Gastblogger Judith en de ongevoelige man!

Vrouwen zijn gevoeliger dan mannen. Dat is bewezen.

En mocht je nu denken aan vriendinnenavondjes met chocotofs en huilfilms: daar dacht ik niet aan. Ik bedoelde létterlijk dat vrouwen meer voelen. Steek een naald in een vrouw en ze heeft meer pijn dan een man bij dezelfde actie. Hebben mannen daarom vaker tatoeages dan vrouwen? Vrouwen hebben ook een groter risico op allerlei pijnstoornissen dan mannen. Bovendien voelen ze meer pijn na operaties.

De man mag genieten!

Maar kom dáár maar eens mee aan bij de man. Want ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat hij dit niet helemaal doorheeft, in al zijn ‘ongevoeligheid’. Wij vrouwen trotseren vrouwmoedig maandelijkse pijnen, en die keren in ons leven dat we daar negen maanden van verlost zijn krijgen we ze als een soort feestelijke afsluiting van die tijd in een groots spektakel dubbel en dwars terug. Dat heeft de natuur toch niet goed geregeld. Als mannen minder pijn voelen, waarom zijn zij dan niet degenen die lijden om de menselijke soort in stand te houden? De enige lichamelijke bijdrage van de man aan de voortplanting is de penetratie, en dat doen de meeste mannen voor hun lol. En eigenlijk is die lol vaker de motivatie dan de voortplanting. De natuur laat de man genieten en de vrouw lijden, en dat zouden mannen zich best wat beter mogen realiseren.

Tip voor papa's in wording

Dus voor iedereen die zwanger is heb ik de volgende tip. Mannen moeten maar eens wat meer met ons gaan meevoelen. In plaats van meepuffen krijgen alle papa’s-in-wording de volgende oefening. Adviseer je man om zijn bovenlip te pakken en die over zijn eigen hoofd te trekken.  Dan heeft hij een beetje een idee hoe een bevalling voelt. En vertel hem dan, dat dit bij vrouwen nog veel pijnlijker is. Dat zal hem leren.

Hoewel het de vraag is of het effect heeft, want het blijft natuurlijk wel een man. En die zijn van nature nogal ongevoelig.

judithklein

Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

 

4 Responses to "Gastblogger Judith en de ongevoelige man!"

 • Moeke
  26 juni 2014 - 11:39

  haha inderdaad…
  Ik ben super blij en in verwachting van de tweede. Maar mijn eerste bevalling was echt horror, die eindigde met een keizersnee. En ik mag nu kiezen of ‘gewoon’ of een sectio. Zitten we daar bij de gyn. Zegt manlief. Schat ik zou maar voor de keizersnee gaan. Ik vond je nou niet echt heldhaftig tijdens het eerste gedeelte met puffen e.d. 🙁 wtf….

  Nee fijn lieverd een weeenstorm en een kind wat er niet uit kan… Het is dat ie de vader van mijn kinderen is maar ik had hem bijna ter plekke wat aangedaan. Mannen. Ik heb hem wel gelijk het filmpje van proefkonijnen laten zien met Valerio die afhaakt. 🙂

 • esther
  26 juni 2014 - 13:15

  O hemel, Móeke! Als hij het zélf niet doet – die bovenlip – dan zou ik als ik jou was het voor hem doen 😉

 • Jelte
  26 juni 2014 - 15:57

  Of ze moeten dat filmpje een kijken van BNN, van Valerio en Dennis die ‘weeen’ krijgen 🙂

 • Tanja
  27 juni 2014 - 12:15

  Mijn oma zei altijd: Als mannen kinderen moesten krijgen kwam er overal maar 1 kind 🙂 Ze voelen misschien wel minder maar piepen harder.
  @Moeke, als ik jouw was geweest had ik ter plekke, bij de gyn, je man laten weten hoe je over die opmerking dacht! En aan de gyn gevraagd of die hem nog eens kon uitleggen wat er was gebeurd tijdens de eerste bevalling.

Leave a Reply