Friends 4-ever!

Vroeger  was het makkelijk.

Ik zette gewoon een de TV aan en ik kwam overal mee weg. Pippi Langkous, De Berenboot, Bassie en Adriaan, de meiden vonden het prachtig. Gedateerd? Welnee. Wisten zij veel. Als het maar bewoog. En dat deed het.

Special effects

Maar dat veranderde toen ze opgroeiden. Ze maakten kennis met de betere filmtechnieken, 3D en special effects.  De films en series van nu zijn ‘intens’ en met ‘onze’ jeugdavonturen, hoef ik niet meer aan te komen. Laatst was Top Gun op TV. Paul en ik kijken natuurlijk, Liz gaf commentaar: “Ieuw, die gast heeft een unibrow!” (Tom Cruise) “Waarom zweten ze de hele tijd zo?” (Nu je het zegt…) “Wat is het nut van deze scène?” (Eh… Tom Cruise in zijn onderbroek.) “Waarom doen ze allemaal zo gay?” (Ze doen gewoon een beetje ... stoer!)

13 redenen waarom??

Afijn, het idee is duidelijk. De topfilms uit mijn jeugd (zelfs ík wilde piloot worden na Top Gun)  zijn grandioos ouderwets en kunnen Generatie Z niet meer boeien.  Liever kijken ze films en series op Netflix. Thirteen Reasons Why, Riverdale en Gossip Girl, waar iedereen hipper, moderner en is en 'goals' heeft.

Olk skoolstuff

Gelukkig voor mij staat er op Netflix ook best wat old skoolstuff. Zo keek ik Twin Peaks opnieuw en bleek ook mijn oude favoriete serie Friends present. Leuk voor ons ‘ouders’ dacht ik. Maar wat bleek? Liz keek ook Friends!  Ze was almaar aan het grinniken en toen ik vroeg ‘wat er zo grappig was’ hikte ze: “The one with de chick en the duck!” Ze was al bij seizoen vier.

Joey en Chandler

Inmiddels is ook Annabel fan. Mijn hart juicht! En laatst, toen er twee vriendinnetjes logeerde, keken we met z’n allen Friends. Zaten we hoor, moeder met twee dochters plus vriendinnetjes, allemaal met elkaar te grinniken (en bijkans hardop te lachen) om die Joey en Chandler.

Poëtisch

Grappig, dat sommige dingen, ook TV-series, tóch tijdloos zijn. Humor, relaties, vriendschappen. En dat het dan kennelijk niet uitmaakt dat de filmtechnieken niet supernieuw zijn en het decor ietwat ouderwets. ‘Some Friends are forever’ zuchtte Lizzy poëtisch, toen ik mijn inzicht met haar deelde. En zo is het maar net. Sommige vriendschappen zijn voor altijd....

~~~~~~

Deze blog draag ik op aan mijn Friend-4-ever Frances, met wie ik dit jaar 'officieel' al 25 jaar bevriend ben. Love u BAE!

Leave a Reply