Hoofd, schouders, knie en teen – gastblogger Judith –

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

inf

Er zijn momenten in je leven dat je bij uitstek kunt ervaren hoezeer lichaam en geest samenhangen.

Een mooi voorbeeld daarvan is een nieuwe liefde. Je gaat blozend en verlangend door het leven en je ervaart aan den lijve dat een emotie zoals liefde niet alleen psychisch is. En eigenlijk geldt dat voor alle emoties. Ze zijn evengoed lichamelijk als psychisch. Want: wat is woede zonder een rood hoofd en gebalde vuisten? En wat is angst zonder een roffelend hart en snelle ademhaling? Probeer je maar eens vrolijkheid voor te stellen met een neutraal gezicht en een stilstaand lichaam. Er blijft weinig van emoties over als we het lichamelijke deel weghalen.

Welke kleur heb jij vandaag?

Maar waar in het lichaam voelen we die emoties dan? Onderzoekers vroegen dit aan een groep mensen, en maakten op basis daarvan een kaart van het menselijk lichaam (de afbeelding hieronder bevat ook een link naar de site). Hoe roder een lichaamsdeel, hoe meer de gevraagde emotie daar werd gevoeld. Vervolgens gaven de onderzoekers de lichaamskaarten aan een andere groep, waarbij men vroeg welke emotie er bij welk 'poppetje' hoorde. Op basis van de kleurtjes kon men dat heel aardig inschatten. Blijkbaar voelen we onze emoties op bepaalde plekken in ons lichaam. Zo voel je volgens de lichaamskaarten woede in je hoofd, maar ook in handen. (Denk aan de gebalde vuisten!) Bij schaamte zijn de wangen belangrijk, die blozend oplichten op de lichaamskaart. Minachting zit in het hoofd, en walging in hoofd en buik. Depressie is juist een gebrek aan gevoel.

mapping

De angst slaat me om ... het hart

Emoties zijn dus minstens net zo lichamelijk als psychisch. Dat betekent ook dat je er lichamelijk last van kan hebben. Op de lichaamskaart kun je ook zien dat mensen angst bij hun hart voelen. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen die met veronderstelde hartklachten op de spoedeisende hulp komen, eigenlijk last hebben van angst of paniek.

Tintelende tenen!

Ook liefde zit bij de lichaamsemoties. De gebieden liggen voor de hand: intense gevoelens rond de mond, de borst, en de onderbuik. Daaronder houdt het gevoel vrij plotseling op. Maar er is hoop, want er is ook een lichaamskaart van geluk gemaakt. En geluk voel je weliswaar minder in je onderbuik, maar het voelt goed helemaal vanaf je kruin tot in de puntjes van je tenen. Dus: troost je, wanneer de liefde niet meer zo nieuw is, en je het jammer vindt dat de onderbuikgevoelens afnemen: je krijgt er tintelende tenen voor terug!

judithklein

Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

 

Leave a Reply