Gastblogger Inge viert (bijna) Kerst

Vamos ao Brasil!

Ik ben Inge! En ik ben in Zuid-Amerika. Ik laat me verrassen door wat ik onderweg tegenkom. En door mezelf. Ik zie wel waar en wanneer het schip strandt. Zo nu en dan kom ik hier dus gewoon eens aanwaaien. Met een nieuw avontuur. Mijn eerdere blogs lees je hier (klik).

Blog 8 - SnorkelenDecember. Ik zie foto’s van kerstbomen, warme chocomel en ijsbanen voorbij komen op Facebook. Zelf heb ik helemaal geen decembergevoel, ondanks het miniboompje dat ik in onze kamer heb gezet. Want december is dit jaar ook 35 graden, barbecue op straat, afkoelen en snorkelen in de rivier. Het voelt allemaal niet erg ‘december’. Het klopt gewoon niet. Maar dat is ok want er klopt hier wel meer niet. Vind ik dan.

Zo gooien ze hier regelmatig bergen suiker tegelijk met de koffie in het filter. En dan denk je dus een ‘zwarte koffie’ te bestellen. Bah! Dat zwarte koffie niet vanzelfsprekend zwarte koffie is, voelt als  regelrecht bedrog, zeker ’s ochtends vroeg. Dat klopt dus écht niet.

Braziliaanse wellness

Wat ik nog meer niet snap is dat veel delen van het land regelmatig met watertekorten kampen, maar ondertussen wordt er onder de stromende kraan af gewassen. Verspilling van water. En afwasmiddel. Kranen geven hier doorgaans trouwens alleen koud (lauw) water. Hetzelfde geldt voor de douches. Al zit er op de douchekoppen wel een “winterstand”, maar die stand is dan weer zó heet dat je er met rode billen onder vandaan komt. Als koud te koud is en warm te warm, dan schakel ik het knopje heen en weer en doe ik net of ik onder een wisseldouche bij De Veluwse Bron sta. “Alex, scrubzout aub!”

Regime

blog8 bierHelaas zijn niet alle teleurstellingen weg te scrubben. Zo is de wijn is hier niet te hachelen. Met wat moeite heb ik een Chileense chardonnay gevonden. Tegen absolute woekerprijzen! Onbegrijpelijk, zo’n groot land met zoveel klimaatzones en zoveel natuurlijke rijkdommen… Maar een fatsoenlijke witte wijn kan hier niet geproduceerd worden. En dat is echt jammer want rijst en bonen smaken gewoon beter met een fijne Chablis ernaast. Bier in blik dan maar. Eerlijk is eerlijk, bier is ook best lekker. It grows on me, zullen we maar zeggen. Jammer alleen dat mijn taille navenant meegroeit. Vandaar mijn volgende besluit: Amanha vou fazer regime. Ofwel; morgen ga ik op dieet. Best lastig want Alex zet heerlijke dingen op tafel maar de knop moet om. Er ligt al een yogamat onder mijn kerstboompje en de koelkastlade is gevuld met limoentjes voor in het water. Ik sla de zoetigheden bij het ontbijt over en beperk me tot fruit, sla en rijst (en bonen). En even geen pasta’s, enorme stukken vlees en cerveja meer.

Blog 8 - Snorkelen3 - Rio do Prata

Oi, minha amiga!

blog8 slang2 blog8 slang1Wat me dagelijks weer verbaast is hoe warm en lief de mensen hier doorgaans zijn. Vreemden op straat glimlachen en groeten je. Je wordt hier, vanaf de eerste kennismaking begroet en geknuffeld alsof je de beste vrienden bent. De enige die me, gelukkig, niet met een stevige knuffel begroette was de anaconda die ik in de rivier tegen het “lijf zwom”. Ik verbaas me over zoveel vanzelfsprekende hartelijkheid. En eigenlijk het ook klopt niet dat dat me verbaast. Want het zou normaal moeten zijn. Overal. De wereld zou er zoveel mooier van worden.

Blog 8 - Snorkelen2

Een echt (-elijk) compromis

Maar Brazilianen hebben ook een minder aantrekkelijke (lees: luidruchtige) kant, radio en tv staan de Godganse dag aan en het volume kent geen begrenzing. Mijn tv stond ooit drie maanden uit omdat de batterij van de afstandsbediening leeg was. Ik heb niets met televisie. Maar Alex verschilt hierin niet van de gemiddelde Braziliaan. Ook als we in bed liggen moet de tv aan, want zo valt hij graag in slaap. Laatst ging ik vroeg naar bed. Toen Alex een uurtje later volgde zette hij, verrassing, de tv aan. Na wat oeverloos gezap bleef hij hangen bij een serie Rammstein videoclips. Op vol volume! Nu ben ik echt wel een Rammstein-fan, maar ik hoef niet door ze gewekt te worden als ik net ben weg gedommeld.

Kortom, de eerste ‘echtelijke’ afspraken zijn een feit; de afstandsbediening ligt nu ook binnen mijn handbereik en het monster gaat uit zodra Alex snurkt (met een maximum van een kwartier, maar zover komt het nooit!) En als ik al in bed lig en Alex volgt later, dan blijft de tv gewoon helemaal uit. Com certeza. En om dan toch een beetje in de decembersfeer te komen, certeza rijmt op cerveja. Dus, ik ga een biertje pakken. Vandaag mag het nog.

Feliz Natal & Happy Holidays allemaal! Dat de Kerstman dit jaar weer lief is voor iedereen.

Maar vooral, dat iederéén lief is voor iedereen. Overal. En altijd.

5 Responses to "Gastblogger Inge viert (bijna) Kerst"

 • Chantal Temming
  23 december 2013 - 13:21

  Afvallen?!? WTF heb je wel in de spiegel gekeken de laatste tijd? Grapjas hahaaha
  Ik kijk altijd uit naar je blog, word er vrolijk van!
  xx

 • Karin
  23 december 2013 - 15:25

  Liefje, doe jezelf en bovenal Alex een plezier. En begin lekker na de feestdagen met lijnen…
  Je wilt toch niet nog meer ‘echtelijke’ issues?!

  En btw, op de foto’s die je openbaar maakt ben je nog steeds stralend mooi en hartstikke slank!

  Love you mop en ook voor jullie alvast Happy Holidays

  Xxx
  Ka

 • esther
  23 december 2013 - 16:13

  Fijne kerstdagen sweetie!

 • Krista
  23 december 2013 - 18:34

  Fijne feestdagen Ing!!
  Na de kerst sluit ik me aan bij de goede voornemens 😉
  Xx Krista

 • Jordan
  23 december 2013 - 19:43

  Wat een heerlijk stukje om te lezen Ing. Ik waan mezelf bijna in Brasil wanneer ik door je verhaal heen lees 🙂

  Fijne feestdagen en neem je zusjes advies aan! Afvallen is zo 2013, je kan beter in 2014 beginnen 😉

  XX
  Jor

Leave a Reply