Een wonder!

kroa2En daar stonden we dan, voor de indrukwekkende Eufrasiusbasiliek in Porec. De mooiste vroeg-christelijke kerk van Istrie, die bovendien op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

'Four tickets please', zei ik in mijn beste - ahum - Kroatisch.

'She can't walk?' vroeg het meisje achter de kassa. Ze knikte in richting van rolstoel-Liz die op haar beurt een beetje moeilijk naar de hobbelige tegels keek.

'No', zei ik, gevolgd door: 'actually we are hoping for a miracle here.' (Wijds gebaar naar kerk).

(We hadden vlak voor ons bezoek aan Porec een lokale honingboer bezocht en die had ons  bij wijze van welkom volgegoten met acaciagrappa, dus ik was een en al frivoliteit in mijn hoofd.)

Het meisje bleef echter serieus. 'Than she goes in free.'

Nou. Dat was dan mooi. Voor drie personen entree dan. Maar dat was ook niet de bedoeling. Degene die de rolstoel duwde was ook 'free'. Nou oké. Eh. Twee tickets dan?

'How old she?' (Blik op Annabel)

'Ten'

'Half price.'

Uiteindelijk betaalde ik anderhalf ticket. 'Sixty kuna', zei het meisje. 'Does that include the miracle?' vroeg ik schalks, maar het meisje begreep me niet. Ze lachte alleen. (Of ze begreep me wel, maar ze ging niet over de wonderen. In elk geval, zwijgen is toestemmen, wat mij betreft.)

'Wat moet je nou betalen?' vroeg Annabel, terwijl ik het wisselgeld aanpakte. 'Ongeveer zeven euro', zei ik.

'Geen geld voor een wonder!' grinnikte de Nederlandse man die achter ons in de rij gestaan had.

Na afloop van ons bezoek - Paul bleef maar zeggen: 'Liz, sta op en loop!' - gaf ik een deel van onze 'korting' aan een gehandicapte bedelaar (hij had maar een been) die bij de ingang van de kerk stond. 'Wie goed doet, die goed ontmoet', zei mijn oma altijd.

En wat betreft het wonder, hij mocht de helft hebben. Liz had tenslotte ook maar letsel aan een been.

Tagged ,

5 Responses to "Een wonder!"

 • Kay
  31 juli 2015 - 00:22

  Bijzonder, ik was er lang, lang geleden met mijn ouders. Ik denk wel ruim 30 jaar geleden ?. Had daar mijn eerste snorkel ervaring en leerde vlug dat je vooral niet moet roepen “kijk, een mooie vis” tijdens het snorkelen. ?

 • Meta
  31 juli 2015 - 12:17

  Wat grappig, wij waren vorige week in die basiliek! Heel bijzonder, zo oud…

 • Granny
  31 juli 2015 - 14:50

  Leuk verhaal voor het boek….xxxx

 • versiermoeder I
  31 juli 2015 - 16:58

  Es, ik ervaar dit als een van jouw leukste blogs. Ik heb er smakelijk en hard om gelachen! en je weet het …wonderen gebeuren altijd spontaan ..nooit als je ze af wil dwingen..? en meestal ook bij echt zielige arme mensen…

 • Inge
  11 augustus 2015 - 10:18

  Leuke blog!

Leave a Reply