Een leven redden? Zij heeft het in zich!

Voor Liz was het duidelijk: zij wilde donor worden. Een toekomstig arts zonder donorcodicil, dat vond ze niet kunnen. En dus vroeg ze uit eigen beweging een registratieformulier aan en ging aan de slag.

Goed bezig!
Eerst las ze alles zorgvuldig door. Ondertussen mompelde wat. Dat het toch wel heel goed van d’r was, dat ze als arts mensen wilde helpen en dan ook nog zichzelf ‘weggaf’ wanneer de situatie erom vroeg. “Dan word ik wel geen dokter, maar dan hebben ze nog wel wat aan me", aldus de Altruïstische Arts-in-wording.

Bloedserieus

Toen ik grapte dat ze wel erg vol van zichzelf was over het hele gebeuren zei ze bloedserieus: “Nou mam, je zou blij moeten zijn. Zo vaak geeft ik niet uit mezelf dingen weg.” Tja, daar kon ik niets tegenin brengen.

Het invullen van de persoonlijke gegevens ging soepel, het meeste was al ingevuld. Het stukje ‘Ja, ik geef toestemming’ werd zorgvuldig gelezen.

Je kunt het ook níet doen

“Hm. Je kunt ook bepaald organen níet doneren.”
“Waarom zou je dat willen?”
“Nou, misschien wil ik mijn hart wel houden. En mijn oogweefsel, dat vind ik wel een rot idee, dat ze aan mijn ogen staan te peuteren als ik dood ben.”
“Je ben toch dood dan.”

Alvleesklier
“Het gaat om het idee. Ik denk dat ik die misschien wel aankruis. En mijn alvleesklier, daar ben ik ook wel aan gehecht.”
“Wat moet je nou met je alvleesklier?”
“Weet je wel hoe belangrijk die is?!! En misschien heb je in het hiernamaals je bloedvaten nog wel nodig.”
“Ja zeg. Je kunt niet donor worden en dan alleen je pinknagel doneren.”

Dikgedrukt
“En mijn lever.. en mijn longen… hé shit!”
“Wat?”
“Er staat dikgedrukt: “Let op! U mag niet alle organen en weefsel aankruisen!”
“(hahahaha)”
“Oké. Mijn darmen mogen ze wel hebben.”
“Gul zeg.”
“Ach ja. Weet je. Het is ook zo. Ik ben toch dood dan. Ze mogen alles hebben. Zo. Ondertekend, in de envelop. 'Even leven redden. Je hebt het in je!' Wist jij niet hè, mam, dat ik dat in me had!”

“Ik vind je een topper, meis!”

Een donor rijker

En zo is Nederland een donor rijker. En wát voor donor. Een die weet wat ze wil. En natuurlijk hoop ik dat Nederland nooit aanspraak op haar zal hoeven of kunnen maken, maar dat zij het in zich heeft om een leven te redden, echt daar twijfel ik niet aan.

Alleen dan wél graag als arts. Dan kan ze al haar organen, inclusief haar grote hart, haar netvlies en haar alvleesklier, lekker zelf houden.

Tagged , , ,

2 Responses to "Een leven redden? Zij heeft het in zich!"

Leave a Reply