De Kostschool en de Kamper

Ik heb twee heel verschillende dochters. En dan heb ik het niet over het feit dat de een knalblauwe ogen heeft en de ander reebruine kijkers, nee, ik heb het over hun karáktertjes. Over hun es-sen-ti-a-li-a. Hun aanleg tot Kostschool & Kamper.

Op sloffen en met hakken

Liz (groep 7, op sloffen) is van de structuur, de punten en de komma’s, terwijl Annabel (groep 5, met hakken) de voorkeur geeft aan chaos en hanenpoten. Waar de één  netjes elke dag haar gitaarspel oefent, haar huiswerk maakt en haar agenda checkt, sjeest de ander van de ene hobby naar de ander en stelt ze al haar (school)werk uit tot het laatste moment  (“Hoezo eigenlijk topografie? We hebben toch een TomTom!”).

Laatst zat ik met een vriendin te borrelen, kwam de Kostschool even melden dat ik 'onderhand' wel eens met het eten mocht beginnen. (“Het is al bijna zes uur!") Ik voelde me net Eddie uit Ab Fab, die werd terechtgewezen door dochter Saffy.

Lady GaGa

Ook qua kledingstijl zijn er grote verschillen. Liz houdt weliswaar van hip, maar ze blijft altijd aan de veilige kant. Een onesie? Oké, maar pas als iederéén er een heeft. Annabel (trendspotten-is-my-middle-name) daarentegen, die is niet vies van een beetje kermis. Die trekt aan wat ze mooi vindt, het liefst met heel veel kleur, glitters en schreeuwerige teksten. Motorlaarzen onder een roze plisséjurk; Airforce meets Toddlers & Tiara’s. Zíj droeg al een onesie toen het nog gewoon 'een debiele carnavalspyjama' heette.

zigeuner3Zigeunerlook

Afgelopen weekend hielpen we – zoals elke half jaar –op de tweedehands kinderkledingbeurs Beau & Belle. Altijd weer een feest, want de meiden krijgen een zakcentje, er is altijd wat te snoepen én het is de ultieme vorm van ‘winkeltje spelen’. Maar het mooiste: ze scoren er het altijd superveel leuke kleding!

We waren nog geen kwartier binnen of Liz liep in een nieuw jurkje (basiskleuren, geometrische motieven) en ook Annabel had zich verkleed. Als... als… tja, als wát eigenlijk? “Annabel? Dat is toch dat meisje met die zigeunerlook?” hoorde ik één van de andere helpende dames zeggen.

“Zigeuners? Die zijn altijd zo zielig! Die zitten toch altijd te huilen op een steen?” (Annabel, 8)

De Kostschool en de Kamper

Annabel is het meisje met de zigeunerlook. Klinkt best hip toch? En terwijl mijn kleine zigeunermeisje het ene kledingstuk na het andere past (over elkaar heen uiteraard!), moppert de Kostschool over de rommel. “Annabel, telkens als ik netjes een stapeltje maak, dan maak jij het weer rommelig.” Beter had ik het verschil niet kunnen illustreren.

Ik had 'm al, deze jurk van Geisha. Annabel vond hem op de beurs!

Ik had 'm al, deze jurk van Geisha. Annabel vond hem op de beurs!

 

Van wie ze het hebben? Tja. Een beetje van Paul en een beetje van mij. En soms nét een beetje meer van mij.

Wil je op de hoogte worden gehouden van mijn blogs, tips en leuke acties zoals VerrassingsVrijdag? Like dan mijn pagina op Facebook (klik).

14 Responses to "De Kostschool en de Kamper"

 • Linda van der Klooster
  17 maart 2014 - 11:26

  Leuk!

