Even over de maand november

Ik vind dat de maand november afgeschaft moet worden.

Gewoon wegdoen. Uitgummen, ontbinden. Verfrommelen tot een propje en in de prullenmand gooien. Als we dan toch aan de haal gaan met de zomer/wintertijd, dan wil ik dat ook november aan de kaak gesteld wordt. Echt, die maand is nergens goed voor.

Ik ben het nu al zat

Het is pas twee november en ik ben het nu al zat. Woensdagavond was nog niets aan de hand. Ik was lekker bezig, mooie presentatie op mijn werk gegeven, ’s avonds hardlopen met Liz door de stad-met-lichtjes, prima dagje. Lekker Halloween, twee spoken en een bier-vampier. Verder niets mee gedaan maar het idee was leuk.

Aju koffie

Maar de klok was nog niet versprongen naar 00.00 uur op 1-11 of het was al mis. Niet lekker geslapen. Te weinig tijd 's ochtends en dus haasten. Ik had geen tijd voor koffie dus de koffie ging mee in de auto. Eindbestemming niet gehaald. Die koffie. Niet via de slokdarm in elk geval. En toen had ik een bruine vlek in mijn jas. (En nog steeds geen koffie!)

Gemiezer

Het was tekenend voor de rest van de dag. Gemiezer, gezeur en dingen die allemaal net niet goed gingen. Ik werd afgesneden, uitgescholden (ook een november-hater schat ik zo, alleen wat minder beschaafd) en ik zat een kwartier vast achter een vuilnisauto. Verspilde tijd. Novembertijd weliswaar (dus iets minder erg), maar toch. Ik had ook in mijn bed kunnen gaan liggen. A la winterslaap.

Van november geen olifant maken

November is gewoon geen leuke maand. Het is een depressie-maand. November is als een mug: de ellende blijft maar om je hoofd zoemen en als je even niet oplet, word je geprikt. En daarna blijft het jeuken. Het is ook altijd smerig weer in november. Gisteren was daar het bewijs van: ik ben drie keer natgeregend. En dan kan er nu een schijnheilig zonnige schijnen: ik trap daar niet in. De meest regen valt in november.

Ellende

Nee, het is beter dat we na oktober gewoon direct doorgaan naar december. Dat scheelt een boel ellende. En we missen er eigenlijk niets mee. Nou ja, mijn oma was jarig in november. Maar mijn oma is er niet meer. Ze vindt het vast niet erg als haar vroegere verjaardag zou komen te vervallen. Als ze daarmee een ander plezier zou doen. Zo was ze, mijn oma.

En wat de intocht van Sinterklaas betreft, die kunnen we misschien een beetje opschuiven. Dat de Sint gewoon 1 december aankomt. Of als dat problemen oplevert, maken we er 31 oktober van. Maakt voor de pepernoten toch niet uit, die liggen al weken in de winkel.

Kasja here we come

Kortom, er is eigenlijk geen reden om het niet te doen. En een heleboel redenen om het wel te doen. Ollengren heeft 'de tijd' toch in haar portefeuille? Daar zullen de maanden ook wel onder vallen. Ik zal de petitie starten en haar een brief schrijven. Wie doet mee? Of heb jij een goede reden waarom november wél moet blijven?

Ik hoor het graag.

Foto is Diergaarde Blijdorp in de regen. Pinguïns vinden 't ook niets. En die zijn toch wel wat gewend.

4 Responses to "Even over de maand november"

 • Moi
  2 november 2018 - 12:03

  Ik vind november een heerlijke maand, lekkere herfstkleuren, eerste gevoel dat winter eraan komt met de frisse kou in de ochtend. Tuin hoeft niet meer bijgehouden, die kan in winterslaap. Het wordt vroeger donker,kaarsjes kunnen weer aan. En oh ja, ik ben ook nog jarig in deze maand. Niet dat ik daar nou zoveel aan doe meer, maar zou toch jammer zijn om mijn verjaardag af te schaffen😜

 • Denise
  2 november 2018 - 19:15

  Ik haat het ook, ik haat het ook, ik haat het ook. Maar gelukkig moest ik wel een beetje lachen. Je blijft grappig schrijven; altijd als ik na een tijdje weer eens kom kijken valt me dat op.
  Dit zinnetje: ‘Het is pas twee november en ik ben het nu al zat.’ Zo herkenbaar. En dat van die pinguïns vind ik ook grappig. Kortom, je hebt november ietsje minder erg gemaakt, maar nu moeten we nog zooooo lang. Doe mij maar een winterslaap of een warme bestemming. En als dat allemaal teveel gevraagd is dan maar wijn.
  Het enige voordeel van november is dat het vaak zo’n druk maand wordt dat het alsnog snel voorbij is. Maar dat is dan ook echt het enige voordeel.

 • Nicky
  4 november 2018 - 08:48

  Neeeee want ik ben in november jarig! Vroeger als kind helemaal mijn favoriete maand want mijn verjaardag, Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas allemaal in 1 maand 😉

  • Esther Vuijsters
   4 november 2018 - 20:18

   Nou vooruit dan maggie blijven! Het is nu toch alweer steeds mooi weer 😁

Leave a Reply