Het simultane orgasme (Gastblogger Judith)

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

Top prioriteit

Mijn werkgever, de Rijksuniversiteit Groningen, vindt onderzoek naar gezond ouder worden top prioriteit. Een goede keus als je het mij vraagt, want succes is verzekerd. De gemiddelde levensverwachting neemt al tijden toe, en er is geen enkele reden om te denken dat dit de komende jaren gaat veranderen.

Gezondheidsparadox

Maar worden we ook gezónd ouder? Zo voelen we het niet. Dit wordt ook wel de gezondheidsparadox genoemd: we worden steeds ouder maar voelen ons sneller ongezond. Op feestjes en partijen zijn gezondheidproblemen interessante gespreksonderwerpen. En als ik de verhalen bij het koffieautomaat hoor, lijkt iedereen wel wat te hebben. Maar: wanneer ben je nou ziek en wanneer gezond? Het is eigenlijk wel apart dat die vraag zo moeilijk te beantwoorden is, terwijl we het hier toch zo vaak over hebben.

"Zo'n toestand wordt alleen bereikt tijdens een simultaan orgasme!"

De Wereldgezondheidsorganisatie buigt zich al heel lang over de kwestie. In eerste instantie definieerden ze ‘gezondheid’ als ‘de afwezigheid van ziekte of gebreken’. Na de tweede wereldoorlog besloot de organisatie dat uit te breiden tot ‘een toestand van volledig lichamelijk, psychologisch en sociaal welzijn’. Hierop merkte iemand op dat zo'n toestand alleen wordt bereikt tijdens een simultaan orgasme. Dat maakt de meesten van ons toch ongezond voor het grootste deel van de tijd (en over de rest maak ik me toch ook wat zorgen).

Wat is gezondheid

Wat we in ieder geval zéker weten, is dat gezond zijn níet per defintie betekent dat je nergens last van hebt. Want bijna iedereen heeft in de afgelopen week wel een klacht gehad, zoiets als hoofdpijn, vermoeidheid, angst, of darmklachten. Om er achter te komen hoe gezond jij je voelt vergeleken met andere mensen, kun je hier (klik) de vragenlijst over lichaam invullen. Overigens lijkt het helemáál niet hebben van klachten onderhand zo abnormaal dat je het bijna als een stoornis zou kunnen beschouwen.

Hetzelfde geldt trouwens voor allerlei labwaarden. Bij elke bepaling die wordt gedaan, is er bij normale mensen 5% kans dat deze afwijkend is. Maar vaak wordt er een hele serie testen gedaan, en dan is de kans groot dat er tenminste eentje afwijkend is. Als je maar vaak genoeg met een dobbelsteen gooit, gooi je immers ook vanzelf wel een keer 6. Om dezelfde reden loopt bij 10 testen de kans dat er minstens eentje afwijkend is al op tot zo'n 40%. En er bestaan ook nog eens steeds meer testen. Dingen die we vroegen helemaal niet wisten, vallen nu op dankzij ingewikkelde scans of nog geavanceerdere metingen.

"Als je maar vaak genoeg met een dobbelsteen gooit, gooi je vanzelf een keer 6!"

Er wordt wel eens gezegd dat de geneeskunde zo'n enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is. Dat is een troost voor degenen onder ons bij wie altijd wat lijkt te zijn. Zij bevinden zich dus in goed gezelschap.

Nieuwe defintie van gezondheid

Inmiddels wordt er gezocht naar een nieuwe definitie van gezondheid. Eén die meer gebaseerd is op de capaciteit om jezelf te redden en aan te passen aan veranderde omstandigheden. Zolang je dus nog de dingen kunt doen die belangrijk voor je zijn, kun je jezelf, vooruitlopend op de definitie-in-wording, als gezond beschouwen.

En voor de zwakke momenten? Dan kan je altijd nog teruggrijpen op dat simultane orgasme.

judithklein1Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

6 Responses to "Het simultane orgasme (Gastblogger Judith)"

 • Gabrielle
  12 februari 2014 - 22:12

  Leuk!!
  Ik ben/voel me gezond in de oude zin des woords, geen ziekte of gebreken. En daar word ik erg gelukkig van! ;-). Ben ik nou de regel die de uitzondering bevestigd?

 • Tanja
  13 februari 2014 - 01:26

  De vragenlijst die ik kreeg bij je link is : hoe gek is Nederland? Ook heel interessant maar ik dacht dat het over lichamelijke klachten zou gaan 🙂 Deze krakende wagen van 54 met een lichaam van 80 en een geest van 28 😉 heeft dus genoeg klachten. Maar mijn motto : blijven lachen!

 • Vader
  13 februari 2014 - 12:03

  Al ben ik 52 ik leer nog steeds. Dat is ook het mooie van het leven, je bent nooit uitgeleerd anders zou het maar saai worden volgens mij.

 • Judith
  13 februari 2014 - 12:07

  Hoi Tanja,

  De link klopt wel. Op die site staat een vragenlijst met de naam Lichaam, waarmee je kunt zien hoe gezond je je voelt. Het is wel zo dat je, om bij die lijst te komen, eerst vragen over stemming en leefomstandigheden in moet vullen. Helaas kan dat op dit moment niet anders.

  Judith

 • Siemon Vroom
  16 februari 2014 - 14:33

  Ik kwam laatst de ‘nieuwe definitie’ van gezondheid tegen en die raakte een snaar bij mij. Ik was altijd van het glas is halfvol, daar is door mijn beroerte gelukkig niets aan veranderd. Wel fijn als wetenschappers dat dan officieel benoemen als een goede gezondheid; die mazzel heb ik dan weer. Mooi om nu ook dit blog te lezen.

 • lelo
  26 juni 2015 - 12:28

  Leuk en interessant om te lezen, bedankt!

Leave a Reply