Doe jij eens even lief!

Het 'decemberen' gaat me dit jaar beter af dan vorig jaar.

Dat zal voor deel te danken zijn aan het coachingstraject dat ik heb doorlopen en aan het feit dat er geen zware examens op de loer liggen. Maar het is ook gewoon een mindset. Ik maak me minder druk om dingen.

Helaas merk ik dat niet iedereen zo relaxed is.
Sterker nog, bij sommige mensen ruik je de kerststress al van kilometers afstand. Die hebben een kerstboom als aura, compleet met knipperende rode ballen en hysterische lichtjes.

Paardenlul
Zoals die meneer  - om niet ze hoeven zeggen: die paardenlul – die ik een kind zag afsnijden in het verkeer en die vervolgens ook nog even een ander van zijn fiets af toeterde. Of die mevrouw die me er laatst in de supermarkt op wees dat ik teveel ruimte op de band voor de kassa innam waardoor zij haar boodschappen moest ‘proppen’. (Ik heb maar wat meewarig geglimlacht, terwijl ik ondertussen dacht: je kunt ook even wachten.) En wat te denken van die millennial die ik zijn middelvinger zag opsteken naar een oud mannetje dat even van de stoep af wankelde en op het fietspad terechtkwam. Echt gezellig. Not.

Kort lontje, kribbig
Dit zijn wat extreme voorbeelden, maar ook in mijn nabije omgeving merk ik dat mensen een kort lontje hebben. En daar word ík dan weer een beetje kribbig van. (Terzijde: kort lontje, kribbig, ik zit wel leuk in de feestdagenmetaforen!) Het is begrijpelijk, de stress, maar ook wel erg vermoeiend.

Gelukkig heb ik er wat op gevonden.

Doe jij eens even lief!
Herinneren jullie je (het filmpje van) Bonne en Billie nog? “Doe jij eens even lief!” bleef de vader maar herhalen tegen peuter Billie die telkens maar weer riep: “MAAR JIJ MOET…” “Doe jij eens even lief!” "MAAR IK WIL NIET.." "Nee, niet zo. Doe jij eens even lief!" Tegen mijn kinderen roep ik het regelmatig, maar onlangs hoorde ik het mezelf ook in een andere situatie gebruiken. En daarna bleef ik het doen. Tegen een collega, tegen iemand op straat en zelfs tegen de verkoopster die me zonder reden afsnauwde.

Verrassingseffect
‘Doe jij eens even lief!’ Het werkt als een dolle. Het verrassingseffect zorgt voor reflectie. Het dociele toontje benadrukt het kinderachtige van situatie en voor jezelf is direct de angel eruit. De persoon tegen wie het gezegd wordt, is heus niet direct aardig, maar heeft wel iets om over na te denken.

En het allerbeste: jij hebt geen frustratie meer.

Dus mijn tip voor 2018: Doe jij eens even lief. Gewoon zeggen, desnoods met een hashtag en verder vooral gewoon dóen. Want feedbackregels zijn allemaal leuk en aardig, maar als we allemaal nou gewoon even lief tegen elkaar doen, hoeven we uiteindelijk niet meer te zeggen. Toch?!

#doejijeensevenlief

2 Responses to "Doe jij eens even lief!"

 • Vanessa
  22 december 2017 - 21:34

  Ik volg je al eeuwen en dit vind ik echt een van je allerbeste blogs! Fijne kerst!

  • Esther Vuijsters
   22 december 2017 - 21:48

   Wauw wat cool om te horen! Dank je voor het mooie kerstcadeau!

Leave a Reply