Gastblogger Inge zegt ‘nee’ tegen Chocolate Babies!

IMG_6894.JPGEven slikken

Na Oeganda was het tijd om door te gaan naar Rwanda. Helaas maar eventjes, want Rwanda was slechts passing through. Toch waren die twee dagen genoeg om er diep van onder de indruk te zijn. Rwanda is werkelijk prachtig. Plastic tasjes zijn er verboden. Iedereen houdt zijn dorp schoon en is verplicht tot één opruimdag per maand. Het resultaat is een on-Afrikaans schoon landschap.

Rwanda is het bezoeken  zó waard

In de hoofdstad Kigali vind je het memorial museum, opgericht na de genocide van de Hutu’s op de Tutsi’s, in 1994. Het was schokkend om te leren over de achtergrond van dit drama. In de truck onderweg naar Tanzania, kon ik maar niet bevatten dat dit prachtige land slechts twintig jaar geleden het toneel was van zoveel bloedvergieten. Van martelingen, vernederingen, verkrachtingen en moordpartijen in de meest brute vormen die je maar kunt bedenken.IMG_6901.JPG Of die je je eigenlijk NIET kunt bedenken. Miljoenen vonden een gruwelijke dood. In slechts enkele maanden was Rwanda een spookland compleet in puin. Diepe bewondering voor hoe de bevolking het land, in korte tijd, weer heeft opgebouwd tot één van de meest ontwikkelde landen van Afrika. Met een prima infrastructuur, stenen huizen en een moderne hoofdstad. Rwanda is het bezoeken zó waard.

IMG_6902.JPGMet stip op één: De wet wipes.

De eerste nacht in Tanzania werd noodgedwongen doorgebracht in het meest aftandse guesthouse dat ik ooit heb gezien. Via de bar, afgezet met tralies van vloer tot plafond, kwam je bij de ‘kamers’. De kale peertjes aan het plafond gaven nauwelijks licht. Misschien maar goed dat ik niet precies kon zien hoe vies het was. De deur sloot alleen als je je volle gewicht er tegenaan gooide en de badkamer bestond uit een hurktoilet met daarnaast een ton vol met water. En vliegen. Daarin dobberde een doorgeknipte colafles als schep. Hiermee doorspoelen svp. Toen er geen water uit de kraan kwam begreep ik dat je diezelfde waterton ook moest gebruiken voor tanden poetsen etc. En, waar is eigenlijk de douchekop in dit hok? Die was er niet. ‘Douchen’ ook vanuit de ton, boven het hurktoilet dus. Op die manier kun je wel alles tegelijkertijd doen. Best efficiënt. Toch nomineer ik wet wipes tot uitvinding van de eeuw.

Tanzania’s Finest

De drie gratiën!

De drie gratiën!

De volgende ochtend had ik slechts 3 minuten nodig om mijn tas te pakken. Door naar de Serengeti. Tot nu toe één van de highlights van mijn trip. De Serengeti uitrijden was minder geslaagd. De weg was één gatenkaas, niet geasfalteerd en de truck had te kampen met kapotte schokbrekers. Twee uur lang zat ik in een centrifuge. Ik werd letterlijk uit mijn stoel gelanceerd maar de tafel waaraan ik zat smeet me steeds terug in mijn stoel.IMG_6897.JPG Resultaat, blauwe knieën, een pijnlijke rug en bloedende handen van het vasthouden aan de metalen rand van de tafel. De schroeven trilden letterlijk uit het dak en vlogen door de truck. Zelfs mijn sportbh hield het geschud niet meer. Voor wie ze zoekt, de meisjes hangen nu ergens ter hoogte van mijn navel. Na deze lichamelijke uitputtingsslag volgde een ijskoude nacht op de rand van de Ngorongoro krater. De volgende gamedrive stond gepland bij zonsopkomst. Weer was alle ongemak vergeten bij het zien van zoveel moois. En het werd alleen maar beter; vijf dagen Zanzibar naderde!

Beachhut / Biechthokje ... Ik ben braaf geweest!

Beachhut / Biechthokje ...
Ik ben braaf geweest!

Zanzibar op blote voeten

Met een traditionele Dhow boot gingen we de zee op voor een boozcruise bij zonsondergang. Ik heb me vol gegoten met rum. Gedanst, gelachen en omgevallen. De boot verlaten was echter lastig. Eén van de schippers waarmee ik danste, een Regilio Tuur look-a-like, weigerde mij los te laten toen de muziek ophield en we bijna weer aan land waren. Er moest eerst minimaal gezoend worden. Zo’n twintig meter uit de kust zag ik mijn kans schoon en ontsprong ik letterlijk de dans.

IMG_6891.JPG

Regilio!

Regilio!

Tot ruim boven mijn middel belandde ik in het water. Druipend sprintte ik de hotelbar in met Regilio, zwaaiend met mijn slippers in zijn hand, in mijn kielzog. “Laat die slippers maar zitten hoor, bye Regilio!” Mijn broek heb ik droog gedanst op een reggae strandfeest, ergens verderop. Hoe ik daar terecht ben gekomen weet ik niet meer. En of Regilio en mijn slippers er ook waren weet ik ook niet meer. Ik weet nog wel dat ik op blote voeten heb gedanst tot het licht uit ging. Bij mij dan. Ik geloof dat in werkelijkheid het (dag-)licht juist aan ging. Mijn slippers vond ik de volgende dag op mysterieuze wijze terug op mijn balkon.

IMG_6889-0.JPGLet’s make chocolate babies!

De volgende dag ontmoette ik Masai Mario. Welke Masai heet er nou Mario?! Masai Mario week niet van mijn zijde en weigerde mijn “Nee” op zijn huwelijks- en let’s make chocolate babies-aanzoek te accepteren. Zelfs toen ik een Japanse reisgenote voorstelde als ‘mijn echtgenote’ bleef hij volhouden. Mijn reisgenote werd dan wel per direct gedegradeerd tot ‘that’ en ‘it’, ik bleef ‘Ienga’, zijn toekomstige vrouw. Toen een volgende Masai de strijd om mijn hand met Masai Mario aanging werd Zanzibar me wat te heet onder mijn voeten. Tijd om terug te gaan naar Dar es Salaam, waar ik nog een nacht doorbracht in een strandhut ter grootte van een biechthokje. Na mijn Zanzibar-confessions en wat weesgegroetjes klom ik de volgende dag weer in de overland truck.

Thanks Tanzania, ik kom zeker terug! Maar nu eerst: Malawi…IMG_6900.JPG

IMG_6895.JPG

4 Responses to "Gastblogger Inge zegt ‘nee’ tegen Chocolate Babies!"

 • Krista
  12 oktober 2014 - 21:23

  Ing jij met je blonde haren, niet geheel onbegrijpelijk dat ze choco-babies met je willen maken hihihi xx

  • Inge
   16 oktober 2014 - 15:30

   Laat het babies maken maar aan Karin over. Die heeft bewezen dat ze daar heel goed in is (zijn…) xxx

 • Miran
  13 oktober 2014 - 10:22

  Oh zie je wel! Passionele nachten! Ik moest zo lachen om je Regillio en je slippers. Goed afgewimpeld die gast! Klinkt goed deze reis! Leuk geschreven! x

  • Inge
   16 oktober 2014 - 15:32

   Thanks! Ik heb er zelf ook veel lol om gehad. De volgende dag dan…. 🙂 Zimbabwe is nog gekker overigens (!) X

Leave a Reply