Duistere Devilot review spel voor kinderfeestjes

Kinderfeestjes zijn big business.

En met een kind een kind in groep zeven én een afzwaaier heb ik er inmiddels aardig wat gehad. Elke keer weer wat nieuws bedenken blijft een uitdaging, vooral omdat het ook een beetje betaalbaar moet blijven. Dit jaar speelden we avonturenspel Duistere Devilot (4tot12.com) op het feestje van Liz (12). En, wat vonden we daarvan?

€ 161,- per feestje gemiddeld
Met z'n alle het startfilmpje kijken!

Met z'n alle het startfilmpje kijken!

Onderzoek wijst uit dat ouders gemiddeld €110,60 per kinderfeestje besteden, maar zesjarigen worden het meest verwend met €161,- per feestje. Daarnaast vindt driekwart van de ouders dat er tegenwoordig veel meer verwacht wordt van kinderfeestjes en één op de tien ouders vindt feestjes thuis vieren echt niet meer van deze tijd.

"Thuisvieren is niet meer van deze tijd!"

Met dat laatste ben ik het echt niet eens. De leukste feestjes voor de kinderen waren de feestjes die we thuis hadden. Disco in de kelder, tuinfeest waarbij we zelf broodjes gingen bakken en speurtochten door het huis. Toegeven, het kost meer moeite dan kaartjes kopen voor een middagje zwembad, maar het levert veel voldoening op. En het is minder duur.

Duistere Devilot

Het was dan ook een leuke verrassing dat ik voor 4tot12.com hun nieuwe spel "Duistere Devilot" mocht testen. Dit avonturenspel 'speelt' zich af in de eigen buurt, duurt zo'n 2 tot 2,5 uur en is geschikt voor kinderen in de leeftijd tien tot twaalf jaar. (Ze hebben uiteraard ook vergelijkbare spellen voor andere leeftijdscategorieën.)

Hieronder volgt mijn review.

Zie er spannend uit!

Zie er spannend uit!

Het bestelde spel is snel in huis en het ziet er leuk uit. Wel raak ik een beetje in de war van de hoeveelheid informatie. Het geen 'plug and play', je moet er zelf ook wel even wat mee doen. We beginnen met het invullen van de meegestuurde uitnodigingen. "Ik heb je hulp nodig", staat erop. De kinderen worden uitgenodigd om op afgesproken plaats naar afgesproken plek te komen. Liz (12) is bang dat het te kinderachtig is. Gelukkig blijkt dat mee te vallen.

Enkele dagen van te voren

Het spel start met een filmpje. De begeleidende brief raadt me aan te testen of de site werkt. Gelukkig, het inloggen is eenvoudig en het ziet er allemaal mooi uit. Vol vertrouwen pak ik de brief met instructies. Ik moet een kaart maken van de buurt waarop ik moet aangeven waar de enveloppen met opdrachten verstopt liggen. Ik moet de brief wel echt een paar keer lezen voor ik het snap, maar het verhaal zit goed in elkaar.

Goed verstoppen!

Goed verstoppen!

Op de dag zelf

De kaart is klaar en gisteravond hebben Paul en ik de route gelopen. We hebben gekeken waar we de kaarten kunnen verstoppen en waar we de hints ophangen. We zijn er wel even mee bezig geweest, zo'n anderhalf uur. En dan moet Paul vandaag nog alles daadwerkelijk klaarleggen. Liz' feestje begint met 'post'. De meiden kijken het filmpje van Devilot en gaan op zoek naar de kaart.

"Lekker fanatiek, die meiden!"

Het spel spelen

De meiden trekken ten strijden. Opdrachtenboekjes, kaart en tas met limonade gaan mee. Paul en ik besluiten ze stiekem te volgen. We maken foto's vanuit de bosjes en kijken of ze onze kaarten wel kunnen vinden. So far so good. Ze moeten soms wel even zoeken maar hé, daar is het een speurtocht voor. De opdrachten gaan ook goed, zo te zien. Ze werken samen, ze lachen, ziet er goed uit.

Foto's maken vanuit de struiken!

Foto's maken vanuit de struiken!

Het einde

Als de meiden weer binnenkomen hebben ze alle kaarten verzameld en alle opdrachten uitgevoerd. Eerste reactie: "Erg leuk! Maar wel ver lopen." Het zoeken vonden ze het leukst, het 'gedoe' met de boekjes die ze hadden meegekregen het minst. "Het was leuker geweest als we gewoon één boekje hadden waar we met z'n allen mee konden doen, nu was iedereen steeds van alles kwijt."

Uiteraard zijn de dames wél benieuwd of hun missie geslaagd is. Ze loggen weer in op de site, lossen het raadsel op en ja hoor, missie geslaagd! En dan nu als beloning thee met lekkers!

Duistere Devilot van 4tot12.com kinderfeestjes

Pluspunten: snelle levering, ziet er mooi uit, leuk verhaal, erg compleet (tas, posters, uitnodigingen, 'feestzakjes'), leuk te combineren met high tea na afloop, lollig voor de ouders om de groep te achtervolgen, lekker buiten, flexibele organisatie (feestje is makkelijk te verplaatsen) en daarbij 'gewoon' een leuk spel.

Oplossingen invoeren!

Oplossingen invoeren!

Minpunten: aardig wat voorbereiding, wat de kinderen betreft had informatie meer gebundeld kunnen worden (teveel verschillende losse dingen), geen keuze in onderwerp (mijn meiden hebben niet zoveel met kastelen), had persoonlijker gekund (brief of boodschap met informatie over de deelnemers, naam van de jarige in filmpje).

Al met al een geslaagd spel, volgens de meiden een 7 plus. Duistere Devilot kost € 69,50 en is hier te bestellen.

Leave a Reply