Gastblogger Inge is Out of Afrika

Het laatste stuk van mijn reis ging van de Victoria Falls in Zimbabwe via Botswana en Namibië naar Kaapstad.

Etosha - Kill!

Etosha - Kill!

Van Namibië wist ik niet zo goed wat ik moest denken. Ik wilde de Sossusvlei zien, maar verder verwachtte ik één grote woestijn. Saai. Dacht ik. FOUT! Namibië is één van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest. Ik heb er de laatste van de Big Five gezien, de luipaard. De andere vier; buffel, leeuw, neushoorn en olifant kon ik aan het begin van de reis in Kenia al afstrepen.

De luipaard liet echter nog dik twee maanden op zich wachten. Maar National Park Etosha was gul en bood alles waar je bij een safari op hoopt. Inclusief luipaard!

Perfecte wortel

Himba vrouw

Ik was op slag verliefd op Namibië. Een adembenemend mooie en desolate route volgde. Ineens was daar, in het midden van niets, een Himba-dorp. Himbavrouwen komen twee keer in hun leven in aanraking met water. Ze worden gewassen bij hun geboorte en als ze overlijden. Verder wast een Himbavrouw zich niet. Nooit. Ze besteedt iedere ochtend twee uur aan een ritueel waarbij ze zichzelf schoon rookt naast een vuurtje. De warmte en rook opent de poriën en zo zweet ze zich schoon. Daarna smeert ze haar hele lijf in met een oranje goedje van klei en dierlijke vetten waardoor de Himbavrouw er uitziet als een perfect egale wortel.

Himba kind’s Avonds bij de bizarre rotsformaties van Spitzkoppe bleef de tent ingepakt en kroop ik naast het kampvuur in mijn slaapzak. Zelden heb ik zo’n mooie sterrenhemel gezien. Echt comfortabel heb ik alleen niet geslapen. Het was koud en halverwege de nacht stak er een harde wind op die over het kampvuur precies mijn richting op blies. Ik werd totaal verrookt, maar zo schoon als een Himbavrouw, wakker.

 

Drop dead gorgeous!

Spitzkoppe

Deathvlei, nabij SossusDe volgende plek was mijn “now or never” moment van de reis. Of eigenlijk, van mijn leven. Al jaren riep ik dat als zich ooit een mooie gelegenheid zou voordoen, ik zeker zou parachutespringen. Maar ik beschouwde groupon acties voor springen op Ameland nooit echt als dé gelegenheid. Swakopmund in Namibië daarentegen staat bekend als een van dé plekken ter wereld waar je de mooiste skydives kan maken. Dus als ik dan toch ergens moest springen, dan hier. Ik had ’s ochtends voor het eerst sinds weken weer wat oogschaduw en mascara opgedaan want een klein stemmetje fluisterde; “If you are going to drop dead, at least drop dead gorgeous!” Mijn neus heb ik 30 keer gesnoten want ik herinnerde me een verhaal van iemand die ooit had gesprongen en daarvan foto’s had laten maken. Bij terugkomst ontdekte ze, tot haar afgrijzen, op ál haar foto’s een sliert snot van neus tot haargrens. Dat zou mij niet gebeuren. Zeker niet na mijn Nijl-avontuur. Rond lunchtijd stapte ik opvallend rustig dat vliegtuigje in. En geloof het of niet, opvallend rustig liet ik me er op 10 km hoogte ook uitrollen. De vrije val was waanzinnig! Je tuimelt alle kanten op, ziet hemel en aarde afwisselen en je wangen klappen over je oren. Als de parachute opengaat word je omhoog gerukt en kom je ineens in een oase van rust en stilte, waarna je je weer kunt oriënteren en op je dooie gemakje naar beneden zweeft. Ik was in de wolken. En mijn foto’s zijn snotloos!

Skydive 093“If you are going to drop dead, at least drop dead gorgeous!”

Suus en Rachel in Kaapstad

Ik had nog maanden in Namibië kunnen blijven. En ik kan nog uren kunnen doorpraten over dit bijzondere land. Maar dit is een blog, geen reisgids. Dus hup, hup, ik maak nog een sprong. Naar Kaapstad nu. Waar ik, via de indrukwekkende Skeleton Coast, de warmwaterbronnen bij Ai-Ais en de Fish River Canyon, aankwam. Een dag later kwam Suzan. Kaapstad was een heerlijke stad om zo’n intensieve en avontuurlijke reis af te sluiten. Suus en ik hebben wijn geproefd in Stellenbosch.We zijn naar Kaap de Goede Hoop, de Tafelberg, Robbeneiland en de pinguïns bij Simon’s Town geweest.

Dune 45 Namibie

Kaapstad - clubben

Kaapstad - clubben

De laatste dag hebben we bij een beautysalon gezeten waar de hairdresser los ging op mijn haar. Of wat er nog van over was. Het was totaal uitgedroogd en bijna wit gebleekt door de zon. Na een uur van wassen, maskers, folie en föhnen waren mijn weerbarstige krullen volledig verdwenen. Met een uber-Amerikaanse kop liep ik de deur uit. Coupe Rachel, van Friends. Vond de hairdresser. Ik vond het ook wel een coupe Rachel. Rachel, van Hazes.

