Gastblogger Judith What’s in a name

Normaal gesproken slaap ik lekker uit op zondag.

Maar momenteel is dat wat lastiger, want bij mij thuis wordt op zaterdag de schoen gezet. Dus ik lijd aan slaapgebrek, en zondagse hoofdpijn. Dat wilde ik graag even met jullie delen, want een beetje medeleven doet altijd goed.

What's in a name?

Over het algemeen vinden andere mensen het heel vervelend voor je wanneer je kampt met gezondheidsproblemen. Hoe vervelend precies? Dat hangt af van hoe je het noemt. Hypertensie vinden ze ernstiger dan hoge bloeddruk. Alopecia androgenetica? Klinkt serieuzer dan mannelijke kaalheid. Erectiele dyfunctiestoornis is erger dan impotentie. Hoewel je je af kunt vragen of dat laatste probleem vaak openlijk besproken wordt.

Whiplash? Niet verstandig

Is dat erg? Dat het uitmaakt hoe je iets noemt? Soms. Een studie liet bijvoorbeeld zien dat de naam whiplash niet altijd verstandig is. Deze studie keek naar mensen met een kop-staart botsing, en verdeelde deze mensen willekeurig in twee groepen. De ene groep werd uitgelegd dat nekpijn normaal is na een kop-staart botsing, dat mensen voorzichtig moesten blijven bewegen en dat het meestal vanzelf overgaat. De andere groep werd verteld dat ze een whiplash hadden. Die laatste groep bleef langer last van klachten houden.

Naam voor een ziekte?

Een naam voor een ziekte is meer dan een collectie letters. Het krijgt betekenis door kennis en ervaringen van mensen. Bij het woord 美观 zien de meesten van jullie waarschijnlijk niet meer dan een collectie letters. Maar als ik het Nederlandse equivalent 'prachtige' opschrijf, komen er allerlei associaties en gevoelens op. Zo is het met ziektenamen ook. Bij alopecia androgenetica denken we aan ziekenhuizen en bij mannelijke kaalheid aan die ene collega. Een naam voor de klachten betekent ook dat iemand een patiënt wordt. Voor zichzelf en voor anderen. Hij of zij zal als patiënt zichzelf misschien wat meer in acht nemen. En goed letten op zijn of haar lijf, waardoor bepaalde klachten wat meer opvallen. Of de omgeving zal stimuleren tot wat voorzichtigheid en wat meer uit handen nemen. En voor sommige problemen kan dat averechts werken, omdat inactief worden daarvoor juist niet verstandig is.

Erkenning

Een naam voor een ziekte kan ook erkenning betekenen. Daarom zijn patiënten vaak blij met een naam. Zeggen dat je fibromyalgie hebt is beter dan dat roepen dat je steeds spierpijn hebt. Dat laatste leidt maar al te gauw tot de reactie dat iedereen wel eens spierpijn heeft. Maar dat is toch van een iets andere orde.

pre-sint-wat?!

Kortom, als je graag veel begrip en meeleven van anderen wilt, werkt een ingewikkeld en medisch klinkende naam het beste. Zo heb ik bijvoorbeeld last van het pre-sintnicolaas-slaapverstorings-syndroom. Voelen jullie al medeleven?

judithklein1Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

@JudithRosmalen

One Response to "Gastblogger Judith What’s in a name"

  • Tanja
    4 december 2014 - 13:53

    Arme jij, ik heb echt met je te doen! ;-)Maar je geeft en paar mooie voorbeelden van ziektes die in het latijn veel erger lijken dan in het Nederlands. Weer een leuke blog! Enne, dat schoen zetten voortaan beter plannen 😛

Leave a Reply