File-soferen

Paul heeft ’s ochtends file, ik de kinderen.

En daar klagen we flink over. Want hoewel files en kinderen duidelijk overeenkomsten vertonen (ze houden de boel op) vinden we beiden dat ‘de ander’ het minder zwaar heeft. Het kwam dan ook goed uit dat het eens een keer helemaal anders ging.

Ik stond in alle vroegte op. Ik douchte, heerlijk in mijn eentje, zette in alle rust koffie en smeerde een boterham. Met natte haren en een latte-to-go stapte ik in de auto. Radio aan, boterhammetje erbij. Ik luisterde naar het filenieuws en stelde opgelucht vast dat er zich op mijn route een file bevond.

Paul werd wakker van Annabel. Hij maakte een flesje en kroop slaperig met zijn dochtertje op de bank. Hij keek naar het nieuws. Een kwartiertje later kwam Lizzy naar beneden stommelen. Dikke ogen van de slaap en coupe vogelnestje. Hij lachte om haar gemopper en suste een kleine meidenruzie.

Ondertussen reed ik stapvoets op de A1. Ik zong mee met de muziek en dronk mijn koffie. Het was heerlijk om zo gedachteloos te rijden. Veel te snel was ik in Amsterdam. Ik troostte me met de gedachte dat ik straks ook nog terug moest. Misschien was er dan nog wel een langere file.

Paul stuurde een smsje. Ze hadden cornflakes gegeten. Hij had vreselijk gelachen (geláchen?!) want Annabel had het kommetje cornflakes van Lizzy omgegooid. En Lizzy stond nu onder de douche. Annabel keek naar de Teletubbies. Hij had helemaal geen zin om te gaan werken. Hij was net zo lekker aan ’t rommelen.

’s Avonds gaven we toe een bijzonder relaxte ochtend te hebben gehad. “Heel gezellig, die kinderen," zei Paul. "Lekker rustig, zo'n file," zei ik. Even was het stil. Beiden stelden we ons een leven voor waarin de rollen voorgoed omgekeerd waren.

"Maar om dat nou elke dág zo te doen, nee.” zeiden we tegelijkertijd.

19 Responses to "File-soferen"

 • johnpiek2
  20 april 2006 - 10:00

  Maar waarom niet? 😆 😉

 • anna69
  20 april 2006 - 10:33

  hahahahaha.

  tja dat het niet elke dag zo is maakt het handelbaar!

 • Xenia
  20 april 2006 - 10:39

  Ik vind het nogal tradioneel klinken. Waarom ga je zelf niet werken?

  Hoe hebben anderen dit geregeld?

 • Nicolette
  20 april 2006 - 10:41

  Hahaha, weer heerlijk herkenbaar, Esther. Als mijn man een dag met de kinderen in de weer is “luisteren ze zo goed, ik snap niet dat ze dat bij jou niet doen” en als ik een dag of avond kinderloos ben, kom ik helemaal bij. Maar om nou inderdaad te ruilen…
  Verder ga ik je uitdrukking “coupe vogelnestje” overnemen voor mijn kleine meid, zo komt zij ook altijd haar bedje uit 😀

 • Intel
  20 april 2006 - 10:51

  Waarom ga je er vanuit dat ze niet werk?!

  Volgens mij werkt haar vriend gewoon verder weg en is daarom doorgaans eerder op pad.

 • Anoniem
  20 april 2006 - 11:36

  Ja, ik was er ook vanuit gegaan dat Esther werkt. Er staat toch ook bij ‘over esther’ en dan beroep: financieel adviseur….

 • johnpiek
  20 april 2006 - 11:49

  Eindelijk gelukt (om me in te loggen).

 • Teddie
  20 april 2006 - 12:14

  Correct me if i’m wrong (maar ik geloof dat ik deze wél goed heb opgelet) maar Esther werkt toch ook part-time buitenshuis. Enne… traditioneel of niet, lekker thuis blijven bij je kids is ook nix mis mee vind ik Xenia, maar dat is mijn mening, gelukkig denken we er niet allemaal hetzelfde over 😀

 • Karen1
  20 april 2006 - 12:24

  Geweldig! Bij ons precies hetzelfde, maar dan gaat het om het spitsuur id avond. Altijd ben ik ah stressen om te zorgen dat ze eens dooreten (kansloos), op tijd in bad zitten enz en komt manlief dan pas thuis (kids op de bank in pyama, klaar voor bed). En ik zou dan zoooo graag eens net als hij anderhalf uur id auto zitten, met een lekker cdtje aan, achterover leunend id file. Maar om mijn kiddo’s nou nooit eens langer dan 10 min te zien voor ze naar bed gaan? Nehhh, dat toch ook weer niet!

 • esther_vuysters
  20 april 2006 - 12:58

  Ik werk idd drie dagen ‘buitenshuis’. Alleen is mijn werk zo dicht bij mijn huis, dat ik pas kwart voor negen de deur uitga. Paul is dan al lang en breed vertrokken, hij werkt in Rotterdam.

  Vandaar hij de file en ik de kinderen.

  Met mijn schrijfactiviteiten erbij (vanuit huis) werk ik totaal vier dagen.

 • Ester
  20 april 2006 - 12:59

  Wat is er nou überhaupt mis met een traditionele rolverdeling mits te daar allebeide mee tevreden bent? Het mooie van de emancipatie vind ik nou juist dat je kunt kiezen hoe je je leven in wilt richten? Begin nou please geen discussie thuisblijfmoeder versus buitenshuis wekende moeder.

 • Anoniem
  20 april 2006 - 13:50

  Vaker doen dus: een dagje ruilen! Dat er trouwens nog mensen zijn die genieten van een file…;)

 • lise
  20 april 2006 - 15:01

  wij doen niet aan file-soferen,
  maar we hebben wel een filo-sophie in huis !

 • ann37
  20 april 2006 - 16:16

  wat heerlijk herkenbaar Esther 😉 , ik smul van je verhalen

 • Miona
  20 april 2006 - 16:53

  Haha, hoe herkenbaar. Ik heb jaren elke ochtend en avond (balend) in de file gestaan. Nu is het nog maar 5 minuten op de fiets en wat mis ik de rust en muziek van de file soms.

 • Anoniem
  20 april 2006 - 17:03

  Grappig dat je je in Nederland moet verantwoordelijken voor zowel het thuis blijven als het werken…Hier in Frankrijk werkt eigelijk iedereen en eigelijk gewoon hele weken en hier is thuisblijven weer eigelijk geen optie.
  Dus, ik werk gewoon 5 dagen en de world turns on !! ( mannen worden hier gezien als mensen met 2 handen die ook op kinderen kunnen passen, eten geven, de was in de machine halen, en eruit halen !! enz enz … en dat zonder er vertederd naar te kijken als vrouw zijnde ) 😆

 • Llinda
  20 april 2006 - 20:24

  hahaha…wat kan file toch lekker zijn.

 • Eefje
  21 april 2006 - 09:11

  Alweer zo’n herkenbaar stukje!
  Wat jammer dat de combinatie werk en kinderen en de verdeling van de taken tussen vader en moeder toch altijd rede geeft tot commentaar van anderen. Doe wat je kan en wil en voel je er vooral goed bij!

 • Elle
  22 april 2006 - 10:04

  Ik ben de 25500ste bezoeker van je weblog! Wat ik me afvraag, is het hiet nu drukker of rustiger dan toen je nog op Viva schreef ❓

Leave a Reply