De ongeboren vrucht

‘Formulier toestemming moeder’, daar begon het mee.

Ik zie ons nog staan, voor de deur van het gemeentehuis. Voor de erkenning van onze ‘ongeboren vrucht’. “Het lijkt wel of het over een aardbei gaat”, zei Paul droog. Het bleek uiteindelijk meer een kleine meloen. Door het gat van een druif.

Hartverscheurend

Na de papieren van de kraamzorg en het consultatiebureau, komen de inschrijvingen. Babymassage, de peuterspeelzaal. Daar ging ze, die kleine Klets. Twee staartjes in haar haar (net als mamma) en een rood shirtje aan. Krijsen dat ze deed, hartverscheurend. Tot ze vriendschap sloot met juf Carien. Toen was het goed.

lizenbelTypecursus

Na de peuterspeelzaal volgen meer inschrijfformulieren. De lagere school. Zwemles, turnen, een typecursus. Tussendoor: ziekenhuispapieren, hulp na trauma. Minder leuke dingen. Als ik door de map blader vind ik de klasselijsten, de laatste is van dit jaar. Groep 8.

Ik staar naar het formulier in mijn hand en denk aan afgelopen zondag.

In de bioscoop bij Mees Kees. Groep 8, heeft Mees nu. “Een belangrijk jaar,” zegt hij aan het begin van de film. “De eindcito, de musical en natuurlijk: het advies!” Mijn hart gaat uit naar het jongetje met de depressieve moeder. Hij wil niet naar de middelbare, hij wil bij zijn Mees blijven. De film is nog niet eens halverwege of ik heb al ogen op sap.

Ontlading

De Cito is spannend, ik herken het opgejaagde gevoel van mijn eigen kind en haar vriendinnen. Het strijdvaardige, het er voor elkaar zijn. En dan de musical. Het besef dat dit ‘het einde’ is. De opluchting als het allemaal toch goedkomt. De ontlading, de euforie - in gedachten zie ik mijn eigen kind daar wegfietsen - de … shit. Waar is mijn zakdoek?

"Mam, als ik straks op de Middelbare zit, dan ga je toch niet zo stom zitten zeuren over mijn huiswerk hè?"

Hoofschuddend

Ik sla gaatjes door het formulier dat ik moet opbergen. Het komt bovenop de aanmelding voor de laatste Kangoeroewedstrijd. Gymnasium gaat ze doen. Op mijn oude school nota bene. Ik druk de ring dicht en staar hoofdschuddend naar de map voor me. Aanmeldingsformulier middelbare school. Dat geloof je toch niet?!

Maar het is waar. De ongeboren vrucht is groot geworden.

5 Responses to "De ongeboren vrucht"

 • dine
  3 maart 2015 - 10:22

  en is een heel mooie vrucht aan het worden 🙂 ja de tijd gaat snel….mijn grote vrucht wordt 28 dit jaar….
  bijkomend probleem is dat ik dus nu een beetje verlepte vrucht aan het worden ben…… 🙂 🙂

 • Esther Vuijsters
  3 maart 2015 - 10:24

  Woehahahahaha Dine “:-)

  Daarom zet ik mezelf op sterk water 🙂

 • Eline
  3 maart 2015 - 11:04

  Had ik ook bij die film (en dan heb ik nog niet eens een kind in groep 8) 🙂 Ik geloof zelfs dat ik verliefd ben op Mees Kees.

 • Linda van der Klooster
  4 maart 2015 - 09:20

  Mooi!

 • Tanja
  23 juli 2015 - 07:57

  De ongeboren vrucht, het klinkt in ieder geval beter dan de verboden vrucht 😉 En geen aardbei maar een kleine meloen door het gat van een druif, leuk gevonden! Heel mooi heb je de fases achter elkaar gezet en als je ze aan de hand van papieren doorbladerd gaat de tijd heel snel! Leuk dat ze op jou oude school komt en die opmerking over huiswerk tja…
  Ik had gezegd dat het geen zeuren is en dat ik haar nog veel meer ging stimuleren 😀

Leave a Reply