Ik hou mijn mond vandaag!

De scholen lijken dit jaar te zijn gestart met Lentekriebels, in plaats van met herfstlessen.

Niet alleen heeft de klas van Annabel deze week al twee keer ‘geslachtbald’, de dame kwam ook nog eens thuis met een paar vriendjes om ‘doktertje’ te gaan spelen. Ik natuurlijk meteen om mijn hoede, maar gelukkig bleek het te gaan om een milde vorm van 'ziekenhuisje', waarbij uitsluitend gipsverbanden van wc papier werden aangelegd.

Koes-koes?

Behalve lentekriebels, is er op school ook veel aandacht voor spelling en taal. De nieuwe methode (‘staal’) is moeilijk, vindt Annabel, en ze zit er dan ook nog wel eens naast. Zo hoorde ik haar laatst iets zeggen over 'koes'. Toen ik vroeg waarom er niet gewoon gesproken werd over koeien, werd er gezucht: 'o, dat is zeker nieuwe spelling?'

Ik heb het laten zitten, het is niet goed om oude koes uit de sloot te halen.

Hennenbedden?

huiswerk2En over oud vs nieuw gesproken, geschiedenis vinden de dames maar een saai vak. 'Want dat is toch allemaal al geweest'. Liz, onze taalpurist heeft ook moeite met sommige begrippen. Waarom heten die hunebedden niet gewoon 'hun bedden' of hennenbedden? Tja, Nederlands vindt ze leuker. Net als aardrijkskunde. Toen ze voor beide vakken een schitterend cijfer haalde, vroeg een medeleerling 'of ze soms hoogbegaafd was', waarop Liz nuffig antwoorden: 'Nee hoor, daar doe ik niet aan!'

Lang geleden

Niet dat Liz’ leven nou over rozen gaat, nee zeg, ze wordt regelmatig onder de voet gelopen door zesdeklassers die het leuk vinden een potje te kegelen met brugpiepers. Thuis doet ze het na. Haar vader vindt het niet leuk en zegt dat moet terugslaan met haar kruk. “Oog om oog”, zegt hij dan. Liz haalt haar schouders op. “Ik kan wel merken dat het héél lang geleden is dat jij op de middelbare zat.”.

Schattig
Mamma helpt wel met je huiswerk!

Mamma helpt wel met je huiswerk!

En ja, dat is het ook. Lang geleden. Toen waren er nog geen mobieltjes. Nu zitten die kinderen de hele dag op hun telefoon. Des te opvallender dat ze toch zo vaak onbereikbaar zijn. Nou ja, ze zijn er ook maar druk mee, met al dat huiswerk. Gelukkig is Annabel zo lief om af en toe aan te bieden om Liz te helpen. Niet dat iemand daar wat mee opschiet, maar het is natuurlijk wel heel schattig.

Week van de Duurzaamheid

En verder zeg ik er niet al te veel over, over dat huiswerk, want mijn grapje op Facebook naar aanleiding van de Week van de Duurzaamheid ('Juf, mogen we het huiswerk laten zitten? Op de bank zitten is toch ook een vorm van Thuis Energie besparen?’) stond de volgende dag bij Annabel in de klas op het Digibord.

Nee, ik hou mooi mijn mond vandaag. Als blogger ben je ook nergens meer veilig!

Tagged , ,

Leave a Reply