Beschouw het maar als huishoudgeld

't Is toch wat?! Nog niet eens officieel vakantie en nu al geldtekort.

Want het mag dan zo zijn voordelen hebben, van die zelfredzame dames, het heeft zeker ook nadelen. Want anno 2017 kost zelfredzaamheid geld. Veel geld.

Op dag één
Op dag één stond er, nadat de boeken waren ingeleverd, een bioscoopfilm op het programma. Met de hele klas dus dan zeg je ook geen nee. Op dag twee mocht de Tiener mee met een vriendinnetje, maar ja, ze wilde dan wel graag terugdoen. Dus: trakteren. En de puber wilde wel een ijsje halen want haar vriendin was jarig. Op dag drie gingen de gezusters samen met de trein naar oma ("Mam? Wil jij even onze OV-chipkaarten opladen?") en op dag vier vroegen ze geld omdat ze een taart wilden bakken. "Gewoon thuis hoor!"

Afijn. Je snapt het al. Als dit nog drie weken doorging, kon ik het faillissement wel gaan aanvragen. En dan waren we nog niet eens op vakantie geweest.

Superdure nootjes!
Na de taart - geef je je pinpas mee, kopen ze natuurlijk de allerduurste nootjes - vond ik het tijd voor een financiële regeling. Een toelage. "Hier hebben jullie elk vijftig euro," zei ik. "Beschouw het maar als een soort huishoudgeld. Jullie moeten er drie weken mee doorkomen. Ga je twee keer lunchen, is het op, ga je koffie drinken bij de Hema en lunch je thuis, dan houd je wat over. Succes ermee."

Als een tiet
Ze vonden het natuurlijk niets, maar het werkte als een tiet. Nog diezelfde dag hoorde ik Annabel tegen een vriendinnetje zeggen: "Heb je zin om mee te gaan zwemmen? Moet je wel je eigen geld meenemen, ik moet namelijk alles zelf betalen." Kijk. Anders had ze alweer bij mij gestaan en kon de Staatssecretaris van Financiën de boel afhandelen. Ook Liz werd ineens creatief, appte iedereen die langskwam dat het 'American Party-time' was en dat iedereen de kasten thuis maar moest plunderen als ze gingen Netflixen/picknicken/chillen.

Smoothie-time
Maar het allermooiste vond ik nog wel het moment dat de meiden samen thuis waren en een smoothie gingen maken. Met hun eigen huishoudgeld waren ze naar de winkel gegaan, hadden de ingrediënten gekocht en een heerlijke smoothie gemaakt.

Toen ik thuiskwam (smoothie was uiteraard op) stond er een half pak kokosmelk, een kaal geplukte muntpunt en een (bijna vol) flesje ahornsiroop op tafel. "Zeg mam", zei Annabel, "dit hebben we niet gebruikt. Wil jij dit misschien van ons overkopen?"

2 Responses to "Beschouw het maar als huishoudgeld"

  • Gjans
    9 juli 2017 - 23:21

    Goede actie!!!

  • MLotte
    10 juli 2017 - 19:47

    Geweldig haha

Leave a Reply