

  Al eens op http://www.thuisafgehaald.nl gekeken? Een uitkomst! 🙂

 • moi
  21 augustus 2013 - 23:06

  Tja, ben ex-kok, dus dol op koken. Maar soms ook moeite om inspiratie te vinden, zeker na n lange dag werken, dus troost je. 🙂 Mijn favo boek is de Eugene Pauli, standaard kookboek met alle kooktechnieken, warenkennis e.d.

 • Miranda
  21 augustus 2013 - 23:07

  Ik ben dol op koken! Favoriete kookboek is De zilveren lepel maar die van Jamie Oliver zijn ook fijn. Zijn kookprogramma’s zijn leuk maar ook Nigella Lawson en alle kookprogramma’s met wedstrijd verband. Wie is de chef is ook een mooi concept. Ik verheug me de hele dag op de avond maaltijd, zeker als ik zelf mag komen.

  • Miranda
   21 augustus 2013 - 23:08

   Ik bedoelde zelf koken.

 • Anne
  22 augustus 2013 - 07:11

  Probeer de boeken (of recepten op de website) van koken met Karin. Hele lekkere recepten en goede uitleg. (Ik ben een ramp als ik voor meer dan 3 mensen moet koken maar zij legt helder uit wat je alvast van te voren kan klaarmaken.) Oja, alle ingrediënten zijn ook gewoon in de supermarkt te vinden.

  • esther
   22 augustus 2013 - 08:06

   Dat laatste ja, dat is ook n goeie! Thans voor de tip. En Miranda, wanneer kom ik bij jou eten? 🙂

 • jopje
  22 augustus 2013 - 08:44

  ehm wat ik het meest gebruik voor recepten is de allerhande of ah website….. laatst nog voor appeltaart….koken heb ik wisselende gevoelens … dat ‘we’ elke dag moeten eten en nog wel 3x daar heb ik geen inspiratie voor… 1x per dag elke dag ‘warm’ is me ook teveel, zo nu en dan vind ik t wel leuk.. al die dagen achterelkaar dan denk ik wat zullen we nu weer eens eten…. aardappels/vlees/groente eet ik weinig vind ik saai… en eet weinig vlees.. dus tjaaa..uitgenodigd worden is de oplossing 🙂

 • jopje
  22 augustus 2013 - 08:49

  nu ik het zo lees klink ik verwend… ik ben bewust dat het mijnluxeprobleem is en ben echt blij dat ik 3x per dag eten heb… en dat ik nog steeds kan kiezen wat ik eet en niet perse elke dag alle aanbiedingen per supermarkt moet checken…omdat het met minimaleof geen middelen moet, dat echt als eerste..!

  • esther
   22 augustus 2013 - 09:34

   Ik snap je, ik ben t helemaal met je eens! (Al let ik wel steeds vaker op de prijzen!)

 • Bajoena
  23 augustus 2013 - 15:19

  Ben dol op koken, ben een van de koks op thuisfgehaald.nl :),ik maak graag toetjes en koekjes, ben dol op Nigella!!!!
  mijn favoriete ingrediënten zijn boter en suiker :), maar dat kan je dan ook wel zien, dus na de vakantie zijn we maar wat meer gaan opletten op wat we eten maken we minder taartjes en gaan we maar wat vaker wandelen en fietsen…….

 • leeuwtje
  1 september 2013 - 11:04

  Ben dol op koken/kokerellen.
  Lees graag recepten in kookboeken/website’s e.d.
  Maar houd me er nooit helemaal aan.
  Geef aan elk recept een eigen draai.
  Heb verschillende favoriete gerechten, maar maak ze nooit precies hetzelfde.
  Gebruik de dingen die ik in huis heb, en geef er dan een draai aan.
  En eerlijk is eerlijk, soms is het echt niet lekker.
  Ach, dan heb ik altijd nog wel een afbakbroodje in huis.
  Of we halen wat bij een plaatselijke afhaaltent.

Leave a Reply