Gastblogger Inge … heeft een baan!

ingwerk5

Graag presenteer ik u ... het achterste van mijn tong!

Sinds januari zoek ik dus werk.

De statistieken tot nu toe: op zestien functies heb ik gesolliciteerd. Voor drie functies ben ik zelf benaderd via mijn netwerk. Bij zes organisaties heb ik (uitnodigingen voor) gesprekken gehad. De afwijzingen zijn shit. Je steekt veel tijd en energie in een sollicitatie. En als je wordt uitgenodigd ga je los op de voorbereiding.

Borrel erop

Maar elk gesprek is een generale repetitie voor een volgende. Dus bij een afwijzing, jammer. Borrel erop en door. Twee afwijzigen bleven echter hangen. Ik had een fijn gesprek bij een vereniging in de zorgsector voor de functie communicatieadviseur. Dezelfde dag nog werd ik gevraagd of ik voor een tweede gesprek wilde komen. De volgende dag echter, werd ik ook benaderd voor een leuke klus van zes maanden bij een multinational. Ook dat klonk interessant.

Toch wilde ik eerst het tweede gesprek van functie één afwachten....

Iedereen staat in zijn blootje onder de douche

Die vrijdag volgde het tweede gesprek. Ik was één van drie overgebleven kandidaten en zag het helemaal zitten, wát een leuke club en uitdagende functie! Maar helaas, ik werd tweede. First runner-up. Was het omdat ik had gezegd dat ik niet zo snel onder de indruk ben van hierarchie omdat uiteindelijk iedereen in zijn blootje onder de douche staat? Misschien was dát niet zo'n 'zakelijke' uitspraak. Maar, zo verzekerden ze mij, het was echt een nek-aan-nekrace en ze vonden mij ook écht geschikt en leuk. Maar kandidate nummer één had meer ervaring.

Teleurgesteld belde ik de multinational; “De baan gaat niet door, wanneer kan ik op gesprek komen?”

Stik... geen klik!
Huis fris, kop fris. Thanks pap!

Fris huis. Fris hoofd

Ik hees me in kokerrok en hakken en toog, helemaal 'Zuidas-proof', naar Amsterdam. De volgende dag al kreeg ik terugkoppeling. Ik had me uitstekend voorbereid en beschikte, als enige van de kandidaten, over de benodigde competenties. Maar... niemand kreeg de klus. En in mijn geval omdat de heer in kwestie een klik miste. Misschien had hij het bij die mededeling moeten laten want de toelichting die volgde raakte kant nog wal. Zo had ik bijvoorbeeld meer interesse kunnen tonen in zijn loopbaan. Dat hij daarover, telefonisch, al uitgebreid had verteld was hem misschien even ontschoten. Toen hij vroeg naar mijn oud-collega's vertelde ik dat ik daar blijvende vrienden aan heb over gehouden. Maar, zo vond hij, die vriendschap voelde hij niet naar hem toe tijdens ons gesprek. Huh? Ik 'ken' de man slechts een uur. Solliciteer ik nou op 'communications specialist' bij een multinational of op 'maatje' bij het Oranjefonds? Zelfs het hele Brazilie-verhaal inclusief relatieperikelen is ter sprake gekomen. En nóg vond hij dat ik op persoonlijk gebied meer het achterste van mijn tong had moeten tonen.

Are you kidding me?!

Ik snap heus dat je wat koetjes en kalfjes voorbij wil laten grazen om een vollediger beeld van iemand te krijgen. Het eerste kwartier van onze afspraak, waarin hij me liet wachten in de glimmende receptie, was daar uitermate geschikt voor geweest. Maar hij vond me dus 'té zakelijk'. Ik. Té zakelijk voor de Zuidas?! Niet de gewenste competenties, prima. Een ander die beter in het profiel/team/budget past, ook prima. Zelfs met: “Beste Inge, je kop staat me gewoon niet aan”, had ik meer gekund. Maar persoonlijker?! Wat had u nog meer willen weten meneer, of ik een zij- of een buikslaper ben? Hoe mijn hormoonhuishouding zich verhoudt tot de verschillende stadia van mijn cyclus? Meer het achterste van mijn tong laten zien... U zat al bijna in mijn slokdarm!

