Gastblogger Judith is moe(der)

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

Moe(der)

Je leest het vaak: moeder is de overtreffende trap van moe. Als moeder van drie kinderen, waarvan er twéé een jaar niet hebben doorgeslapen, kan ik dan alleen maar beamen. Als taalliefhebber echter, heb ik er wat problemen mee. Want het klinkt wel leuk, taalkundig zijn ‘moe’ en ‘moeder’ natuurlijk niet aan elkaar verwant (net zomin als leven en lef zoals in de grap van Loesje). En als wétenschapper heb ik ook zo mijn ideeën over vermoeide moeders. Al die verschillende rollen, je zou er moe van worden.

Wat is moe zijn nou eigenlijk?

Moe zijn we allemaal. Maar wat is moe zijn nou eigenlijk? We kunnen hier hele verschillende dingen mee bedoelen. Je kunt moe zijn omdat je net de marathon hebt gelopen. En hoewel ik soms het idee heb dat ik steeds achter de kinderen aanren, is dat niet wat de gemiddelde ‘moe’der bedoelt. Het is heel wat anders dan moe zijn omdat je zoveel rollen moet combineren, of omdat er constant een beroep op je wordt gedaan.

Het ene moe is het andere niet

Zelf was ik jarenlang moe van de gebroken nachten, en dat na zwangerschappen waarin ik ook al niet sliep. Ik herinner me nog levendig de olympische spelen in Sydney, waarbij ik zelfs de triatlon (saai maar duurde wel lekker lang) en het fiets crossen (met Nederlandse successen) live heb gezien. Na deze tv-nachten was ik doorgaans bij het opstaan al moe, logisch. Maar er zijn ook mensen die wél goed slapen en toch moe wakker worden. Moe-zijn kan zich ook uiten in problemen met concentreren en je aandacht ergens bij houden. Weer anderen hebben – door hun vermoeidheid - überhaupt geen zin meer om dingen te doen.

Geen simpele pilletjes

Wachtkamers van huisartsen en specialisten zitten vol met vermoeide mensen. Bij het allergrootste deel van deze mensen, wordt geen lichamelijke oorzaak gevonden. Er mogen dan geen pilletjes tegen vermoeidheid zijn, dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen. Moe zijn heeft een valkuil, en dat is uitrusten. Natuurlijk moet je niet steeds maar doorgaan als je moe bent, maar teveel uitrusten en slapen kan ook averechts werken.  Er zijn therapieën voor mensen met vermoeidheid, waarbij mensen leren om minder te gaan slapen, een goed dagritme aan te houden en om geleidelijk aan weer actiever te worden.

Ook dat nog!

Maar ja, dan ben je al moe, en dat moet je ook nog een therapie gaan volgen, dus weer een taak erbij. De oplossing: tegenwoordig kan therapie ook online. Leve het digitale tijdperk. Dat laatste heeft trouwens ook nadelen. Laatst heb ik ontdekt dat kleuters de knop met het vogeltje iets te interessant vinden. Jammer genoeg pas wel nadat al mijn volgers een tweet van mijn account hadden gelezen met een uitnodiging om naar die geweldige tekening te kijken die ik zou hebben gemaakt.

Dus wel even uitkijken dat de kinderen uit de buurt blijven van de online therapie. Want het laatste wat ik wil is dat zij leren vroeger op te staan, actiever te worden, en later naar bed te gaan. Ik ben al moe(der) genoeg.

judithklein1Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

3 Responses to "Gastblogger Judith is moe(der)"

 • soof
  13 maart 2014 - 10:09

  Alleen jammer dat er bij die therapie geen onderscheid wordt gemaakt tussen degenen die even niet zo lekker in hun vel zitten/te hard werken/(soms) doodziek met ontstekingen of in elk geval een virus/bacterie in hun hersenen en/of ruggemerg in/op hun bed/bank móeten liggen in een al dan niet verduisterde kamer en waaraan zij en niet de test die er één dezer jaren ongetwijfeld gaat komen maar nu nog niet bestaat schuld hebben.

  Verder een leuke blog 😉 (alhadikdatvandiebuuvweggelaten)

 • Jelte
  13 maart 2014 - 10:38

  Wat is er mis met de buurvrouw? 🙂

  Leuke blog. Nu ff uitrusten van het lezen. Benermoevan.

 • femke1
  14 maart 2014 - 15:46

  Hele leuke blog! En goed dat er zo’n therapie is!

Leave a Reply