Esthers nieuwsoverzicht over ruzie en Sinterklaas

Geen tijd om de hele week mee te lezen? Het nieuws misschien gemist?

Vandaag behandelen we Kinderboekenweek, Obamacare en de supercomputer. En geloven ze bij de publieke omroep nou nog stééds in Sinterklaas?!  Lees hier: het nieuws op macro- én microniveau, in vogelvlucht.

Het begint rustig

bos’s Maandags besluiten we naar het bos te gaan. Even wat groen, bruin en oranje snuiven ter compensatie van het  hysterisch Tinaroze van de vorige dag. Heerlijk, zo’n studiedag!  Als Annabel per ongeluk een paar paddenstoelen vertrapt - en ik haar daarop aanspreek - zegt ze verontwaardigd: “En? Er wonen toch geen kabouters in?! Allemaal geklets!” Ik zweer je, we hadden dat kind nooit moeten vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Het landelijke nieuws wordt die maandag gedomineerd door de publieke omroep. Ook daar hebben ze door dat Sinterklaas niet bestaat en de bezuinigingen vallen rauw op hun dak. Een mogelijke oplossing: het uitzenden van meer reclame. Afijn. Nog een reden om geen TV meer te kijken en vaker naar de bibliotheek te gaan. Dat laatste doen wij dan ook meteen als we terugkomen uit het bos. Mooi op tijd, dus geen boete. Ja, wij moeten óók bezuinigen! (Want wíj weten allang dat Sinterklaas niet bestaat!)

Soort luiercampagne?

Op dinsdag gaat Obamacare van start. Dat klinkt een beetje als iets wat te maken heeft met incontinentie, dat is het niet, maar het levert wél een hoop gezeik op. Obamacare is de wet die ervoor moet zorgen dat straks alle Amerikanen een (betaalbare!) zorgverzekering hebben. Jammer genoeg komt het nou juist die dag tot een clash tussen de Republikeinen en Democraten. Reden: ze kunnen het niet eens kunnen worden over de begroting. Gevolg: sluiting deel van de overheid. Sluiting van een deel van de overheid? Hallo, het is toch geen wínkel? Als dat zo makkelijk gaat zijn er volgens mij nog wel wat meer dingen waarop ze daar kunnen besparen.

Griffel!

bos2Woensdag gaat Kinderboekenweek van start. Simon van der Geest wint de Gouden Griffel met zijn kinderboek ‘Spinder’. De Gouden Griffel! Wat een (h)eerlijke prijs! Met al die rare prijzen die er tegenwoordig te winnen zijn (Grote Jongeren Literatuurprijs, wat is dát nou weer?) is de Gouden Griffel echt een Golden Oldie. Wat fijn toch dat sommige dingen gewoon níet veranderen. Ik ga er trouwens wél vanuit dat de Gouden Griffel volgend jaar in de wacht gesleept wordt door mijn eigen dochter. Ze gaat als een speer met haar boek, maar wat wil je dan ook, met zo’n campagneleider!

Donderdag komt de eerste gastblog van mijn reislustige vriendin Inge online. Met 101 likes breekt ze alle records en mijn hart. Want ik heb nog nóóit 101 likes op een stukje gehad, verdorie!

En er gaat meer mis die dag. Ik krijg het aan de stok met een moeder die me, voor mijn eigen huis, in de auto ziet stappen, er die er voorts vanuit gaat dat ik een luie doos ben. Ze trekt een hoofd en roept dat ik ‘mijn kinderen met de fiets naar school moet brengen!’. Als ik uitleg dat ik mijn kinderen zojuist lópend naar school gebracht heb – en dat ik hier nou eenmaal wóón – heeft ze nog commentaar ook. Het valt niet altijd mee, tegenover een school wonen.

Eerst even losmaken ...

Vrijdag mag ik voorlezen in de klas van Liz. Ik lees ‘Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers ‘ en de kinderen hangen aan mijn gebarsten lippen. Gebarsten ja, want de herfst heeft nu écht toegeslagen. Jammer, want door die gebarsten lippen kan ik geen Duckface meer doen en daar had ik nou nét zo’n leuke tutorial van gezien. Gelukkig gaat het ’s avonds alweer een stuk beter, vooral na een paar glaasjes wijn, en hebben het naar ons zin tijdens een borrel in het nieuwe huis van vriendin C. die opeens bij mij in de straat woont! Gezellig!

Minder gezellig is het dat Annabel met haar teen onder de deur komt en haar nagel omklapt. Even bestaat de rest van de wereld niet meer en is het 'Mammacare' in al haar facetten. Gelukkig gaat het al snel weer beter, maar wat moeten we hier nou weer mee?

PMS voorspellen

De volgende dag lees ik dat de TU Delft werkt aan een supercomputer die op basis van quantumbits in de toekomst allerhande voorspellingen moet gaan doen.  Het zal mijn tijd wel duren. Ik ga lekker naar de markt en scoor ik ’s middags ook nog een leuk vestje voor een feestje. Het is alweer midseasonsale, zie ik. Had ik dat toch bijna gemist! Misschien dat ze van die nieuwe computer ook een soort vrouwenversie kunnen maken? Eentje die zowel PMS, sale als de kans dat je kind op een cruciaal moment weer één of ander raar ongeluk krijgt, kan voorspellen? Lijkt mij een gat in de markt.

Zondag, rustdag

Zondag is het uitrustdag. Terwijl het overal in de wereld stront aan de knikker is, Madagaskar, Syrië, Tunesië, Somalië, grijpt Epke Zonderland de wereldtitel turnen en gaan wij schuiven met de meubels. ’s Middags hebben we een geheel ‘nieuwe’ woonkamer en een frisse kijk op de wereld. Hoewel het allerminst fris is, want als we einde middag voor een verjaardag naar de buren vertrekken, spelen de kinderen de hele middag buiten. Zonder jas!

Als Lizzy aan het einde van de dag een mandarijntje pelt snuift ze vergenoegd en zegt: “Hmmm. Het ruikt naar Sinterklaas!” Waarop Annabel snel zegt: “Maar die bestaat niet.”

En zo komt er ook aan dit verhaal, weer abrupt een einde.

3 Responses to "Esthers nieuwsoverzicht over ruzie en Sinterklaas"

 • Jelte
  7 oktober 2013 - 16:03

  Ha! Mijn favoriete nieuwsoverzicht weer!

 • Tanja H.
  7 oktober 2013 - 20:00

  Oei……….. die teennagel, dat doet zeer 🙁 Ik hoop dat hij kan blijven zitten. Mijn visie op “de campagneleider “gaf ik al eerder. Niet overdrijven Paul, het moet leuk blijven! En erg he? Die mensen die jou vertellen wat je moet doen en laten 🙁 Ze vinden zichzelf erg sociaal maar zijn a sociaal bezig Laat ze maar op zichzelf letten! Ik erger me daar rot aan! @#$%@ Ik ga Inge zeker volgen en sorry… ik like haar ook 🙂 tja, maar de geur van sinterklaas bestaat wel!

  • esther
   7 oktober 2013 - 21:04

   En of die bestaat 🙂

Leave a Reply