Gastblogger Judith heeft iets met windmolens!

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

inf

Klachten door windmolens?

Sinds enige tijd schrijf ik een gastblog, zoals jullie misschien wel weten.

Dit is voor mij een manier om op toegankelijke wijze mijn kennis te delen met mensen buiten de wetenschappelijke wereld. Een van de redenen om dit te doen, is dat er zoveel medische onzin op internet staat. Voor mijn gezondheid wel goed, want lachen is gezond, maar als ik niet de achtergrond had om de informatie op de juiste waarde te schatten zou het lachen me snel vergaan. Erger nog, er zijn aanwijzingen dat ik daadwerkelijk ongezond zou kunnen worden door het googelen naar gezondheidsgevaren. Dat is nog eens een computervirus!

Dansende koeien?

In Nieuw-Zeeland is een boek geschreven over de gezondheidsgevaren van windmolens, met name over het onhoorbare infrageluid dat ze zouden produceren. Naar aanleiding daarvan is er een discussie losgebarsten die ertoe heeft geleid dat windmolens niet te dicht bij huizen mogen staan. Kom daar maar eens om in Nederland, waar de molens zo ongeveer de rieten daken van de bijbehorende boerderijen scheren. Het internet staat inmiddels zo vol met de gevaren van windmolens dat iemand een site heeft gemaakt waarop alle mogelijke consequenties staan verzameld.  Er staan ernstige ziektes en allerlei vage symptomen op. Hilarische Hoogtepunten onder de 223 mogelijke gezondheidsgevolgen op die site zijn koeien die gaan dansen, ruzie in families en het krijgen van grijze haren.

 Self-fulfilling prophecy

Het effect van al die info is inmiddels prachtig aangetoond door mensen bloot te stellen aan het gevreesde infrageluid én een nepgeluid. En voor en na blootstelling te vragen of ze klachten kregen. Dit was niet het geval, ze hadden na blootstelling net zoveel klachten als ervoor. Maar wanneer de deelnemers van tevoren een filmpje hadden gezien over wat ze allemaal konden kríjgen van dat infrageluid, bleken ze na blootstelling ineens wel meer klachten te hebben. Waarbij het niet uitmaakte of ze aan echt- of nep(infra)geluid waren blootgesteld. En ze hadden last van precies die klachten die in het filmpje werden genoemd.

 Je hebt een wát? Een I.O.A.?

Moraal van dit verhaal: je kunt maar beter niet teveel op internet lezen, want voor je het weet heb je een InternetOverdraagbareAandoening. Met uitzondering van esthervuijsters.nl uiteraard, want die site werkt preventief.

judithklein1Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

One Response to "Gastblogger Judith heeft iets met windmolens!"

  • Moeke
    10 april 2014 - 09:53

    leuk stukje. 🙂 en weet je ook hoe het zit met gsm masten 😉

Leave a Reply