Harden in juni

 Elke dinsdag een tip van (over) grootmoeder. Vandaag de H. van "Harden".

Een gehard lichaam is niet alleen krachtiger en gezonder, maar vooral ook beter bestand tegen alle invloeden des weders. Nu is het in het algemeen zo dat de beschaafde mensch verweekelijkt. Zodanig dat hij schade toebrengt aan leven en gezondheid! Wat te doen?

Het oordeel is vaak dat verweekelijken als gewoon en passend wordt gezien en harding als iets buitengewoons. Een verkeerde beoordeling!

Het moet algemeen bekend worden dat de moderne verweekelijkte mensch zich ook kan harden. Zich moet harden! Hij dient hiermee te beginnen op warmere dagen. De maand juni is daartoe de geschiktste tijd. Het begin moet: voorzichtig, langzamerhand en met wilskracht.

Wat nu de wijze aangaat: het water is een nuttig en geschikt hardingsmiddel: koude wrijvingen en baden. Tot het harden behoort insgelijks, dat men flink beweging neemt, zooveel mogelijk in de open lucht, zonder zich daarbij aan weer of wind te storen. Dat men het slapen op een veeren bed er aan geeft (in den zomer is liggen op een sprei voldoende). Dat men in elk seizoen de hals bloot laat en zich onthoudt van alle overlading in kleeding. Verder hardt men zich door zwemmen, gymnastiek en niet te hooge temperaturen binnenshuis.

Vrij vertaald: geen das om, rokje aan, lekker sporten, de tuin in en af en toe een koude douche. Alleen dat matras, dat hou ik nog maar even.

Volgende keer in 'tips van (over) grootmoeder': De I van Inwendige Ziektevrees

(Uit: De Receptenschat P. Stokvis en Zoon)

4 Responses to "Harden in juni"

 • Tanja.h
  25 juni 2013 - 09:20

  En dus op de fiets met weer en wind 😉

 • esther
  25 juni 2013 - 09:44

  Duh!

 • Margot
  25 juni 2013 - 11:18

  Ik vind dit toch zo grappig. Die grootmoeders. En dat woord! “Verweekelen”. Geweldig! En dus nu: aan de slag. Opdat we geen Verweekelde Watjes worden!

  • esther
   25 juni 2013 - 11:37

   Hihi

Leave a Reply