Gastblogger Inge…. is in de Heere

inge1Ik ben helemaal in de Heere tegenwoordig.

Je kunt er moeilijk omheen in het religieuze Brazilië want, naast een kerk op iedere straathoek, komt de beste man hier ook gewoon door je brievenbus. Het krantje van de evangelische Pinksterstroming ‘Igreja Universal do Reino de Deus’ heet Folha Universal en heeft een oplage van 2,7 miljoen exemplaren. Mijn Portugese lerares lachte zich rot toen ik ‘de Folha’ meebracht. “Why are you reading that trash?” Een terechte vraag. Maar, gaf ze later toe, het is perfect studiemateriaal omdat het op mijn huidige taalniveau is geschreven. Wat ook genoeg zegt over het gemiddelde niveau van de aanhangers, maar dat terzijde.

Het genot van kromme tenen

O. My. God.

O. My. God.

Van de inhoud van de Folha krijg je gegarandeerd jeuk. Maar het is ook vermakelijk. Vergelijk het met afstemmen op een tv-programma met Yolanthe omdat het stiekem gewoon lekker is om je verbazen, verkneukelen en vooral beklagen over haar belabberde presentatietechnieken. De Folha Universal is mijn Yolanthe. Wekelijks lees ik, onder het genot van kromme tenen, over Het Antwoord op allerlei maatschappelijke, relationele en psychische problemen. Zo las ik over de vrouw die bezeten was door een kwade entiteit die haar opdroeg anderen en zichzelf wat aan te doen. Net voordat het écht spannend werd was daar haar redding door de kerk.

Nog meer wonderen

En ik kan nog even doorgaan. Eén stel kreeg tegen alle medische kansen in hun baby. Een kind genas van kanker, het pubermeisje overwon anorexia en de gameverslaafde verruilde zijn spelcomputer voor Het Woord. Depressie versla je eenvoudig door je te omringen door ‘mensen die van je houden’. En zelfs de eenzame gothic die ‘getrouwd’ was met een levensgrote lolita-pop en zich diep in de schulden had gestoken om haar te kopen, werd uit zijn sociaal isolement getrokken. De pop ligt nu te verstoffen in de kelder. Naast de depressie en de spelcomputer waarschijnlijk.

De gelukkige huisvrouw?

De vrouwenkatern is helemaal een genot. Waarom zou je werken als je man, kinderen en huis beter af zijn wanneer jij thuisblijft? Cristiane vertrouwt ons toe dat ze, sinds ze fulltime ‘dona de casa’ is, haar jaloezie heeft kunnen beteugelen. Want als je je man beter kunt bedienen hoeft hij het niet meer elders te zoeken. Wát een openbaring! En om nóg meer genot uit de huisvrouwrol te halen; zie het recept voor vrolijke cupcakes in het knalroze kader. Het getrut gaat eindeloos door.

"Why do you read that trash!"

"Why do you read that trash!"

Metallica’s Woord!

Het punt is duidelijk. Alles is op te lossen en voor iedereen kan het leven één grote Zonnatura commercial zijn. Als je maar gelooft in Het Woord. En doneert. Wat je maar kan missen. Metallica bracht in de jaren tachtig het briljante nummer Leper Messiah uit. Een haarscherp antwoord op, in dit specifieke geval, tv-dominees die zich persoonlijk verrijkten met donaties. Maar het verliest niet aan actualiteit want nog steeds wordt geld uit (goedgelovige) zakken geklopt. Zie hieronder het refrein maar check vooral ook het hele nummer (link).

 Time for lust, time for lie. Time to kiss your life goodbye.

Sent me money, sent me green, heaven you will meet.

Make your contribution and you’ll get a better seat. Bow to Leper Messiah. En zo is!

Zonder blikken of blozen

Maar los van Metallica’s inhoudelijke spijker op de kop beschouw ik mijn Folha krantje ook als een lesje maatschappijleer. Want religie is hier nou eenmaal van grote invloed op het dagelijks leven én taalgebruik. Zo wordt God’s zegening je toegewenst bij afscheid nemen en wordt Nossa Senhora aangeroepen bij iedere grote of kleine verbazing. Bij ‘Meu Deus do céu’ doen Brazilianen hun beklag over de hitte (Godgloeiende!), een gemiste penalty of de prijs van groente. Tot mijn eigen grote schrik riep ik onlangs, “Graça a Deus!” toen ik informeerde naar iemands gezondheid en een positief antwoord kreeg. Ik kreeg er zelf een kleur van en voelde me op dat moment net zo nep als de lolita-pop in de kelder, maar mijn reactie werd zonder blikken of blozen als volkomen normaal ontvangen.

inge2Integratie is a bitch

Zo zie je maar... Integratie is a bitch en ze sluipt er sneaky in. Op zich goed, maar tot op zekere hoogte. Ik hoef en vooral WIL niet alle Braziliaanse gebruiken overnemen. Dus voordat ik mezelf ook in stringbikini of ander belachelijk stuk Braziliaans textiel hijs, bizarre hoeveelheden make-up opsmeer en vervolgens wekelijks bij de schoonheidsspecialiste mijn poriën moet laten ontstoppen, dagelijks bier voor ‘mijn man’ koop -in de hoop dat hij ze niet elders haalt- en (God bewaar me), CUPCAKES ga bakken… kom ik in mei weer voor een poosje terug naar Nederland. Hallelujah, ook mijn redding is nabij!

*Disclaimer ter voorkoming van een ontvangst met pek en veren door tere zieltjes als ik straks weer op Schiphol land: Ik heb niets tegen religie op zich. Ook niet tegen huisvrouwen en cupcakes. Op zich. Het is alleen de combinatie religieuze, manbehagende, cupcakebakkende huisvrouwen waar ik jeuk van krijg. En van Yolanthe.

4 Responses to "Gastblogger Inge…. is in de Heere"

 • Jelte
  16 april 2014 - 09:27

  Hahahaha, ben echt fan van de gastbloggers!

 • Inge
  16 april 2014 - 16:47

  Geweldige blog! En heel herkenbaar. Gelukkig zijn niet alle Brazilianen zo.

 • karin
  16 april 2014 - 19:01

  Geweldig verhaal 🙂 en goeie muziek! Tot gauw babe xxxxx

 • Inge
  16 april 2014 - 20:32

  Thanks ladies! En mede-Inge, gelukkig is niet iedereen zo inderdaad. Maar hier toch ook best wel veel hoor. Maar je kunt deze regio dan ook wel een beetje als het “Texas” van Brazilië beschouwen. Yeeha! 😀

Leave a Reply