Hoe doe jij dat nou, met de verjaardagskalender?

Sommige mensen kopen elk jaar een nieuwe. Anderen hebben er géén.

Maar verreweg de meeste mensen hangen een verjaardagskalender op en laten deze dan jaren hangen. In het kleinste kamertje.

Ik behoor tot die laatste categorie. Ik heb op enig moment een kalender gemaakt met foto’s van ons gezin en ik vind het zo leuk om die cyclus elk jaar weer te doorlopen. Seizoensgebonden foto’s van een gezin dat altijd jong blijft.

Ik vind dat heel ontspannend. En ontspannend is fijn, zeker als je op de wc zit.

Vestoppingen

Maar zo’n kalender brengt ook problemen met zich mee. Er verdwijnen namelijk wel eens mensen uit je leven, die eerst van belang waren. Ze raken op de achtergrond, de vriendschap houdt op, de relatie eindigt of ze overlijden. En wat doe je dan, verjaardagskalendertechnisch?

Tip-ex voor je ex?

Mijn moeder heeft daar een goede oplossing voor. Die gebruikt tipp-ex. Elk jaar in maart zit ik bij mijn moeder op de wc naar de weggetippexgte naam van mijn ex te kijken. Ik vind dat hilarisch en storend tegelijk. Maar moeder is gehecht aan haar kalender, dus ik begrijp het wel.

Flinke krassen

Evengoed, in het geval van mijn moeder wéét ik waarom er iemand preventief verwijderd is. Daar heb ik immers zelf voor gezorgd. Lastiger wordt het, wanneer ik zoiets zie op een wat minder bekend toilet. Zo ging ik niet zo lang geleden naar de wc bij een kennis, daar zag ik dat ene ‘Martijn’ op de kalender was doorgekrast. Niet gewoon een streep erdoor, maar echt flinke krassen.

Daarin school woede!

En dan krijg ik het lastig. Want – zeg nou zelf – zoiets roept vragen op. Wie is Martijn? En waarom is hij doorgekrast? Waarop zo heftig? En ja, ik ga dat dan vragen. Niet altijd verstandig, want die kennis begon meteen te huilen. Ik zal jullie het verhaal besparen maar het had iets met een gescheiden zus te maken.

Lekker boeie

Ik schrap niet zo snel mensen uit mijn leven. Normaliter laat ik ze gewoon op de kalender staan. Boeie. Contact verwaterd maar hun verjaardag is nog zichtbaar. Prima. Dan ik denk ik nog eens aan ze. En wanneer iemand overlijdt, zet ik heel subtiel een kruisje achter de naam.

Waarom heeft zo'n kalender niet zo'n handig vinkje om te ontvrienden?

Ont-verjaardagskalenderen?

Jammer genoeg heb ik nu ook een ‘Marijn M/V’ in mijn omgeving. Iemand die uit mijn leven is verdwenen op een vervelende manier. Die naam hoef ik niet meer te zien als ik op de wc zit. En dan is het jammer dat zo’n verjaardagskalender niet zo’n handig ontvriendvinkje heeft. En tipp-ex werkt niet, want de kalender heeft een blauwe ondergrond.

Hoe doe jij dat?

Ga ik nu de naam doorkrassen? Maar ja. Dan moet ik steeds het verhaal weer vertellen. Ook geen zin in. En een nieuwe kopen? No way! Ingewikkeld hoor, zo’n verjaardagskalender.

Hoe doe jij dat nou?

Tagged , ,

6 Responses to "Hoe doe jij dat nou, met de verjaardagskalender?"

 • Anne-Marie
  18 maart 2016 - 10:46

  Leuke sticker plakken ! Een leuk vogeltje past wel in ’t blauw. Een kwal ook wel 😉

 • Afrikaantje
  18 maart 2016 - 11:09

  Ik maak toch gewoon een nieuwe elke paar jaar.

 • Kay
  18 maart 2016 - 11:16

  Je hebt vast wel oude stickervellen van de meiden. Lekker een mooi bloemetje eroverheen plakken. Naam niet meer te lezen en het ziet er vrolijk uit. Klaar! 🌺

 • moimoi
  18 maart 2016 - 11:58

  Mijn moeder doet dat heel handig 🙂 haar kalender is er 1 op gekleurd dik papier (elke maand een andere kleur…)
  Bovenaan plakt de uitgeknipte foto’s er op.
  De nummers en namen staan op een wit papier wat ze er ook op plakt.
  Wordt het te botn met tippex op de kalender, dan maakt ze een nieuw wit papier met data en schrijft ze die opnieuw.
  Omdat dat witte blaadje maar met pritt vast zit, is het goed los te halen.
  Dus oude kalender met nieuwe namen.

 • Muts
  18 maart 2016 - 22:27

  Wat een leuke foto! Heel kleine Kletsjes 🙂

 • Mariella
  19 maart 2016 - 08:23

  Je hebt ook blauwe tipp-ex!

  Wat een enige foto hierboven!
  Kan me voorstellen dat je zo’n kalender niet kwijt wilt…..
  Ik schrijf de laatste jaren gewoon de verjaardagen over op de gewone weekkalender.
  de wc is te klein voor 2 kalenders 😉

Leave a Reply