Keigezond met de leefstijlcoach

“Je bent wát? Leefstijlcoach? Bedoel je niet lífestylecoach?”

“Nee hoor, lééfstijl. Lifestyle is die woonwinkel, weet je wel, waar het allemaal zo leuk & landelijk is.”

“O. Oké. Leefstijl dus.”

Kei-gezond!

Ik sta op het schoolplein met Nicole Philippens. Haar dochter zit sinds kort bij Annabel in de klas en ik heb haar zojuist de bekende 'wat-doe-jij-dan'-vraag gesteld. “Na 15 jaar bedrijfsleven was ik het zat”, legt Nicole uit. "Ik gooide het roer om en maakte van mijn passie mijn werk." Beweging, voeding en gezondheid, lees ik later op haar site Keigezond. Stoere tante!

“Heb je misschien tijd voor een kopje thee?”  vraag ik. “Ik blog deze week toevallig over goede voornemens en ik mijn lezers heb hebben natuurlijk wel interesse in (gezonde) tips van een échte leefstijlcoach. Al weet ik nog steeds niet precies wat dat inhoudt.”

Ga je over mij bloggen?

keigezondNicole gaat mee voor een kopje thee. Ze vindt het grappig dat ik over haar wil schrijven. Ze is nog niet zo lang geleden afgestudeerd aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid en ze vindt het duidelijk leuk dat ik zo geïnteresseerd ben. De kinderen klagen niet: gezellig , zo’n onverwachte speelafspraak!

"Ik vraag waar iemand zélf nou het meeste last van heeft."

Als we even later aan de thee zitten vertelt Nicole me kort wat haar beroep inhoudt. “Ik ga opzoek naar verbeterpunten”,  legt ze uit. “Het gaat daarbij om jóuw doelstellingen. Waar voel jij me prettig bij en waar wil je aan werken? Is je conditie niet naar je zin, dan gaan we daar wat aan doen. En ja, meestal kijken we dan ook naar de voeding. Maar het gaat om het individu. Niet om algemene maatstaven.”

Slechte gewoontes

“En dan? Op de sofa?”

Nicole: “Nee hoor. En het hoeven ook niet altijd meerdere sessies te zijn. Soms is één gesprek al heel verhelderend. En bij medische problemen verwijs ik natuurlijk eerst naar de huisarts. Maar de huisarts kan ook naar mij verwijzen. Ik kan mensen helpen om hun slechte gewoontes te veranderen, daar knapt iederéén van op!”

“Slechte gewoontes zijn aangeleerd. En dus weer af te leren.”

Ik begin nu echt enthousiast te worden. De bevlogenheid waarmee Nicole over haar vak spreekt is heerlijk. Ik vuur de ene na de andere vraag op haar af. Nee, er is wat haar betreft geen onderscheid tussen psychisch en lichamelijk, ze kijkt naar het geheel. Jazeker, iedereen kan ontspannen maar sommigen moeten het leren. Nee, diëten voorschrijven doet ze niet. Het gaat om keuzes, niet om het verbieden van voedsel.

Tip! Lees het boek 'Weg met de weegschaal' van Meijke van Herwijnen! Of het meer algemene 'Wilskracht' van Roy Baumeister.

Oei. Denk ik opeens. Mijn zakjes! Ik denk aan de zakjes die beneden liggen om me door mijn balansweek te helpen. Die komen vast niet door de ballotage bij Nicole.

“Ik ben geen politieagent hoor,” raadt ze mijn gedachten.

“Was het zo duidelijk?”

“Ja.”

“Gebeurt dit vaker?”

(Lacht) “Ongeveer elke keer als ik over mijn werk vertel.”

Cadeautje voor jezelf

Als de thee op is – en het tijd is om (gezond!) te gaan koken – heb ik een aardig beeld van alles wat een leefstijlcoach doet. Super interessant, vind ik het! Een soort cadeautje voor jezelf, voor als je het even niet meer trekt. Snel vraag ik Nicole nog om een paar tips (“Voor mijn lezers, je weet wel…”). Ik pak een blocknootje en schijf met de coach mee.

nicole

Top drie leefstijltips van Nicole (die, jaja, haar hand niet omdraait voor een marathon maar die wél heeft moeten léren ontspannen!).

 1. Neem de Tijd! Verandering van gedrag kost tijd, in de grootte orde van 6 maanden!
 2. Geniet! Kies je een keer voor een biertje met een bakje chips, geniet ervan. Voel je niet schuldig. Eten heeft ook genótswaarde. In de behoefte moet je ook voorzien.
 3. Samen! Zoek steun bij vrienden of bij familie. Samen is gezellig, maakt het makkelijker en sleept je door moeilijke momenten heen.
En ik? Hoe doe ik het?

“Vind jij dat ik naar een leefstijlcoach moet?” vraag ik voorzichtig, als we afscheid nemen.

 

Vind jij het zelf?”

“Nee.”

“Nou. Dan ik ook niet. Maar zelfreflectie kan nooit kwaad. Iedereen heeft verbeterpunten.”

Nou. Dan wordt dat míjn goede voornemen. Zelfreflectie! Over mijn verbeterpunten nadenken.

5 Responses to "Keigezond met de leefstijlcoach"

 • Jelte
  15 januari 2014 - 14:47

  Leuk portret! En ik geloof inderdaad dat zoiets voor iemand goed kan helpen. Bijvoorbeeld als je geen keuze in sport kan maken.

 • Muis
  16 januari 2014 - 10:11

  Mooi beroep heeft ze. Ik denk ook dat we met z’n allen steeds bewuster worden van wat we doen en eten. alleen hoe toe te passen en vooral het blijven toepassen is denk ik nog het moeilijkste

 • Moeke
  16 januari 2014 - 10:51

  geweldig mens, leuke blog ook.. Goed punt zelfreflectie. Ik ga met toch weer voornemen me niet te druk te maken om wat een ander vindt, lekker doen waar ik goed aan acht en wat ik wil…

 • esther
  16 januari 2014 - 10:52

  En als leuke aanvulling Moeke kan je de blog van judith lezen vandaag 🙂

 • Tanja
  17 januari 2014 - 01:53

  Ik heb wel een paar verbeterpuntjes waar ik zelf niet uitkom dus dit lijkt me wel wat! Word dit door de zorgverzekeraar vergoed? Bv als die punten voortkomen uit medische problemen? Hele leuke blog, erg informatief wat een leefstijlcoach doet en de filosofie erachter 🙂

Leave a Reply