 • esther
  17 maart 2014 - 11:42

  De jurk of de blog 🙂

 • KarenH
  17 maart 2014 - 12:00

  En t leukste is, het is niet j/m gebonden. Eerder oudste/jongste denk ik. Oudste (m) is een Liz, alles tot in de finesses verzorgd qua schoolwerk, netjes, kleding modieus, maar onopvallend met jeans, hippe (t liefst grijze) sweaters, maar wel de nieuwste hype qua merk schoenen/gympen enz volgen oftewel, erbij horen en vooral niet uit de toon vallen. Jongste (j) draagt knalkleuren, de primaire, zowel van broeken, shirts, als schoenen. De zwarte Allstars van zijn oudere zus die hem nu passen, wil hij niet eens, hip of niet, hij vaart zijn eigen koers. Een enorme trendsetter, zijn vrienden volgen hem altijd wat later (vette kuif, broek baggy, kleur enz). Maar wat een sloddervos, knoeikont, stelt alles van school uit tot t laatste enz. Kunnen we zeggen dat ‘oudsten’ volgzaam netjes en veilig blijven en ‘jongsten’ vrij en onbevangen en trendsettend zijn?

 • Gabrielle
  17 maart 2014 - 12:22

  Hahahahahaha! Leuk beschreven weer!!
  Is voor de zussen ook niet makkelijk, dat ze zo verschillen – zeg ik uit ervaring…

 • odette
  17 maart 2014 - 12:23

  Leuk zo moeder en dochter in dezelfde jurk……

 • Marianna
  17 maart 2014 - 12:56

  Leuke blog maar moeders en dochters in dzelfde kleren vind ik niets.

 • esther
  17 maart 2014 - 13:00

  Ik eigenlijk ook niet 🙂

  Karen, zou heel goed kunnen. Je hoort het inderdaad wel vaak dat de oudste de ‘serieuze’ is.

 • odette
  17 maart 2014 - 13:42

  Jawel zelfde jurk (kleding) is leuk maar niet gelijktijdig aantrekken, dat staat suf.

 • Moi
  17 maart 2014 - 14:13

  KarenH: misschien tegenwoordig wel, maar in het geval van mijn zus en mij werkte het in ieder geval precies andersom. Mijn zus (oudste) was de sloddervos en ik juist degene met de opgeruimde kamer en altijd erg van de klok….qua trendsetten, dat is lastiger, want mijn mams maakte onze kleding en dat viel sowieso buiten de gangbare mode. Weet wel dat ik juist zigeuner achtig erbij liep op de middelbare, in afgetrapte spijkerbroeken, roodwitgeblokte sjaal en airforce jasje….maar hoe mijn zus erbij liep weet ik echt niet meer…

 • corrie
  17 maart 2014 - 19:48

  Ook hier 2 heel verschillenden, uiterlijk lijken ze niks op elkaar, maar ook karakters en interesses zijn heel verschillend. Oudste is idd puntje precies, heeft alles op orde, regelt alles tot in de puntjes.
  Jongste is chaos, maar wel een chaos waarin hijzelf alles terug kan vinden.

 • Brie s
  18 maart 2014 - 10:55

  Leuk! 2 kinderen van dezelfde ouders en toch zo anders! 🙂
  Hier ook 2 meiden, maar dan is de jongste juist keuriger en meer zoals het hoort. Alhoewel juist zij nog steeds in rokken en jurken loopt, terwijl de oudste meer kijkt naar wat anderen aan hebben, want oei, je moet niet uit de toon vallen! Maar zij is dan ook een elfje 😉 (11 jaar dus) en dat zal daar ook wel mee te maken hebben.
  Leuk altijd je stukjes over de meiden!

 • Brie s
  18 maart 2014 - 10:58

  Trouwens: ik vind het juist wel erg leuk dat jullie t zelfde jurkje aan hebben!! Staat jullie beiden goed!

 • meisjeskleding
  30 oktober 2014 - 15:11

  bedankt!

 • Esther Vuijsters
  30 oktober 2014 - 15:13

  Waarvoor bedank je? 🙂

Leave a Reply