Gewichtige zaken, over slasaus-armen, de overgang en hét Geheim (Gastblogger Inge)

Er moeten broodnodig wat veranderingen worden doorgevoerd.

De baan is binnen dus het is tijd voor een volgend project. En, hoe voorjaarscliché, nu is dat Project Hey Stoot! Ik heb tot half juni want dan vlieg ik met Suus naar ons favoriete stekje in Europa; Ibiza. Suus traint al maanden voor de marathon van New York die ze in november voor het KiKa fonds gaat lopen (stoer!) Dat betekent dat zij al lang zomerklaar is. Kan ik toch niet achterblijven?!

LOL en LOW
Nou... zo lollig is het niet hoor.

Nou... zo lollig is het niet hoor.

Maar Suus is niet de enige aansporing die ik nodig had. De grootste aanleiding voor dit project was dat ik steeds werd uit gelachen door mijn weegschaal. Iedere keer als ik erop ging staan zei het kreng: LOL! Voor de goede verstaander; LOL staat voor 70,7 kilo (oef!) En als je dat op zijn kop leest steekt dat getal dus VET de draak met me. Als dát geen teken is! Ik bleek niet de enige die door haar weegschaal in de maling werd genomen. Vriendin Sigrid bleef onverstoorbaar doorsmikkelen omdat haar weegschaal steeds "LOW" zei. "Low, Ing, LOW! Ik zit dus gewoon op het randje van ondergewicht. Jij nog wijn?" Pas toen enkele broeken echt niet meer dicht gingen haalde ze haar kop uit het zand en erkende ze dat het hier niet om haar gewicht ging, maar om de levensduur van de batterij. De schok na het vervangen van de batterij was dusdanig dat ze zich ook direct aanmeldde bij de sportschool.

Duivels!

Een intake volgde. Het 'emballagebonnetje' dat het hyperintelligente apparaat uitspuugde stond vol met cijfers, indexen en waardes. Ik had op zich een goed BMI maar het ideale gewicht bij mijn lengte zou 66,6 kilo zijn. (Waarom verbaast dat duivelsgetal me niet?!) Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens. Project Hey Stoot! is voor mij pas geslaagd tussen de 63 en 65. Een kilo of 6,7 eraf dus. Lijkt me haalbaar. Tot zover het goede nieuws. Dan mijn metabolische leeftijd. Die schijnt aan te geven hoe oud je lijf écht is, op basis van je 'fitheid'. Of zoiets. Nu wil ik best wat waarden prijsgeven maar mijn eigenwaarde wil ik wél graag behouden. Ik kan hooguit zeggen dat ik, op basis van mijn metabolische leeftijd, ieder moment de menopauze kan verwachten. En dáár kreeg ik toch wel spontaan opvliegers van. Tijd voor actie!

Zes, negen... potEEto, potAAto...
Zes of negen... Zie jij het verschil?

Zes of negen... Zie jij het verschil?

En zo geschiedde. Op een plakkerig sportschoolbankje lag duo LOL en LOW, zwetend en puffend, naast elkaar gewichten te heffen. Twee losse dumbels van 9 kilo tegelijk omhoog drukken is niet alleen heel zwaar, het vergt ook wat van je motoriek. Met een kreun waar Monica Seles nog een puntje aan kon zuigen stootte ik de laatste keer triomfantelijk 2x 9 kilo uit. Ik had alleen niet door dat de personal trainer achter me stond. "Zes kilo? Wat is dat nou! Zo kom je natuurlijk nooit van die slasaus-armen af!" Nee joh, dit is geen 6 kilo, dit is 9 kilo hoor! De Drill-Instructor rolde met zijn ogen en draaide de dumbels om. "Zés kilo slechts, heb je zojuist gedrukt. Overnieuw!" Wat heb ik toch met op zijn kop lezen de laatste tijd?

E-nummertje erbij?

dieet4Om onze goede voornemens extra kracht bij te zetten doken Sigrid en ik de keuken in om zelf hummous te maken. Het smaakte niet zoals het in het suiker-, gluten-, E-nummer-, en lactosevrije kookboek omschreven stond. Veel te zuur. Hoe krijgen we het romig? Slagroom? Creme fraiche? Knoflooksaus? Of toch maar een blik E-nummers opentrekken? Het werd olijfolie. Een halve fles. Niet helemaal conform het recept maar glanzend haar is ook mooi meegenomen. We komen er wel. Met wat horten en stoten... Project Hey Stoot! draait tenminste. Sterker nog, de eerste kilo's zijn er al af en die ellendige 7 is eruit.

Project Hey Stoot! van start!

Project Hey Stoot! van start!

