Gezond eten op VerrassingsVrijdag!

Zoals jullie zien heb ik tijdens de vakantie érg op mijn voeding gelet.

Ik vind het dan ook bijzonder vreemd dat ik de afgelopen twee weken in Frankrijk tóch weer een beetje méér mezelf ben geworden. Ik bedoel, vloeibare calorieën plas je er weer uit (drank), bevroren vet smelt weg (chocolade-ijs) en die macarons, ach, dat is alleen maar lucht, toch?!

Modus operandi

Maar de weegschaal liegt niet en wil ik volgend jaar mijn nieuwe roze jurkje nog passen, dan moet ik weer even terug naar de strenge modus. Nee, ik ga niet meer aan de zakjes, daarvoor is het niet ernstig genoeg. Ik ga gewoon weer terug naar een gezond voedingspatroon. Dat is toch het beste.

Maar wat is dezer dagen gezond? Eten we op kleur, op gevoel of met het oog op de 'lange termijn'? Gaan we voor verstand of smaak? Eten we vet en zo ja, wélk vet? Wel of geen koolhydraten? En hoe zat het nou ook alweer met koffie? Daar kreeg je hoofdpijn van, toch? Ik krijg eerlijk gezegd sowieso hoofdpijn als ik teveel over mijn eetpatroon nadenk.

Ophokplicht

Steeds vaker komt - in gesprekken over een gezonde levensstijl - het woord ‘voedselzandloper’ voorbij. Eigenlijk dacht ik dat we na de schijf van vijf en de Belgische driehoek wel klaar waren met het ophokken van ons eten, maar kennelijk is er weer iets nieuws onder de zon. De basisgedachte van de voedselzandloper: maak gezonde keuzes. Liever een stuk donkere chocolade dan een koekje, bij voorkeur sojamelk- en yoghurt en liever geen brood. En let op de hoeveelheden. Klinkt best goed. Behalve dan dat ik onlangs, in de herziende versie van het boek ‘Wat is nou gezond’ van emeritus-hoogleraar Martijn Katan, las dat het állerbeste ontbijt toch nog steeds die Hollandse bruine boterham is! Ja, zo kom ik er natuurlijk nooit uit!

Inmiddels heb een samenvatting van De Zandloper gelezen. Het boek maakt me, als ik eerlijk ben, nogal bang. Het hamert vooral op de effecten van voeding op de lange termijn. Anders dan 'vroeger', toen je nog at met de  gezonde wijsheid van de dag (weeg je teveel dan eet je minder, voel je je slap dan neem je koolhydraten, dat werk) moet je nu vooral denken aan de toekomst. De keuzes die ik nu maak (en die mij nu gezond toeschijnen) bepalen ten dele of ik meer of minder kans loop op bepaalden ziekten. En dan hebben we het niet over: elke dag patat = meer kans op dichtgeslibde aderen, nee, het gaat om (het elimineren van) volkorenproducten, koeienmelk, margarine et cetera.

Al lezende bekroop mij regelmatig het gevoel dat als ik niet deed wat 'ze' zeiden, ik straks zeker was van d'een of andere terminale aandoening. Ondanks de voortdurend aangebrachte nuance: "Het is natuurlijk uw eigen keuze..."  Ja. Duh.

Die dingen zijn goed voor álles!

Moeilijk hoor, keuzes maken. Nou gaat mijn kommetje yoghurt ook al in de ban. Zuchtend neem ik nog maar een handje goji bessen. Die zijn supergezond en ze verlagen lichamelijke spanning en stress. Ze zijn goed voor ongeveer alles, óók voor de hersenen. Misschien dat ze me een heldere kijk geven op de voedselwiskunde, of anders zorgen ze er in elk geval wel voor dat het afvallen beter gaat.

Goji, Goh ja!

Hoe ik dat weet, van die goji-bessen? Gelezen, in de samenvatting van De Voedselzandloper. Ach ja, zo pik je overal wat op he? "Probeer alles en behoud het goede", zegt mijn vader altijd. Wijs man hoor, die vader van mij. Zeker veel Goji-bessen gegeten vroeger!

En jij? Wat is jouw 'gezonde voedingsgeheim'? Welk voedselpatroon heb jij? Of heb je er juist geen? (Zoals ik laatst eens ergens las: "Elke dag tipsy is ook een geregeld leven!") Like, reageer en win een gezonde (en lekkere!) prijs!

