Hoe je van een e-mail jeuk kan krijgen

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

Deze maand: hoe je van een e-mail jeuk op je hoofd kan krijgen.

Luizen

Pas geleden kreeg ik het door alle ouders gevreesde mailtje weer. "In de klas van uw dochter zijn luizen geconstateerd." Direct voelde ik mijn hoofdhuid jeuken. De jeuk werd natuurlijk niet door luizen veroorzaakt, want die worden tenslotte niet per mail verstuurd. Blijkbaar is alleen de gedachte aan zo’n luizenkopje al genoeg om jeuk te krijgen. Maar hoe kan dat nou?

Filter

Eigenlijk is het heel simpel. Ons lijf is de hele dag druk met van alles en nog wat. Het verteren van ons eten, bewegen, herstellen en het regelen van onze temperatuur. Om maar wat te noemen. Van de meeste van deze processen merken we niet zoveel. Dat is maar goed ook, want stel je voor dat we al deze acties continu zouden voelen. Daar zouden we waarschijnlijk horendol van worden. Gelukkig zijn we allemaal uitgerust met een soort filter. Dit natuurlijke filter zorgt ervoor dat we dingen pas voelen als ze te veel afwijken van normaal.

Maar een simpel mailtje kan dit dus veranderen. Want die kriebel op mijn hoofd, die was er natuurlijk al, alleen had ik er nog niets van gemerkt. Daar bracht die e-mail verandering in; hij zorgde ervoor dat mijn aandacht onbewust richting mijn hoofd(huid) ging, waardoor ik ineens die kriebel wél voelde. En als ik me daarna had uitgeleefd met de luizenkam had ik de jeuk alleen maar erger gemaakt. Iedereen die wel eens een luizenkam door dik haar heeft getrokken weet wat ik bedoel: je houdt er een geïrriteerde huid aan over. En dus jeuk!

Dit werkt natuurlijk niet alleen zo bij mailtjes over luizen. In dezelfde categorie vallen de tv-symptomen waarvan de dokter er de dag na de uitzending véél meer ziet dan normaal. En wat te denken van collega’s die zeggen ‘dat je er zo moe uitziet’?! Die zijn een stuk vermoeiender dan een uurtje sporten!

Computerspel

Aandacht is goed, maar overdaad schaadt. Kinderen van ouders die erg beschermend zijn, hebben méér lichamelijke klachten (klik) dan hun leeftijdgenootjes. Het goede nieuws: je kunt dit principe ook omdraaien! Minder focus = minder last! Met andere woorden: afleiding helpt. Dit principe wordt gebruikt bij het spel SnowWorld (klik) , waarbij kinderen tijdens pijnlijke behandelingen voor brandwonden in een virtual reality omgeving sneeuwballen moeten gooien.

Dus voel je je niet lekker, meld dan aan je partner dat je wetenschappelijk kunt onderbouwen dat je hóógnodig een computerspel moet spelen. Dan kan hij ondertussen mooi even die luizenkam door het haar van dochter halen.

judithkleinProf. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

@JudithRosmalen

 

De banner is van de site van imtech/wps nld.

11 Responses to "Hoe je van een e-mail jeuk kan krijgen"

 • Linda van der Klooster
  24 oktober 2013 - 11:29

  Leerzaam!

 • esther
  24 oktober 2013 - 11:47

  Leuk he? Ik heb alleen wel al de hele ochtend jeuk na het plaatsen van deze gastblog, woeha!

 • Moeke
  24 oktober 2013 - 12:25

  leuk, en inderdaad leerzaam.

 • Mariella
  24 oktober 2013 - 13:21

  Leuk, ben benieuwd wat we volgende maand kunnen lezen 😀

 • Chantal
  24 oktober 2013 - 15:04

  Hoi Judith, leuk je hier te zien als gastblogger! Leuk stukkie ook

 • Gabrielle
  24 oktober 2013 - 20:44

  Mogen we ook vragen stellen aan deze gastblogger??

  • esther
   25 oktober 2013 - 10:45

   Voorlopig staat de reactiemogelijkheid open Gabrielle, ik zou het gewoon proberen 🙂

 • Tanja H.
  25 oktober 2013 - 05:19

  Ieeeeeeeeeeee, ik was net van de jeuk af 🙁 Ik heb voor een kapitaal aan anti vlooien-en luizen druppels gekocht voor 2 honden en 2 katten Ik hou zo veel van dieren , maar niet van vlooien en luizen :-)En 2 bussen omgevingsspray, 1 voor boven en 1 voor beneden. Dier en huis zijn behandelt en mijn jeuk verdween :-)En nu zit ik weer een beetje te krabben, bedankt 😉

 • Tanja H.
  25 oktober 2013 - 05:24

  Maar het verband tussen psyche en lichaam was me al eerder duidelijk. Bv ls ik aan bepaalde geuren denk word ik meteen misselijk en soms zelfs braakneigingen. Bv hoe mijn moeder in mijn jeugd wel eens vuile pens kookte voor de hond…. Bakje…………

 • odette
  25 oktober 2013 - 20:57

  Op de lagere school was Ik luismoeder. Zo gauw ik de data doorkreeg van de luis kam middagen liep ik al te krabben. En nog dagen erna. Nu werkt het volgens mij met jeuk het beste. Met andere lichamelijke ongemakken heb ik niet zo dat ik er last van krijg als ik erover lees.
  Maar bij het lezen over luizen heb ik gelijk jeuk. Gelukkig hebben mijn kinderen of ik nooit luizen gehad en zou dus niet weten hoe het jeukt. Maar bij praten of lezen over luizen voel ik ze gewoon over mijn hoofd lopen. Nu ook……….

 • Pantervrouw
  26 oktober 2013 - 12:31

  Interessante en leuke gastblog!!

  Zo boeiend hoe dat filter werkt: ik was ooit aan het oppassen met een vriendin bij de buren. We waren er al een tijdje en er was niks aan de hand. Tot het buurmeisje vertelde dat zij en veel klasgenootjes luizen hadden en toen hebben we de rest van de avond jeuk gehad. Gelukkig niks opgelopen haha.
  Ik heb nog een leuk voorbeeld maar dat ga ik jullie besparen, anders kun je vannacht misschien niet meer slapen 🙂

  Overigens: over de foto bovenaan van het UMCG: vlak boven die letters bevindt zich een radar voor de helicopter en die kan ik zien vanuit mijn keukenraam (deze letters net niet, daar zit een dak voor). Ik woon ongeveer 200 meter van die hoofdingang af. Leuk om te weten dat Judith daar dit soort dingen onderzoekt.

Leave a Reply