Het geheim achter de hand

Mochten onze resultaten onverhoopt toch stagneren, dan vallen we terug op de alternatieve aanpak; 'The Secret'. Weet je nog, die theorie waarbij dat wat je met je gedachten het universum inslingert, naar je toekomt. Zet ik een week voor Ibiza die dvd gewoon op. Vraag ik of Sigrid samen met mij, op mijn nieuwe loungebank, de film komt kijken. Met stokbrood en romige supermarkthummous. Die calorieen (ver-)wensen we dan gelijk weg en hup, alsnog op tijd toonbaar! Dan wens ik ook gelijk een metabolische leeftijd van 11. Dat getal kan in ieder geval niet voor verwarring zorgen. Ook niet als ik het per ongeluk op zijn kop het universum instuur.

Update: Hardlopers zijn doodlopers! Inmiddels zit LOW met een peesontsteking in haar schouder op de bank en LOL loopt met een overbelaste knie en een meniscus PLUS knieband waar van alles aan mankeert. Het professionele advies is unaniem: 'Op de plaats rust!' Ja hoor, héb je eindelijk een keer die spirit te pakken, wordt het gelijk afgestraft... Wordt het dan toch die dvd?! Andere (betere) tips zijn welkom en 'highly appreciated'.

12 Responses to "Gewichtige zaken, over slasaus-armen, de overgang en hét Geheim (Gastblogger Inge)"

 • jojp
  24 mei 2015 - 11:33

  Tips? Kijk es in de spiegel en prijs jezelf gelukkig met zo’n prachtig figuur! Zo te zien geen gram teveel!

 • Nicky
  24 mei 2015 - 14:04

  Hahaha! Grappig en leuk geschreven!
  Op de eerste foto, is dat je bodyguard 😉 ?

  Helaas is het ook heel herkenbaar, ik heb sinds vorig jaar december vrijgenomen van de sportschool, na zeven jaar trouw drie keer per week gaan dacht ik dat mijn lichaam wel wat vakantie kon gebruiken. Helaas hakt dat er wel heel erg snel in en voelt mijn lichaam nu aan als één grote jelly pudding

  We verhuizen volgende week en daarna ga ik dus maar heel snel terug naar de sportschool om weer lid te worden!

  Succes en je ziet er in mijn ogen trouwens zeer goed en slank uit!

 • Inge
  25 mei 2015 - 11:14

  Oh, zonde he Nicky? Maar als je altijd zo regelmatig gesport hebt zit je ook zo weer in dat ritme. Succes met verhuizen! En mijn bodyguard… Ja, feitelijk was hij dat wel. Hij moest ervoor zorgen dat ik niet te dicht bij de rand kwam en een diepere duik zou nemen dan me lief was 😀

  Jojp, is ook zo hoor. Op zich prima, ik val alleen liever wat af dan dat ik een nieuwe garderobe moet kopen. De waarheid is nou eenmaal dat mijn favoriete broeken niet meer passen. Nu nog niet tenminste!

 • jojp
  25 mei 2015 - 15:16

  Snap best dat het vervelend is als kleren niet meer passen. Maar voor iemand met echt overgewicht, die op 1000 calorieën per dag, met sporten erbij nog niet noemenswaardig afvalt, is jouw verhaal gewoon irritant, sorry. Je hebt gezond gewicht, ziet er top uit, ik zou gat in de lucht springen als ik jouw gewicht zou hebben. Maar dat bereik ik nooit meer, mag blij zijn als ik eindelijk 80 kilo bereik.
  Desondanks, succes hoor en sterkte met de blessure.

 • Inge
  25 mei 2015 - 15:46

  Jojp, misschien is het minder irritant als je de vergelijking niet trekt. Ik snap heus dat er ergere dingen zijn dan een broek die niet meer dicht gaat.

  Doelen, uitdagingen, problemen of hoe je het noemen wil zijn per saldo persoonlijk. En er is altijd, op elke gebied, wel iemand te vinden die voor een grotere uitdaging staat. Als ik baal omdat 1000 euro schuld heb, is er vast iemand die kan zeggen: ‘Ik heb 2000 euro schuld, dus wat zeur je nou?’ Als ik mijn vinger breekt en mijn buurvrouw zegt: ‘Jij hebt alleen maar je vinger gebroken, ik heb mijn hele arm gebroken’, maakt dat niet dat mijn vinger minder zeer doet.

  Het is makkelijk om andermans zorgen te bagatelliseren omdat het bij jou erger is maar dat brengt niemand dichterbij zijn of haar gewenste doel/oplossing. Dus neem deze blog vooral met een korreltje zout (niet te veel, dat houdt vocht vast!) en go go go voor je eigen doelstelling. En bedenk je dat er vast iemand is die nog meer overgewicht heeft en op haar/zijn beurt weer graag met jou zou willen ruilen. Succes en op naar die 80!

 • jojp
  25 mei 2015 - 16:57

  Het was niet mijn bedoeling om jouw zorg te bagatelliseren, maar wel om je even n spiegel voor te houden dat jij GEEN overgewicht hebt en dat dus ook beter niet als zodanig in n blog moet zetten. Ik realiseer me al te goed dat er altijd iemand is die met je wil ruilen en dat dat jouw probleem niet minder maakt en het is natuurlijk prima om je eigen doelstelling na te streven. Ik ben de afgelopen jaren 30 kilo kwijtgeraakt en vergelijk mezelf echt niet met slankere mensen, ik ga voor mijn eigen doel.