Nieuwe garderobe check!

Selfie met nieuwe kleren???

Sollicitatiebreak

Even was ik helemaal klaar met solliciteren. Tijd voor een break. Samen met pap heb ik mijn huis gewit. Gordijnen gewassen, keuken uitgesopt, mijn bankstel vervangen. Fris huis, fris hoofd. Ik boekte een personal trainer om mij de komende weken van mijn winterjas te ontdoen. En ik besloot administratief orde op zaken te stellen. Ineens brak het zweet me uit. Ik had nog maar 103 euro op mijn rekening staan! En geen (noemenswaardige) inkomsten. Mijn sollicitatiebreak zou van korte duur zijn.

Omdat het (weer) kán!

Prompt een uur later ging mijn telefoon. Het was de vereniging in de zorg waar ik tweede was geworden. Kandidate nummer één had zich om gezondheidsredenen terug getrokken. Of ik nog interesse had in de baan. Echt wel! Samen met vriendin Sigrid nam ik een voorschot op mijn eerste salaris. Ik sta nu dus 400 euro rood maar voerde wél in gloednieuwe outfit het arbeidsvoorwaardelijke gesprek. Over reiskosten hoefden we het niet te hebben, ik loop in exact 7 minuten naar kantoor. Of in vier, mocht ik me verslapen. En, vrijdag vrij!

ingwerk2Dubbel

Ik zeg: Cheers! Maar wel met een dubbel gevoel. Want ik realiseer me goed dat ik die baan heb omdat iemand anders plotseling ziek blijkt. Slechts enkele weken terug was zij degene die proostte op haar nieuwe uitdaging. Wat wrang dat die uitdaging ineens zo'n andere wending krijgt. Natuurlijk ben ik, als First runner-up, enorm blij. Maar ik hoop echt van harte dat kandidate nummer één in haar volgende strijd weer als winnaar uit de bus komt. Daar proost ik op.

12 Responses to "Gastblogger Inge … heeft een baan!"

 • debby heutmekers
  21 april 2015 - 10:15

  Leuk geschreven, en heel veel succes met je nieuwe baan! Proost!

 • Esther Vuijsters
  21 april 2015 - 10:20

  En dan mailt ze mij haar foto’s en dan kijk ik ’s ochtends als ik de blog ga klaarzetten zó tegen de huig van Inge aan 🙂

  Proost lieverd, we nemen er binnenkort weer een. (En dit keer doe ik ook mee)

 • Annette
  21 april 2015 - 10:28

  Wat een leuk stuk en gefeliciteerd met je job! Die ander manager – meneer persoonlijk – zou zich moeten schamen die kan blijkbaar geen fatsoenlijk gesprek voeren. Jammer voor hun moet je maar denken! Veel success!

 • Inge
  21 april 2015 - 11:25

  Dank jullie ladies! Enne Annette, ‘meneer persoonlijk’…. 😀

 • Nicky
  21 april 2015 - 11:31

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan!!

 • Gerda
  21 april 2015 - 11:36

  Leuk geschreven en gefeliciteerd!

 • Inge
  21 april 2015 - 12:38

  Thanks Nicky en Gerda! Ik heb er zin in!

 • Evelyn
  22 april 2015 - 17:46

  He missss business personality,
  Van heel harte gefeliciteerd, toppie!!
  Veel succes en ben benieuwd naar je verhalen.

 • Inge
  24 april 2015 - 12:49

  Thanks Evelyn! Je hoort het snel, ik kom je vast binnenkort wel weer tegen! X

 • Els
  26 april 2015 - 14:18

  Fantastisch Inge, gefeliciteerd en succes met je nieuwe baan!!!

 • Inge
  28 april 2015 - 20:23

  Dank je wel Els! Ik heb inmiddels een geslaagde eerste werkdag gehad. Wel weer even wennen hoor 😀

 • KarinH.
  29 april 2015 - 13:11

  Gefeliciteerd! Leuk geschreven ook en ontzettend lief dat je ook stilstaat bij de pech van degene die eerst ‘jouw’ baan zou gaan vervullen.
  Fijn dat je eerste werkdag een geslaagde was.

Leave a Reply