Stellenbosch wijnproevenTerug bij prins Vince

Op de laatste dag in Afrika wilde ik nog maar twee dingen; mijn familie knuffelen en mijn gestylde coupe eruit wassen. Na drie maanden, 13.000 kilometer, 10 landen, talloze ontmoetingen met mensen van over de hele wereld, wilde avonturen en duizenden foto’s, was het een genot om mijn familie weer te zien. En wat was Vince gegroeid! Ik heb hem uren niet meer los gelaten. Familie en vrienden die je opwachten op Schiphol blijft de grootste highlight van elke reis. Op de voet gevolgd door je haar wassen onder je eigen (warme!) douche. Rachel verdween in het doucheputje. Ik ben weer thuis.

Wie volgt?

Afrika was geweldig. Oeganda en Namibië hebben het meeste indruk op me gemaakt. Ook Zimbabwe en Rwanda vond ik erg bijzonder. En Zanzibar natuurlijk… Ach, eigenlijk was het allemaal de moeite waard. Voor wie ook plannen heeft om naar Afrika te gaan (en ik zou zeggen; Ga zeker!), een paar persoonlijke do’s en dont’s:

Kaapstad vanaf Tafelberg

Kaapstad vanaf Tafelberg

Do’s:

Zoveel mogelijk lokale biertjes proberen.

Over markten slenteren.

Skydiven.

White water raften op de Nijl in Oeganda. Er schijnt een stuwdam te worden aangelegd dus over een paar jaar kan het waarschijnlijk niet meer.

Slapen in de open lucht.

WC-papier bij je dragen.

Skydiven.

Dansen op reggae muziek tot je erbij neervalt.

Wild spotten.

Zoveel mogelijk zonsopkomsten en –ondergangen tot je nemen.

Veel geheugenkaartjes bij je hebben.

Kamperen in de Serengeti en naar de hyena’s luisteren die ’s nachts rond je tent sluipen.

Skydiven.

Etosha - olifant

Etosha - olifant

Dont’s:

Te ver de bosjes inlopen als je moet plassen. Lelijke prikstruiken en slangen liggen op de loer. Ik ben ze beide meerdere malen tegen gekomen.

Warme douches verwachten.

Gefrituurde mopani wormen eten in Zimbabwe.

Je malariatabletten vergeten.

Etosha - luipaardActiviteiten met dieren in gevangenschap zoals walk with the lions, welpjes voeren, ritjes op olifanten, cheetah’s aaien en dat soort bullshit. Please don’t!

Slapen als je de evenaar passeert. (Mis je toch een leuk fotomoment).

Verwachten dat je wel een paar kilo afvalt. Het tegendeel is helaas waar.

Denken dat je alles tot in de puntjes kunt plannen. Het is Afrika en daar ben je van weinig zeker. Behalve dat je je zult verbazen en verwonderen. Waar wacht je nog op?

Sossusvlei

Sossusvlei

10 Responses to "Gastblogger Inge is Out of Afrika"

 • Nicky
  27 november 2014 - 13:29

  Prachtig verslag en adembenemende foto’s! Ik wil heel graag met mijn man en kinderen naar Afrika, zeker na het lezen van jouw blog!

 • Inge
  27 november 2014 - 15:35

  Dank je wel Nicky! Vooral zuidelijk Afrika is prima te bereizen met gezin. Als je kinderen nog wat kleiner zijn Namibië en Zuid Afrika het meest geschikt. Zeker gaan als het kan! 😀

 • Marloes
  27 november 2014 - 15:41

  WOW Inge, wat een gave reis! Welcome back! Ben je er al uit wat je volgende bestemming wordt?

  • Inge
   27 november 2014 - 18:33

   Ha Marloes! Nee, nog niet zeker. Denk toch India i.c.m. Filipijnen als sluit ik Midden Amerika ook nog niet uit. Maar nu nog even thuis bij de familie. Ik kijk in januari wel verder. 😀

 • Gerrit
  27 november 2014 - 16:08

  Ben je 2x wezen skydiven? Heb je helemaal niets van verteld! Maar fijn dat je weer heelhuids beneden en weer bij ons bent!

  • Inge
   27 november 2014 - 18:34

   Twee keer gesprongen? Waar lees je dat? Was het maar waar!

 • Evelyn
  29 november 2014 - 13:54

  Wow wow Inge!! Wat een mooie ervaringen weer! Met jouw verhalende manier van vertellen neem je de lezer helemaal mee en zou je een boek kunnen schrijven over al je reiservaringen…:) Reizen voor je werk, dat zou je helemaal passen. De foto’s zijn trouwens ook echt te gek!

 • Inge
  30 november 2014 - 13:10

  Dank je Evelyn! Je schetst mijn droombaan, reizen en daar verhalen over schrijven. Wie weet ooit 😀

 • Miran
  1 december 2014 - 10:23

  WAUW! Echt heel erg mooi! Fijne december maand met iedereen die je lief is!

  X

 • Inge
  4 december 2014 - 23:34

  Dank je wel Miran! Jij ook een hele mooie decembermaand! 😀 X

Leave a Reply