10 Responses to "Gezond eten op VerrassingsVrijdag!"

 • Gitte
  16 augustus 2013 - 10:18

  Voedingsgeheim – gewoon drie maaltijden per dag – ’s middags fruit en echt wel een koekje of chocola bij de thee! Maar wel alles met mate – gewoon wat minder eten van aardappels, brood en vlees. Wel lekker veel groente en fruit. Maar wel lekker eten, dat met aandacht vers is bereid! Zo min mogelijk zakjes, pakjes en potjes!! En het liefst zoveel mogelijk zelf gemaakt!

  Daarbij wel bewegen – wandelen, fietsen of hardlopen of voor de liefhebber stofzuigen/dweilen of een andere dagelijkse activiteit.

 • Elize
  16 augustus 2013 - 10:39

  Eens met Gitte….gewoon je gezonde verstand gebruiken!
  (en dat zeg ik….die nog 12 kilo kwijt moet…maar oh, wat is het toch moeilijk)

 • Muis
  16 augustus 2013 - 10:54

  Blijft wel leuk om iedere keer iets anders te proberen, zo houd je lijnen leuk

 • Pantervrouw
  16 augustus 2013 - 12:33

  Heel herkenbaar wat je schrijft, ik word gestoord van al die tegenstrijdige voedingsadviezen! Vind de raad van je vader wel een goeie, daar kom ik zelf ook steeds meer op uit.
  Ik gebruik sinds een half jaar naast de goji-bessen ook vaak chia-zaadjes. Zijn supergezond en kunnen overal door. Bevalt me goed.

 • lola
  16 augustus 2013 - 13:30

  Volgens mij ga je pas afvallen als je tevreden bent met jezelf, je goed in je vel zit,
  en vooral niet teveel piekerd over de overtollige kilo’s kwijt raken.

  Als je lekker in je vel zit, hang je vanzelf minder op de bank, heb je niet zo snel de nijging om naar iets lekkers te grijpen, en beweeg je veel meer.

  En natuurlijk zal je op je voeding moeten letten, maar al die verzonnen dieëten die je tegenwoording kan krijgen of volgen….. ze zijn volgens mij allemaal even slecht/goed…., maar vooral allemaal van tijdelijke aard.

  Begin gewoon iedere morgen met jezelf aankijken in de spiegel, en tegen jezelf zeggen,
  Hey mooie vrouw, jij bent de moeite waard!!

  • esther
   16 augustus 2013 - 13:41

   Deels met je eens Lola, maar niet helemaal. Ik denk dat het makkelijker gaat als je goed in je vel zit, maar niet ‘zo maar’.

 • Anitah
  16 augustus 2013 - 13:51

  Ik ben naar een natuurvoedingsdeskundige bij ons op de vrouwensportschool gegaan. Zij heeft gekeken naar mijn voedingspatroon en wat ik daaraan kan veranderen i.c.m. sporten. De overtollige kilootjes gaan er maar moeizaam af, maar ik voel mij tamelijk goed. Dat is het belangrijkste.

  Ik eet chiazaden (een nacht geweekt in water) met fruit (aarbeien/frambozen of banaan) als ontbijt. Verder snoep ik niet/weinig en eet verder gezond (zoveel mogelijk biologisch).

  Ik maak mij overigens helemaal niet druk als ik eens een wijntje drink of een ijsje eet en geniet er gewoon van. Dat sport ik er wel weer af; het leven moet ook leuk blijven!

  Kortom, elk mens is anders en daar moet het voedingspatroon ook op worden aangepast.

 • Rebels
  16 augustus 2013 - 14:38

  Ongeveer 2x per jaar komt Sonja Bakker hier uit de kast. Door de week doe ik dat dan redelijk streng en in het weekend laat ik de teugels (wat) vieren. Na een week of 10 zit ik weer op mijn fijnste gewicht. Als ik daar eenmaal ben, word ik weer makkelijker en als er dan weer 3 kilo bijzit, begin ik weer van voor af aan. Bevalt prima eigenlijk.

 • Karin
  16 augustus 2013 - 14:40

  Geen tarwe (eindelijk is het interessante boek Wheat Belly van cardioloog William Davis vertaald: ‘Broodbuik’, al is het Voedingscentrum daar niet zo blij mee). Wel speltbrood. Verder veel biologisch, voldoende goede vetten, gelukzalig genieten en nergens in doorslaan.

 • Annemarie
  17 augustus 2013 - 08:17

  Amber albarda!! Zeker een aanrader!

Leave a Reply