Gastblogger Judith en de man(tel)zorger

Mannengriep & Mantelzorger

Vrouwen gaan naar de dokter en mannen gaan dood. Dat wordt wel gezegd. Omdat vrouwen meer zorg gebruiken dan mannen. Maar wel ouder worden.

Mannengriep

Dat mannen niet naar de dokter gaan, compenseren ze vervolgens ruimschoots door hun ziekte tegenover ons vrouwen te uiten. De welbekende mannengriep, te herkennen aan de verwarde pluk karnemelksboerenhondenhaar en de zielige bestellingen die onder de dekens uitkomen. Terwijl wij vrouwen zelfs kotsmisselijk en hoogzwanger met bekkenpijn nog met kind 1 achterop en kind 2 voorop naar de winkel gaan om daarna een gezonde maaltijd te koken. En dat terwijl wij eigenlijk meer pijn voelen. Natuurlijk (ver)zorgen we ze met liefde, maar ik merk bij mezelf altijd enige opluchting als de man weer hersteld is.

Niet gezond

Het lijkt me dan ook heel moeilijk om een chronisch zieke partner (M/V) te hebben. Dat kan nooit gezond zijn. En dat is het ook niet. Onder mantelzorgers (van bijvoorbeeld dementie patiënten) wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheideffecten van stress. Deze mantelzorgers zijn mensen waarvan overduidelijk is dat ze langdurig stress hebben. En wat blijkt: hun afweersysteem functioneert niet zoals dat zou moeten. Ze hebben minder afweer tegen infecties. Misschien herken je het wel van jezelf: als je gestresst bent, pik je makkelijk een infectie op. Je krijgt ook sneller een koortslip. Het virus dat hiervoor zorgt was al die tijd al in je lichaam, maar door de stress gaat je afweer achteruit en krijgt het virus de kans om voor een koortslip te zorgen. Zo is dat bij die mantelzorgers ook. En dan langdurig. Naast verminderde afweer hebben mantelzorgers het ook vaak psychisch zwaar. Maar vaak hebben ze weinig keus, en gaan ze ook ziek gewoon door. Het zijn dan ook meestal vrouwen.

Man(tel)zorger

Het zorgen voor een mannengriep is natuurlijk niet te vergelijken met mantelzorg zoals hierboven beschreven. Maar ik ben vast niet de enige man(tel)zorger die na een mannengriep ook aan wat hersteltijd toe is. We weten nu hoe we daar voor kunnen zorgen. Als de man weer op de been is, heb jij ineens het virusje van hem opgepikt. Toch? Tja, dat krijg je van al die goede verzorging die je hebt geleverd, dat gaat ten koste van je afweer. Laat je maar lekker vertroetelen. En dan maar hopen dat dit niet tot de volgende mannengriep leidt.

judithklein

Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

 

 

4 Responses to "Gastblogger Judith en de man(tel)zorger"

 • Corine
  4 september 2014 - 10:47

  Leuk stuk, Judith! Beetje herkenbaar, hoewel ik zeker wel uitzonderingen op de mannengriep ken. Mijn ex heeft me ooit naar de sauna laten gaan, terwijl hij hondsberoerd voor de kids heeft gezorgd. En mijn vader moet je vooral met rust laten als hij ziek is.
  maar ik geloof zeker dat mantelzorgers zwaar ondergewaardeerd en overbelast zijn en dat dat zijn weerslag heeft op hun fysieke gestel.

 • Miran
  4 september 2014 - 11:02

  Echt super leuke blog! 🙂

 • Moi
  4 september 2014 - 15:43

  Enige probleem is als je allebei ziek bent en vertroeteld wilt worden, wat bij mijn man en mij dus eigenlijk altijd het geval is….dus dat mantelzorgen doen we dan maar voor elkaar, zo goed en zo kwaad als het gaat.. ;-D

 • Mariella
  6 september 2014 - 12:51

  Hier gaat het hetzelfde als bij Moi.
  Lief en ik zijn beiden chronisch ziek maar onze aanvallen volgen elkaar en hebben het zelden tegelijk (wel is het zo dat als hij 3 weken ziek is geweest en het weer goed gaat ik daarna 1 weekje ziek ben, toch een verschil 😉 ).
  Gelukkig hebben we zelden de griep, koortslippen of andere ziektes als het “gewone” chronische gedoe.
  Ons immuunsysteem vind het blijkbaar ook wel zat!

  Oh ja, ik ben de jammerpot en lief is de la-me-met-rust-ik-kan-het-wel zieke. We hebben geconstateerd dat ik dus de man in huis ben en hij niet 😛

Leave a Reply