Help! Mijn kind is beelddenker!

Een beelddenker in huis levert vaak grappige gesprekken op. Maar het is ook wel eens erg vermoeiend.

Niet alleen neemt Annabel alles letterlijk (“Politie op hun dak? Echt? Hadden ze een ladder dan?”), de beelden in haar hoofd zijn soms zó overweldigend dat ze het huiswerk (vooral spelling) in de weg staan. Dus gingen de Klets & ik op cursus bij juf Lennie, de Ik Leer Anders-coach.

Mijn kind is beelddenker

En nu heeft Annabel een roze gang in haar hoofd. En een aantal denkbeeldige kamers. Ze ‘studeert’ met haar ogen dicht. Regelmatig vertelt ze me – de luikjes gesloten - hoe ze door de roze gang in haar hoofd loopt, richting de leuke-dingenkamer, waar oma een winkeltje heeft. “Ik ga even een viltstift kopen”, zegt ze dan. “De stift waar ik nu mee op de muur in mijn hoofd schrijf is bijna op.” Even later: “Klaar! Ik ben nu weer in de taalkamer. Welk woord moet ik opschrijven?”

 Met haar ogen dicht

Ik geef toe, het klinkt allemaal wat vreemd. En als je ons zo aan tafel ziet zitten – zij met haar ogen dicht en ik al spellend – dan kan ik me best voorstellen dat je daar bepaalde gedachten bij hebt. Zou dit nou echt werken?

 Achterstevoren

Ja, het werkt. Woorden die auditief geen gehoor vinden worden na één keer in het hoofd ‘opschrijven’ goed onthouden en moeiteloos gespeld. Van voor naar achter en van achter naar voor. Zelf een woord als ‘uiteindelijk’ spelt ze correct. Achterstevoren.

 U zei?

Of het resultaat ook meetbaar is? Yep. Citoscores lopen van 5 (slechts) naar 1 (best). Annabel had op haar laatste rapport een 5 voor spelling. Gisteren is ze opnieuw getest. Na ruim een maand oefenen zit ze inmiddels op niveau 2.

 Wonderen bestaan niet. Maar dit komt wel heel dicht in de buurt.

Meer over Ik leer anders vind je hier. De methode is onder andere geschikt voor dyslexie, adhd en beelddenken. Foto heb ik geleend hier.

We doen een spelletje.

“Woordcombineren,” heet het. Twee plaatjes vormen samen één nieuw woord. Een plaatje van een vis en een plaatje van een kar wordt ‘viskar’. Ik wijs op de eerste twee plaatjes.

“‘Strand’, en ‘bal’ wordt samen?”
“Makkie", zegt Liz. "Strandbal.”
“Ja. De volgende is voor jou Bel.”

Ik wijs op een plaatje dat ‘vuur’ voorstelt en een eentje waarop een ‘toren’ staat afgebeeld.
Annabel zegt niets.

“Het is echt simpel Annabel,” helpt Lizzy. Ze tikt met haar vinger op het vuur en op de toren. “Als je ‘vuur’ en ‘toren’ bij elkaar doet, wat krijg je dan?”

Annabel denkt even na en zegt dan: “Brand?”

(c) 2011

7 Responses to "Help! Mijn kind is beelddenker!"

 • Scooter
  17 juli 2014 - 10:52

  Bedank Annebel even voor het kijkje in haar hoofd!
  Er gaat als leerkracht een wereld voor me open. Ik heb echt het gevoel nu meer te begrijpen hoe het er in zo’n beelddenkers koppie aan toe (kan) gaan.

 • esther
  17 juli 2014 - 10:59

  Haha Scooter, ik zal haar bedanken. Ik heb zelf het boek van Ik leer anders ook gelezen, het is heel verhelderend! 🙂

 • Nicky
  17 juli 2014 - 12:07

  Inderdaad erg verhelderend om te lezen! En wat goed dat samen oefenen zo geholpen heeft om haar niveau van vijf naar twee te krijgen, echt knap!

  Ik moest toch wel lachen om de voorbeelden die je beschrijft, lach haar absoluut niet uit hoor maar het klinkt zo lief. Ook veel herkenning, mijn jongste neemt ook veel dingen letterlijk (ook grapjes). Dat levert ook grappige situaties op maar ook soms lastige situaties.

 • Saskia
  17 juli 2014 - 12:55

  Hahaha, zo herkenbaar geweldig!!
  Ik heb er dus ook zo eentje. En soms is dat ook wel eens heel moeilijk. Van de week kreeg ze ineens de gedachte dat de manage in de brand zou kunnen vliegen en hoe verschrikkelijk dat wel niet zou zijn. Ze zag in haar hoofd gewoon het vuur al branden. Helemaal overstuur…….
  Maar toen hetzelfde truukje toegepast: met de ogen dicht kijken naar de situatie en een oplossing bedenken: snel alle deuren openmaken en de paarden laten wegrennen 🙁
  Ik vind het mooi hoe zo’n koppie werkt.

 • esther
  17 juli 2014 - 13:22

  Het is inderdaad bijzonder 🙂

  Nicky, wij noemen dat ‘Een Annabelisme’ 🙂

 • Eline
  17 juli 2014 - 17:57

  En Annabelisme! Heerlijk.

 • Linda van der Klooster
  17 juli 2014 - 20:45

  Geweldig dit!
  Het doet me denken aan Sherlock BBC en zijn gedachtenpaleis.

Leave a Reply