De tv-dokter en het Housemoment (Gastblogger Judith)

Medisch Centrum West. Ik kan de tune nóg neuriën.

Daarna, bij ER leefde ik mee met dr. Ross, nu bekend van de Nespresso en zijn dure Venetiaanse huwelijk afgelopen week. Scrubs volgde, Private Practice, en natuurlijk Grey's Anatomy (McDreamy en niet te vergeten McSteamy...). Heerlijk, die ‘medische’ series. En handig, want ik heb voorbeelden te over, als ik tijdens een college eens iets wil illustreren. Zo komt de moeder van dr. Grey nog wel eens voorbij – ze is dementie patiënt - tijdens colleges over de effecten van stress op de afweer (zie vorige blog). Jammer genoeg neemt het aantal studenten dat Grey's anatomy kijkt af, dus ik vrees dat ik binnenkort weer een nieuw ‘slachtoffer’ zoeken.

Lekker Housen

Tegenwoordig kijken echte diehard ziekenhuisfans naar House, MD. Hoewel er geen nieuwe afleveringen bijkomen, blijft de serie mateloos populair. Logisch, want bij dokter House komen altijd mensen met de meest bizarre symptomen binnen. Ze braken beestjes, horen een fictief dwarsfluitorkest, of kunnen alleen achteruit lopen terwijl ze een kinderliedje zingen. Je zou wel heel ongevoelig zijn als je daar niet iets méér over wilt weten.

Zeldzame ziektes

De serie werkt als volgt: na allerlei zeldzame ziektes uitgesloten te hebben via een bak aan diagnostische testen, blijkt altijd - op het allerlaatste moment - een nóg zeldzamere ziekte het probleem te zijn. Grumpy Dokter House stelt – na het zogeheten ‘Housemoment’ waarin hij zijn openbaring krijgt – de diagnose, de behandeling wordt gestart en voilà. De patiënt geneest! Het gevolg is dat de kijker de indruk krijgt dat er altijd wat te vinden is. Als je maar lang en ingewikkeld genoeg zoekt.

Pertinent onwaar

En dat klopt dus niet. Sterker nog, het is pertinent onwaar. De meest voorkomende klachten zijn namelijk problemen zoals hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid en buikklachten. En voor dit soort problemen wordt vaak geen onderliggende ziekte gevonden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de klachten niet echt zijn of dat er niets aan de hand is. Het wil alleen zeggen dat we geen schade kunnen meten die de klachten kan veroorzaken. Vergelijk het met een computer die vastloopt. Ook daarbij is er meestal weinig mis met de hardware. Maar dat betekent niet dat er geen sóftware problemen kunnen zijn.

Nare bijwerkingen van onderzoeken

Steeds maar doorzoeken, zoals House en zijn team doen, levert over het algemeen weinig op bij de veelvoorkomende klachten. Mensen gaan zich er niet beter van voelen en ze worden ook niet minder ongerust of anstig. En soms hebben onderzoeken ook allerlei nare bijwerkingen, want niet elk onderzoek is ongevaarlijk. Even terug naar de computer: als we bij problemen de hardware steeds verder uit elkaar schroeven wordt het er vaak ook niet beter van. We proberen de computer te resetten en de instellingen te veranderen zodat de kans op storingen afneemt.

Optimaal geïnstalleerde software

Bij onbegrepen klachten kunnen we iets vergelijkbaars doen. Door verschillende soorten therapie met elkaar te combineren wordt geprobeerd het lichaam sterker en minder gevoelig voor klachten te maken. En wordt geprobeerd mensen te leren wat ze het beste kunnen doen als er problemen optreden. Dit is overigens niet alleen nuttig bij onbegrepen klachten. Als je een oud bakbeest van een computer hebt, is het minstens net zo belangrijk om de software optimaal te installeren.

 Terug naar House

Terug naar House MD. Is het kijken naar dergelijke series dan eigenlijk wel een goed idee? Is het niet schadelijk voor de gezondheid? Dat valt wel mee. Als je de TV dokter niet al te serieus neemt kan je er zelfs van opknappen. Ontspanning heeft namelijk – in tegenstelling tot het doen van eindeloze testen - wél een positief effect op de gezondheid. Dus doe mij maar een receptje dr. Ross met een snufje McSteamy; daar krijg ik energie van.

judithklein1Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

@JudithRosmalen

Breaking!

De nieuwe VIVA400 lijst is bekend en... 'onze' gastblogger Judith staat erop! De VIVA400 is een lijst van 400 inspirerende vrouwen die het afgelopen jaar van zich hebben laten horen. Judith is genomineerd in de categorie 'Knappe Koppen' vanwege haar onderzoeken naar de wisselwerking tussen lichaam en geest, en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

Lees jij haar columns ook graag? Zie jij Judith ook als inspirerende vrouw? Stem dan op haar via deze link!

2 Responses to "De tv-dokter en het Housemoment (Gastblogger Judith)"

  • Moi
    9 oktober 2014 - 15:26

    Mee eens. Maar soms is het best frustrerend om aldoor maar pijn te hebben terwijl de oorzaak niet duidelijk is en er ook niet echt een oplossing/therapie voor gevonden kan worden. Zeker als (zoals in het geval van mijn man) de symptomen wijzen op een bepaalde oorzaak (ziekte), maar omdat de diagnose daarvoor niet gesteld kan worden middels bloed en botonderzoeken, er dus ook niks aan gedaan wordt middels de medicatie die voor die ziekte beschikbaar zijn.

  • Eline
    10 oktober 2014 - 08:56

    Wat leuk! En ik en dol op House 🙂 Gefelicieerd met je nominatie, ik heb gestemd hoor!

Leave a Reply