Hebban olla vogala nestas hagunnan?

Hebban olla vogala nestas hagunnan? Jazeker! En de kwartels ook!

Vorig jaar waren ze er vlot bij. Met Kerst legden ze het eerste ei – dat belandde toen nog op de grillplaat – en in maart lagen er overal kleine, mintgroene eitjes. Alleen ging er niemand op zitten.

Ga lekker zitten!

Ze bleven maar leggen, de kwartels. Eerst begonnen ze samen één nest en toen dat vol was, maakten ze overal kleine ei-kolonietjes. Als ik de eitjes weghaalde, dan begonnen ze opnieuw. Maar niemand ging op de eitjes zitten.

Annabel: "Anders ga ik er wel op zitten!"

Na een tijdje ging één van de kwartelmeisjes dood en nog niet zo lang geleden volgde een tweede dame. Het ‘setje’ bleef over, een mannetje en een vrouwtje. Ze zaten wat verloren in het hok samen. Eieren werden er niet meer gelegd.

Expeditie Kwartelson

En dus kocht ik drie nieuwe kwartels. Drie meisjes voor in het kippenhok. En na een paar avonden ‘Kamp Noord’ en ‘Kamp Zuid’ (drie kwartels op een kluitje in de ene hoek, twee samen in de andere) sloten ze vriendschap en nu zitten ze elke nacht dicht tegen elkaar aan.

Waar zijn de eitjes?!

Tot mijn grote vreugde maakten de drie nieuwe meisjes al snel een nestje. Ze plooiden wat stro, scharrelden er een holletje in en gingen er lekker op zitten. Jazeker! Ze gingen op hun nestjes zitten. En ze bleven zitten ook. Alleen: waar waren nu de eitjes?

Geen ei!

Eitjes kwamen er niet. En hoe het mannetje ook zijn best doet, de dames geven geen ei-breed toe. Ze blijven zitten waar ze zitten, lopen af en toe wat koket rond, maar leggen ho maar.

Geen superkoetige kuikens

En zo is het probleem van vorig jaar – wel eitjes geen nestje – veranderd in de even kansloze variant van wel nestje, geen eitjes. Ik vrees dat als ik de natuur zijn gang laat gaan, er dit jaar dus wéér geen superkoetige minikuikentjes komen.

Misschien moet ik er gewoon een paar kwarteleitjes van de Albert Heijn onderleggen?

Meer over superzoetige mini-kleine babydiertjes bekijken? Klik hier, wat dacht je bijvoorbeeld van een baby-dwerghamster en een mini-octopus? Pas wel op als je de foto's kijkt: cute-overload!

Tagged ,

One Response to "Hebban olla vogala nestas hagunnan?"

  • Tanja
    7 april 2016 - 09:39

    Het is een idee, adoptie-eieren. Misschien dat ze dan op een idee komen 🙂 Of een mannetje erbij, een beetje concurrentie kan geen kwaad 😉

Leave a Reply