Dikke doei

Volgens collega M. is ‘dikke doei’ het nieuwe ‘aju’.

Dikke doei. Nooit van gehoord. Ik ben afgehaakt na ‘see you’, ergens halverwege de jaren tachtig.

Het gebeurt de laatste tijd wel eens vaker dat ik (jeugd) trends mis en volgens collega M. (die een stuk jonger is dan ik) ligt dat aan mijn vergevorderde leeftijd. Collega M. vindt het voorts haar taak om mij op de hoogte te houden van de running gags en andere hippigheden. Althans, dat idee heb ik.

De Clutch kwijt

“Je bent een blogger”, zegt ze dan verwijtend, “je moet op de hoogte blijven van de do’s en don’ts!” En dan steekt ze van wal. Over de nieuwste songs, kledingtrends ('een clutch, weet je niet wat dat is? Zucht). M. vindt me nogal ouderwets en dat steekt ze niet onder (bureau)stoelen of (regio)banken.

Persoonlijk ben ik van mening dat het nog wel meevalt met mij en dat leg ik M. even haarfijn uit. “Ik kreeg laatst nog een compliment hoor, op het schoolplein. Van een moeder die mij heel hip and happening vond!” Ik herinner me het gesprek. Het ging over lifestyletraining en de tips en adviezen die zo'n deze moeder - ze is coach - hierin kon geven. Ik wilde er nog een blog over schrijven!

Lauw

“Die was dan zeker nóg ouder dan jij”, zei M., waarbij het woordje ‘nog’ in combinatie met ‘ouder’ leek te suggereren dat ík bejaard was en de betreffende moeder al overleden. “Jij had ‘zieke skills’, ‘boks’ en ‘lauw’ ook al gemist.”

Tja. Dat was wel waar. Maar dat dat lag niet aan mij. Bij míjn kinderen in de klas is nog steeds gewoon alles ‘heilig’. (Of zou dat komen omdat ze op een katholieke school zitten?) En ‘vet cool’ kan hier in #033 volgens mij ook nog steeds.

Bom-moeder?

Afijn. Toen ik die middag de kinderen naar school bracht besloot ik even 'de bom' te zijn. Ik wil tenslotte wél een beetje leuk meedoen met de jeugd en ik nam dan ook afscheid met een ‘dikke doei’. "Dikke doei, meiden!" Gevolg: drie paar opgetrokken wenkbrauwen (er was een vriendinnetje bij) en een paar verwonderde blikken.

Dikke doei?

Sorry?

Goed. Dikke doei zal wel iets lokaals zijn. En zo niet, dan zijn mijn kinderen net zo uncool als hun moeder. Alzo, daar lijden we verder niet onder hoor. We vermaken ons ook wel met gaaf en vet. En we laten ons natuurlijk niet gek maken door anderen. Echt niet. Mooi niet. Aju. Dáág. Mazzel.

Dikke doei!

Foto is van gewoonaandeslag.nl

5 Responses to "Dikke doei"

 • Miran
  28 september 2013 - 10:36

  Whahahahah! Helemaal leuk! En mensen, zo gaat het echt kan ik je vertellen! 🙂

 • Jelte
  28 september 2013 - 10:59

  :-))))

 • corrie
  28 september 2013 - 14:21

  Dikke doei, dat was volgens mij In toen ik op school zat, en dat is echt al even geleden hoor.
  Hier roept iedereen gewoon HOUDOE, maar manlief werkt aan de andere kant van brabant en daar schijnen ze dit te roepen: Heej Houdoe haj(e) 🙂

 • Tanja H.
  29 september 2013 - 05:35

  Mijn oma (uit de Ooy) zei altijd : Hou je wa en die heb ik erin gehouden 🙂 Op de toon zoals ze het zei. Ik ben geen trendvolger maar ik pik geregeld nog iets op. Alles volgen kost me te veel energie 🙂

 • dine
  30 september 2013 - 10:24

  Ik woon al jaaaren niet meer in Nederland, maar werk wel voor Nederlandse winkels en ik moet zeggen dat ik het hooooi bij het ophangen echt niet kan waarderen, maar ik ben 1. nog ouder als jij en 2. dus woonachtig in het buitenland….Dikke doei vind ik dus ook niks, maar ik heb excuses… 🙂

Leave a Reply