Ik gun je een Annabel!

Ik gun elk gezin een Annabel.

Niet perse míjn Annabel maar gewoon, 'een Annabel'. Zo'n kind dat je af en toe zo heerlijk aan het lachen kan maken. Dat zo ad rem is, dat ze - als haar vader zegt: 'Weet je van wie jullie dat verstand hebben? Van je moeder. Ik heb het mijne namelijk nog!' - meteen reageert met: 'Waarom gebruik je het dan nooit?'

Zó'n Annabel.

"Volgens mij is Frans de moeilijkste taal ooit!"
"Nou, Nederlands schijnt ook moeilijk te zijn hoor, om te leren."
"Daar heb ik nooit wat van gemerkt. Dat sprak ik gewoon ineens."

Hé kwaaien

Niet dat ze nou altijd De Leukste Thuis is. Welnee, 'er zit een kop op', zou mijn oma zeggen, en ja, uit die kop schieten regelmatig gevorkte bliksemschichten. Annabel heeft - naast humor - namelijk veel talent om verschrikkelijk kwaad te zijn. Bijvoorbeeld als ik niet meewerk aan haar plannetjes om (samen) even snel haar huiswerk af te raffelen zodat zij met haar vriendinnen kan afspreken. Maar zelfs in haar kwaadheid is ze nog grappig. Zo las ik eens een briefje waarop ze had geschreven: "Net kwam mama boven, ze zei 'hé kwaaien, ben je nog kwaad?' Toen zei ik mooi van 'ja'!"

Ff kijken

Maar ze weet ook goed te voorkómen dat er iemand geïrriteerd raakt. Zo keek ze laatst goed de kamer rond, voor ze naar boven ging en zei: "Zo, even kijken of hier nu nog iets is waarom jullie kwaad op mij kunnen worden!" Of ze sust de boel voor het uit de hand loopt: "Mámma, doe nou niet meteen zo overstuur!".

"Ik heb een heerlijke Annabel Speciaal gemaakt!"
"En dat is?"
"Yoghurt met gedroogde banaan op een bedje van vlokken!"

Niet grappig bedoeld

Het is vaak niet eens grappig bedoeld, wat ze eruit gooit, maar waarschijnlijk is het daarom juist zo lollig. Wie verzint het ook om halverwege Parijs te vragen: "Zijn we al ergens?" Of onderweg in Duitsland te zeggen: "Verrek, daar staat gewoon in het Nederlands MacDonalds!" Of om over een niet-leuk klasgenootje te zeggen: "Ze komt ook heel onaardig uit haar mond!" En wat dacht je van haar laatste verwondering over 'pistache' in de supermarkt: "Ik wist dat er ook nootjes van dat ijs waren!"

"An, zitten die schoenen niet te strak?"
"Nee, ik heb ze gewoon wat te uitbundig gestrikt!"

Yolo

Annabel's hele wezen is een wonderlijke combinatie van naïviteit, taalcreativiteit en bijdehand-zijn. Zo kwam ze eens naar beneden met een vakantie-armbandje van € 12,95 om haar pols en zei: 'Vroeger durfde ik mijn dure sieraden niet om, nu denk ik 'yolo'!' En laatst, toen ze weer eens ergens verkeerd liep: "Oriënteren? Ik weet niet eens wat het betekent, dus ja daar gaat het al mis!"

Cliniclown

Ook als er ellende is, vrolijkt Annabel de boel op. Dan noemen we haar 'onze Cliniclown'. Als je je niet lekker voelt, krijg je na een droge opmerking van haar direct een beter gevoel. Paul, niet heel dol op de tandarts, was zijn angst snel vergeten toen Bel in de stoel lag, aankondigde dat ze nog drie kiezen moest wisselen en - toen de tandarts zei dat ze alles al gewisseld had - verbaasd riep: 'verrek wanneer is dat gebeurd?"

Gat in been

Alleen laatst keek de Cliniclown zelf toch ook even sip. Ze was met haar scheenbeen onder een balk gekomen en had een flink gat in haar been. Het moest gehecht worden en even later zaten we met z'n allen bij de huisartsenpost. Gelukkig werkte de verdoving snel en kreeg Annabel weer een beetje praatjes. "Goh Lizzy," zei ze terwijl de dokter ondertussen een naald in haar been stak, "misschien kun je vragen of ze dat gat in jouw hand ook even hechten. Ben je daar ook meteen vanaf."

Zoals ik al zei, ik gun iedereen een Annabel. De dokter wilde haar sowieso houden. Maar dat ging natuurlijk niet door. Deze Cliniclown was van óns. En van ons alléén.

"September komt toch ná oktober?"
"Nee, september komt vóór oktober."
"O shit. Dan heb ik een boete bij de bieb!"

Tagged , ,

9 Responses to "Ik gun je een Annabel!"

 • Moi
  19 oktober 2018 - 10:58

  Heerlijk zulke uitspraken😂

  • Esther Vuijsters
   19 oktober 2018 - 16:55

   fijn he? 🙂

 • Karin
  19 oktober 2018 - 12:14

  Geweldig. Ik las je vroeger in de Viva en herinner me blogs dat Annabel nog geboren moest worden. Zie nu dat ze al dertien is, wow. Je blogs blijken nog net zo leuk!

 • Esther Vuijsters
  19 oktober 2018 - 12:47

  Dat is een leuke en lieve reactie, dank je wel! En ja, dertien… Liz is al zestien! Die werd ook in de Viva geboren 🙂

 • dine
  19 oktober 2018 - 13:39

  Wat een heerlijk kind is het, kun je ons niet af en toe lenen , misschien kan ze dan na afloop Frans spreken, altijd meegenomen… 🙂

  • Esther Vuijsters
   19 oktober 2018 - 16:55

   Nou, ze hoort vandaag of ze op de lijst staat voor de uitwisseling met Besancon en Frans is één van haar lievelingsvakken dus als ze nu niet wordt ingeloot, stuur ik haar wel naar jou 🙂

 • Kim
  19 oktober 2018 - 16:14

  Heerlijk kind! Ik wil ook een Annabel!

  • Esther Vuijsters
   19 oktober 2018 - 16:54

   Hahahaha, jij krijgt vast ook een Annabel 🙂

 • dine
  24 oktober 2018 - 17:11

  ik weet niet of ze inderdaad naar Besançon gaat , maar ze mag komen hoor, ben er helemaal klaar voor 🙂

Leave a Reply