De glimlach van een kind

Hij is het prototype ‘enge buurtman’.

Hij is oud, hij loopt mank en hij houdt alles in de gaten. Als er iemand voor zijn huis parkeert, loopt hij naar buiten om te vragen of ze ‘lang blijven’. De plek mag niet bezet blijven, zegt hij, stel dat er een ziekenauto moet komen.

Hij woont samen met zijn zus. Die is ook eng. Ze kijkt altijd nors en ze heeft een hangend ooglid. De mensen in de buurt noemen haar ‘oogje’. Oogje houdt de stoep in de gaten. Wanneer ik langsloop staat ze altijd op. Ze tuurt en gluurt. Totdat ik mijn hand opsteek. Dan zwaait ze.

Ze wonen op een hoek. Omdat ze geen buren wensten, hebben ze het huis naast hen gekocht. Het staat nu leeg. “Dure spouwmuur,” zei Paul toen hij het hoorde. Elke avond maakt de buurtman zijn ronde. Hij inspecteert de hekken van het schoolplein, hij bekijkt geparkeerde auto’s. En hij maakt ruzie met de plaatselijke ‘hangjeugd’. Een dankbare bezigheid.

Vandaag trof ik hem op één van zijn ronden. Hij stond voor het hek en keek. Lizzy rende langs hem heen. Rechtstreeks naar het klimrek. Annabel aarzelde. Net toen ze het pleintje wilde oplopen bedacht ze zich. Ze draaide zich om en rende naar de buurtman. Vlak voor hem bleef ze staan. Ze keek omhoog, sloeg haar twee armpjes stevig om zijn benen en knuffelde hem.

De buurtman keek eerst verbaasd en lachte toen vertederd.

Even was hij gewoon een lieve opa.

Tagged ,

14 Responses to "De glimlach van een kind"

 • Muts
  13 september 2006 - 09:39

  Da’s wel heel apart… Ik woon absoluut niet in (de omgeving van) Amersfoort, maar ik heb precies zo’n stel bij mij in de straat wonen. Echt, daar kan jouw beschrijving ook zo op losgelaten worden. Het enige verschil: “die van mij” zijn man en vrouw ipv broer en zus. Maar verder… een exacte kopie. 😕

 • Kirke
  13 september 2006 - 09:51

  Volgens mij hebben we allemaal zo’n stel in de buurt wonen, is het niet? 🙂

  Hoort er een beetje bij.

  Die bij ons zeuren altijd over de ballen en de plantjes in de tuin, de fietsen op de stoep etc. etc.

 • Dikke Dame
  13 september 2006 - 11:34

  Ik vind het toch erg negatief overkomen. Waarom wordt zo’n man nou zo ‘naar’ omschreven?

 • Muts
  13 september 2006 - 12:03

  Tja, Dikke Dame, sommige mensen zíjn gewoon negatief. Norsheid, en het “politie-agentje-spelen” zijn nou eenmaal geen positieve eigenschappen (vind ik!). Dat de bewuste persoon mank loopt, en dat zijn zus een hangend ooglid heeft, daar kunnen ze niets aan doen, maar dat heeft Esther ook heel gewoon beschreven. Neutraal. Niets “naars” aan. Maar hun gedrag…! Dat is toch echt iets waar ze zelf iets aan zouden kunnen veranderen.

 • esther_vuysters
  13 september 2006 - 12:07

  Ha, John! Goed verhaal, mooi opgeschreven! Dat dagboek leest vast als een flinke soap!

  Goed idee voor een boek trouwens. Hmmmm. 😈

  Ik meen juist met mijn stukje het beeld te schetsen van een man die alle schijn tegen heeft maar die plots ook maar een mens blijkt te zijn.

 • anna69
  13 september 2006 - 12:48

  wij hadden zo’n man in de buurt van mijn middelbare school rondhangen.
  gejent en gesart werd hij en als je hem bij z’n bijnaam noemde moest je hard kunnen rennen om hem voor te blijven terwijl hij normaliter met een stok strompelde.

  op een keer zag ik hem weer “lopen” en struikelde er een klien jongetje vlak voor hem, iederen liep door maar hij “knielde”, wreef met z’n hand over de knietjes van het jongetje en zei met een hele lieve blik in z’n ogen:”ach kereltje heb je je pijn gedaan”.

  ik was 17 en ben toen op een hele andere manier naar mensen gaan kijken, alhoewel je als je dan weer ouder word af en toe even een verhaaltje van iemand nodig hebt om weer even met je neus de goeie richting ingezet te worden!

 • Loek
  13 september 2006 - 13:55

  Wat een geweldig verhaal. Kinderen doen het altijd goed. Toch kan ik het niet laten te gniffelen als ik hoor dat mijn oude buurman niet meer door de achtertuin van zijn nieuwe buren mag (die dus in ons huis zijn komen wonen). Zelfs niet om zijn containers buiten te zetten. Nu moet ie rond het hele blok door de achtertuin. Maar dat doet ie niet. Nee hij zet zijn drie megacontainers in de voortuin. Zijn de nieuwe buren ook weer mooi klaar mee.

  Ik hoor hem met zijn R’dams accent al zeggen dat het van die gozert en dat mokkel dat hier voor hen woonde, wel altijd mocht. Maar ja, die zijn nu verhuisd.

 • EstherVuysters
  13 september 2006 - 14:15

  Loek, is dat een gevalletje ‘geen recht van overpad’?

  Zo hebben wij er ook nog een leuke in de buurt!

 • Muts
  13 september 2006 - 15:30

  Jaaaaah, zie je wel: zo’n prijzige spouwmuur is echt zo gek nog niet. Kan je met de kliko’s door je eigen spouwtuin lopen… 😆

 • Kirke
  13 september 2006 - 15:45

  Of je spouwmuur onderverhuren! 🙂

 • NW
  13 september 2006 - 17:31

  Wat kinderen allemaal losmaken bij oudere mensen… heel vertederend!

 • Loek
  14 september 2006 - 11:57

  Echt een gevalletje van 50 jaar dezelfde buren hebben in een volksbuurt en dan nieuwe buren uit de stad krijgen. Van die jongeren die wel een praatje met je willen maken, maar je niet op de koffie vragen. Niet echt recht van overpad, maar ik schrok me de laatste weken dat wij er woonden regelmatig het apelazerus als de buurman weer eens voor ons keukenraam stond. En ik wil ook best praatje maken in de tuin of op straat. Maar heb dan ook wat te melden. De laatste tijd ging het voornamelijk over dat ze binnenkort toch wel naar een serie… senie… sorie… bejaardenwoning gingen verhuizen.

  Ach, aardige mensen en geweldige grootouders voor hun kinderen, maar niet de gemakkelijkste buren. Ze zouden graag een spouwtuin gehad hebben… 😆

 • DeniseM
  15 september 2006 - 22:40

  Grappig geschreven. Ik denk dat veel mensen wel zo’n ‘buurtman’ hebben. Wij hebben er ook een. Laatst heb ik al over ‘m geschreven in een buurtkrantje. Wel leuk om dat stukje binnenkort ook op mijn weblog te zetten.

  Groetjes van je ‘buurtvrouw’ Denise.

 • kath
  16 september 2006 - 14:53

  en toch krijg ik kippevel van dit stukje….. heerlijk,kinderen!!!

Leave a Reply