Ik ga op vakantie en neem mee … een goede gids (blog III van IV)

Op vakantie? Ja graag! Ik ging dit jaar naar Kroatië. Lees hier mijn vakantieblogs!

Wat staat er vandaag op het 'menu'?

Wat staat er vandaag op het 'menu'?

Week II staat in het teken van Doe eens wat Actiefs in Uw Vakantie.

Jammer dat nou juist dit Active Gedeelte samenvalt met een hittegolf, want ik kan je vertellen, goulash eten als het 40 graden is: dat valt niet lekker, hoe lokaal en aantrekkelijk het gerecht ook is.

Klote beesten
Klote beesten...

Klote beesten...

Ook niet fijn zijn de muggen. Die zijn me óók wat te actief. Na een week zien we er allemaal uit alsof we de builenpest hebben (terwijl we hooguit scheurbuik zouden moeten hebben omdat we vooral te weinig groenten eten) en onze massavernietigingswapens sorteren weinig effect. We leggen ons er uiteindelijk maar bij neer een kopen een grootverpakking Deet.

Pas op dat u uitkijkt!

In de grot van Biserujka is het prachtig. En heerlijk koel. En er zijn ook geen muggen. De gids spreekt 36 talen en is nogal druk met zijn telefoon. Ik ga onderuit op de eerste de beste trap. “Be careful”, zegt de gids. “It can be wet and slippery.” “Joh.”

Wow, mooi hier!

Wow, mooi hier!

Bucketlist: Plitvice √

We bezoeken de meren van Plitvice. We rijden drie uur lang door dorpen vol huizen met kogelgaten, (Plitvice ligt vlakbij Bosnië en de oorlog is er nog zichtbaar!), en door velden die geuren naar gemaaid gras, kamille en salie.

Voetjes afkoelen!

Voetjes afkoelen!

Aangekomen in Plitvice parkeren we de auto noodgedwongen bovenop het dak van een paar andere auto’s en sluiten we achteraan in één van de enorme rijen. “Cash ony” zien we na een uur. Een beetje treurig laat ik mijn lege portemonnee aan Paul zien. We verwisselen van kassa. Gelukkig zijn we alle ellende bij het zien van al het moois van het nationale park spontaan weer vergeten.

Báái-Baai!

Er volgt een dagje bijkomen aan het strand van Baska, waarna we weer vol goede moed verder gaan. Kortste bezoek van deze vakantie brachten we aan de stad VRBNIK waarvan het niet alleen onmogelijk bleek om de náám uit te spreken, maar ook om je auto te parkeren. De beroemde baai zagen we alleen vanuit de verte…kro3

Gelukkig liggen de wijncaves buiten het centrum. Ook kan je er in de buurt lekker eten. Dat kan sowieso op Krk, Paul en ik verslinden de ene vis na de ander. ("Zie je wel dat je een viswijf bent!") Ook de meiden proberen de lokale gerechten. Behalve soms. Zoals die keer dat Annabel perse op de Duitstalige kaart wilde kijken omdat 'de Duitsers de lekkerste schnitzels hebben!'. kro31

Tja.

"Kijk eens wat ik heb gevangen? Een bidsprinkhaan! Auw! Hij bijt!"

"Hij bijt? Dan is het geen bidsprinkhaan maar een bijtsprinkhaan!"

Lekker, inktvisjes!

Lekker, inktvisjes!

Ook een leuke bezigheid: snorkelen en schelpen opduiken. Op een ochtend vinden we een heleboel nautilus-achtige schelpen, redelijk diep in de zee. We duiken er een heleboel op maar als we ze op het strand leggen, dan rennen ze weer heel hard terug naar de zee.

Nou ja, dan duiken wij er ook nog maar een keertje in!

 

3 Responses to "Ik ga op vakantie en neem mee … een goede gids (blog III van IV)"

 • Tanja
  22 augustus 2014 - 00:18

  Ook op vakantie moet je flexibel zijn, mij had je met 38-40 graden niet in een auto gekregen, nog geen kwartier 🙂 Of hebben jullie airco? Dat maakt een heel verschil.Hier las ik ook weer een paar kleine tegenvallertjes maar die zijn achteraf juist hartstikke leuk 😉 En ik neem aan dat die drie blauwe plekken op je arm dus kwamen door die vlotte gids. Ach, nu lag het niet aan jouw motoriek maar aan een gladde trap 🙂 Ik geniet ook telkens van de uitspraken van jullie dochters, schitterend. Ik neem tenminste aan dat bijtsprinkhaan en adri van hen was. Het geeft je misschien enig leedvermaak maar ik ben hier in Nederland ook helemaal lek geprikt door muggen 🙁

 • odette
  22 augustus 2014 - 07:33

  Ik vond juist dat er verrassend weinig muggen waren in Kroatie, maar misschien waren die wel allemaal weggespoeld door de regen bij ons……. Hoewel er wel weer erg veel mieren waren en die leken ook wel te bijten.

 • Esther Vuijsters
  24 augustus 2014 - 16:20

  Hahaha, die waren dan echt weggespoeld, man ik werd gek van die beesten. Mieren daarentegen weer weinig gezien.
  Tanja, in Nederland word ik ook wel geprikt maar niet zo erg! Bah. I hate muggen!

Leave a Reply