  Het is ook meer irritatie over je project naam, die insinueert dat je jezelf nu niet mooi vindt en dat is nergens voor nodig!

 • Trudy
  25 mei 2015 - 18:58

  Vol verbazing lees is the comments van Jojp. In eerste instantie heeft iedereen zijn eigen strijd met ups en downs. Dit is een blog over hoe iemand die vertelt dat zij haar motivatie heeft gevonden om aan zichzelf te werken. Nergens staat of wordt geinsinueerd dat zij overgewicht heeft of dat zij zichzelf niet mooi zou vinden. Dit wordt ingevuld door iemand anders. Die naar mijn idee erg trots op zichzelf kan zijn door 30 kilo (!!!!!!!) kwijt te raken. Het gaat niet over het passen in een bepaald plaatje maar om weer lekker in je vel te zitten.
  Daar moet Inge hard voor werken net als een ieder ander, de knop omzetten en de motivatie vinden om juist door te zetten, ook al zegt de rest van de wereld dat het niet nodig is. Als zij zich lekkerder in haar vel voelt zitten met een paar spieren meer en wat kilo’s lichter is dat haar goed recht.
  Jojp ik denk dat je echt trots op jezelf mag zijn dat jij 30 kilo kwijt bent geraakt. Er zijn weinig mensen die je dat nadoen.
  Laat iedereen een beetje in zijn waarde.

  Als laatste moet ik ook toch ook nog zeggen dat niet alleen Inge er stunning uit ziet maar haar vriendin mag er ook best zijn (gezien die schouders en armen). Als je kijkt naar de lol die zij er blijkbaar in hebben om te sporten met elkaar denk ik dat je dat alleen maar toe kan juichen en als inspiratie kan gebruiken.

 • Inge
  25 mei 2015 - 19:35

  Jojp, ik heb nergens het woord overgewicht gebruikt. En ik ben ‘best tevreden’ over het algemeen. En volgens mij is dat ook het enige correcte wat je over jezelf kan zeggen. Als je niet tevreden bent ‘moet je niet zeuren’ maar als jezelf drop dead gorgeous vindt en daarvoor uitkomt ben je arrogant. Dit is en blijft toch Nederland, ga maar in het midden zitten, dan zit je ‘veilig’.

  Ik snap je punt, maar wat ik al aangaf, dit is een blog om met een korreltje zout te nemen. Ik zie graag ergens de humor van in. Zo ook van mijn project Hey Stoot! Ik vind het fantastisch dat je 30 kilo bent afgevallen. Ik doe het je niet na. Tenminste, niet helemaal, wel bijna. Ik ben namelijk ook ooit eens 25 kilo afgevallen. En omdat ik het gewoon niet nog een keer zo ver wil laten komen, grijp ik nu wat sneller in als de weegschaal weer oploopt. En dát is het echte verhaal achter deze blog. 😀

  Trudy, dank voor je reactie! LOW en ik hebben inderdaad de grootste lol samen. Ik zal haar de complimentjes overbrengen. 😀

 • jojp
  25 mei 2015 - 20:59

  Inge, ik snap het en mijn excuses als ik het verkeerd geïnterpreteerd heb, maar ik las vet in hoofdletters, gewichtige zaken door n andere bril. Komt denk ik omdat er zoveel vrouwen zich meteen zorgen maken als er maar 1 gram teveel op hun lijf zit, terwijl ze er prachtig uitzien.
  Dank voor je aardige woorden, ik ben er nog niet, nog zeker 15 kilo te gaan, maar ben in ieder geval weer blij met mijn lijf zoals het nu is en net zoals jij, wil ik ook voor geen goud meer terug naar toen. Dus ik snap je motivatie en you go girl!

 • Inge
  25 mei 2015 - 21:22

  No worries Jojp! Een blog mag tot gespreksstof leiden, leuk en goed juist! Dertig afgelegd (afgeschud), nog 15 te gaan, je bent al hartstikke ver, super! En nog beter, je bent inmiddels op het punt waar je weer blij bent met je lijf.

  Nooit meer terug naar ‘toen’, it’s a deal. Zet hem op met die laatste loodjes. You can do it! 😀

 • KarinH.
  26 mei 2015 - 13:12

  Leuk geschreven, geweldige projectnaam en wat fijn dat jullie er zoveel LOL aan beleefden.
  Sneu dat jullie niet door kunnen als gevolg van blessures. Gezien de sportblessures hier op de werkvloer heb ik altijd al geroepen dat ik er noooooit aan ga beginnen.

 • Inge
  27 mei 2015 - 17:52

  Dank je Karin! We hebben de draad inmiddels alweer opgepakt. Zij het iets voorzichtiger.

Leave a Reply