Heb jij al een Offline Blog?

Ik constateer een nieuwe dagboektrend!

Eh. Zei ik nou ‘dágboektrend’? Offline blógtrend bedoel ik natuurlijk! Want zó heet het tegenwoordig, wanneer we onze zielenroerselen aan het papier toevertrouwen. Tenminste, dat lees ik in het favoriete tijdschrift van mijn dochter (Tina).

En ik maar denken dat offline bloggen iets te maken heeft met een tools als Windows Live Writer  (offline schrijven om later te kunnen publiceren). Hoe naïef kan je zijn!

 Offline bloggen

dagboek4Offline bloggen is dagboekschrijven 2.0. Niet gewoon een in schriftje, Japans boekje of Moleskinnetje, nee, bij offline bloggen draait het om structuur. Je wordt als het ware al schrijvend aan het handje meegenomen. dagboek1Bij voorbeeld in deze twee dagboeken Offline Blogs die ik laatst in de boekhandel zag liggen. In ‘Dagboek vol geluk’ krijg je elke dag een tip en noteer je daarnaast je geluksmomenten, terwijl je in ‘Elke dag een vraag’ door middel van, inderdaad, verschillende soorten vragen, vijf jaar van je leven in kaart brengt.

“Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat dagelijks een positieve ervaring neerschrijven je gelukkiger maakt.” (Uit: Dagboek vol geluk.)

dagboek6Gedachten & Herinneringen

Een rondje surfen langs mijn favoriete sites bevestigt het. Offline bloggen is een trend. Het BodieBoost dagboek geeft je inzicht in je eetpatroon, Happinez komt met een nieuw Gedachten & Herinneringenboek en in Lisa Currie’s Creatieve Dagboek (a la Keri Smiths Wreck this journal) leg je de dagen vast in tekeningen, woorden en collages. Ook aan de kinderen is gedacht! In Mijn geheimen worden pittige vragen over allerhande onderwerpen gesteld en de pagina’s kan je versieren met de bijbehorende stickers. Leuk bedacht. En vast erg leuk om te bij te houden. En: een superleuk egodocument. Voor later, voor jezelf of je kinderen.

Heel ordinair

Of ik er eentje heb gekocht? Ja, voor de meiden. Die hebben beiden het boekje Mijn geheimen. Nee, zelf heb ik er géén. En ik heb geen behoefte aan een dagboek offline blog naast mijn online blog. Vroeger wel. Toen hield ik mijn offline blog nauwgezet bij. Al maakte ik de vragen en de opdrachten zelf. En noemden mijn vriendinnen en ik het – heel ordinair – gewoon een dagboek.

dagboek3

En vóór ik het vergeet: Gabrielle krijgt een mail dat ze de VrijdagseVerrassing heeft gewonnen (met haar eerlijkheid, haha, gewoon vergeten wat mee te nemen) en voor wie meer wil lezen staat er een versche blog hier op Vrouwonline.nl met... tips to stay connected!

7 Responses to "Heb jij al een Offline Blog?"

 • Miran
  5 maart 2014 - 09:21

  Ik heb ook van die leuke dagboeken ehhh offline blogs gekocht bij bol.com voor de meisjes. Wat een leuk idee zeg en nog leuk ook om kado te geven! Thanx

 • Jelte
  5 maart 2014 - 13:48

  Off line bloggen, hahahaha.

 • Mariella
  5 maart 2014 - 19:35

  Vroeger had ik ook zo’n offline blog…
  Heb ze ritueel verbrand toen ik bij lief ging wonen…
  Vond dat het niemand (lees de kinderen) aanging wat er vroeger gebeurd was 😉

 • Tanja
  5 maart 2014 - 23:44

  Ik heb wel eens geprobeerd dagelijks bij te houden wat me bezig houd. Maar aangezien ik geen regelmatig mens ben verwaterd dat al snel ;-( Nu doe ik het al 15 jaar anders, mijn agenda’s zijn mijn dagboeken. Aan de hand van afspraken en wat ik er kort bij schreef weet ik nu nog wat me toen bezig hield 🙂 Ik heb ze verzameld in een mooi koffertje ( met cijferslot 😉 ) En heel soms lees ik, telkens maar 1 jaargang, ze nog wel eens door. Dan zit ik meteen op memory lane 🙂 Dat het nu offline bloggen heet is een slimme marketing zet. Geef iets ouds een nieuwe, moderne naam en je hebt grote kans dat het een trend word. Zal wel niet met alles lukken maar dagboeken zijn er al vanaf de mens de schrijfkunst meester werd 🙂 En dat je nu met vragen en tips “geholpen” word beperkt wel de eigen fantasie vind ik. Het blijft voor mij gewoon een dagboek 😛

 • odette
  6 maart 2014 - 08:49

  Als tiener hield ik ook dagboeken bij, gewoon in een schriftje. Trouw schreef ik er iedere dag in. Tijdens de periodes dat er veel spannende dingen gebeurde schreef ik kantjes vol. Jammer ik heb de schriftjes niet bewaard, geen idee wat er mee gebeurd is, zal ze wel hebben weggegooid. Heb jaren terug een weblog bijgehouden, maar toen we overstapte naar een andere provider ben ik vergeten dat aan te passen en nu ik weet niet meer hoe ik in moet loggen….dat is het voordeel van offline bloggen je hoeft geen wachtwoorden te onthouden.

 • Linda van der Klooster
  6 maart 2014 - 09:31

  Vanaf mijn 8e schreef ik bij vlagen erg fanatiek. Een pasr maanden, dan weer een tijd niet. In totaal heb ik vijf halfvolgeschreven dagboekjes, eh offline blogs uit veschillende fases van mijn leven tot de 23. Alsik ze teruglees is dat met kromme tenen door het melodrama. Maar ja, zo gaat dat…

 • esther
  6 maart 2014 - 09:43

  Leuk om te lezen, jullie ‘dagboekverhalen’ 🙂 er is trouwens ook een archief waar de oude dagboeken heen kan brengen, moet je wel zin in hebben natuurlijk, maar schitterend tijdsbeeld!

  Ik moet eerlijk zeggen, ik lees mijn oude dagboeken (vooral de hele oude) altijd met een beetje plaatsvervangende schaamte 🙂

  De meer recente dagboeken (studietijd) zijn wel erg leuk om te lezen, daar schreef ik al echt ‘voor een publiek’, misschien moet ik daar eens een boek van maken!

Leave a Reply