De gekleurde bril van De Telegraaf

“Vroeger huilden kinderen als ze bij de opticien in de stoel zaten (…). Nu huilen ze als ze géén bril mogen uitzoeken.”*

Brillen zijn hip, aldus De Krant Van Wakker Nederland. En inderdaad. Ik herinner me mijn montuurloze bril met roze glazen, daar kreeg ik véél complimentjes over. Ook de jampottenverzameling die ik later aanschafte via graaiwinkel Eyes and More oogstte véél bewondering. Toch was ik uiteindelijk blij dat ik mijn ogen kon laten laseren. Hoe hip de brillen ook waren.

Maar je kunt het in een artikel over hippe brillen óók overdrijven. Want, in tegenstelling tot wat men in het artikel 'Bril in beweging' beweert, is een bril in de ogen van een kind namelijk helemáál níet hip. Een bril is voor een kind een gruwel. Een glazen gevangenis waarbuiten het gevaar van pesten loert. Hoe ik dat weet? Omdat ik het onlangs heb mogen ervaren.

Mijn dochter van tien was al een paar keer ‘betrapt’ op overschrijven in de klas. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit: mevrouw kon het bord niet lezen. De voormeting was niet misselijk: min twee aan beide ogen. Ongelooflijk. Ik had er nooit wat van gemerkt. Ze had het verborgen gehouden uit angst voor, inderdaad, een bril.

Het gesprek tussen de opticien en mijn dochter ging als volgt:

“Moet ik een bril?”

“Ja.”

“Dat wil ik niet!”

“Justin Bieber heeft ook een bril.”

“Justin Bieber vind ik echt heel erg  stom.”

Een flink aantal ‘wordt-het-zo-beter,-slechter-of-blijft-het-gelijks’ later, stonden we met z’n drieën tussen de brillen in de winkel. De opticien gooide een wanstaltig vlindermodel in de lucht dat op het frêle neusje van mijn dochter neerstreek. Ze barstte letterlijk in tranen uit. En dat was niet omdat ze de bril zo leuk vond.

We kochten later – in een andere winkel – een roze tienerbril met bijpassende brillenkoker. Mevrouw kreeg er een gratis zonnebril bij en die deed het hem (zonnebrillen zijn wél modieus, aldus de tienjarige). De nieuwe bril staat haar leuk, echt. Toch zet ze hem alleen maar op als het echt niet anders kan. Als ze het bord moet lezen of  als ze televisie kijkt. Haar verkering mag niet weten dat ze een bril heeft en zodra het kan gaat de gok weer af.

En zo ken ik vele parttime brildragers. Ze wonen naast me, om de hoek, zitten in de klas bij mijn dochter en sporten op de clubs waar zij sport. Allemaal hebben ze een hekel aan hun bril en allemaal zijn ze bang zijn om gepest te worden. Echt, als kinderen huilen om hun bril is dat niet van vreugde. Over een half jaar wordt Liz elf. Ze weet nu al wat ze voor haar verjaardag wil: lenzen.

En zo is het maar weer bewezen dat ze bij de Telegraaf alles door een gekleurde bril zien. En zo’n bril mag dan hip zijn, het komt de verhalen niet ten goede.

Heeft jouw kind een bril? Of iets (anders) waarmee hij of zij gepest wordt? Had je vroeger zelf een bril? Zo ja, hoe ga (ging) je ermee om?

* Citaat van Bianca Cadée, optometrist bij Reyer Lafeber Eycare in De Meern

7 Responses to "De gekleurde bril van De Telegraaf"

 • Kinderbrilonline.com
  16 juli 2013 - 12:44

  Beste Esther,

  Ik heb met belangstelling je verhaal hierboven gelezen en dacht dat het een leuk idee was om je te informeren dat wij een digitale paskamer hebben waarbij kinderen, thuis op de bank samen met papa en mama naar de nieuwste hippe monturen (zonder vallende vlinders ;)) te kijken.
  Zie ook onze website http://www.kinderbrilonline.com en voor volwassenen http://www.brilonline.com.
  In het volgende fimpje wordt kort uitgelegd hoe kinderbrilonline.com werkt. http://youtu.be/ENJVpOzj7to

  Ik hoop dat je dochter blij is met haar nieuwe bril en de volgende keer eerst naar de site van kinderbrilonline.com 🙂

  • esther
   16 juli 2013 - 12:45

   Dank je voor de reactie, ik hou het voor vlg keer in gedachten!

 • Lisa
  17 maart 2014 - 10:40

  Helemaal mee eens, een bril vinden kinderen een gruwel. Ze haten het en houden het zoveel mogelijk verborgen voor vriendinnen. Denk eens aan nachtlenzen voor je dochter ,nergens last van overdag en alle rust om ze in- en uit te doen.

 • Bianca Cadee
  21 mei 2014 - 08:01

  Beste Esther,

  Ik ben het helemaal met je eens dat het voor de meeste kinderen (maar ook volwassenen) het prettigst is als je geen bril hoeft te dragen. Dat betekent namelijk dat je goed kan zien zonder hulpmiddel. Mocht je dan toch een bril nodig hebben, omdat contactlenzen of laseren (nog) niet gaat, maak er dan het beste van!
  Mijn citaat in de telegraaf laat zien dat er vele kinderen en volwassenen zijn die dankzij de trends in brillenland uitstralen happy te zijn met hun bril. Hierdoor zijn er ee nieuwe hoop kinderen die bij ons komen, omdat ze graag een bril willen, maar deze niet eens nodig hebben. Die kinderen vonden de bril van van hun beste vriendje/vriendinnetje of mama/papa zo cool dat ze dat zelf ook wel wilden.
  En nogmaals, als je iets moet dan is het altijd minder leuk, maar gelukkig is het vanaf 8 jaar ook mogelijk om je bril af te wisselen met zachte daglenzen of helemaal in de kast te leggen en in te wisselen voor nachtlenzen.

  Mocht je daarover vragen hebben, dan hoor ik het heel graag.
  Succes met de beste keuze maken voor je dochter!

  Met vriendelijke groet,

  Bianca Cadee

  • esther
   21 mei 2014 - 08:54

   Hoi Bianca,

   Dank je voor je reactie. Het artikel is al van wat langer geleden. Mijn dochter heeft inmiddels lenzen. Natuurlijk is het belangrijk om ergens ‘het beste van te maken’, en dat hebben we dan ook zeker gedaan. Ik was (en ben) het alleen niet zo eens met de bewering in het artikel dat een bril onder kinderen als ‘hip’ wordt ervaren, dat ze blij zijn met hun bril. Maar het kan natuurlijk dat jij andere ervaringen hebt.
   Groet!
   Esther

 • Bianca Cadee
  22 mei 2014 - 07:56

  Hoi Esther,

  Fijn om te horen dat er inmiddels al een oplossing is. Ik werd helaas pas recent op deze blog gewezen, vandaar de late reactie.
  De ervaring ligt naar mijn mening ook aan de omgeving waar je woont. In de omgeving waar ik de ervaring door heb dragen veel kinderen een bril, dan wordt het ook snel hipper 😉
  En ja, ik heb ook nog wel eens een huilend kind in de stoel als ik ze na een oogmeting vertel dat ze niet zo goed zien zonder een correctie. Gelukkig komt dat nog maar nauwelijks voor (door de hippe roze bril die ze stiekem al zagen hangen toen ze net daarvoor langs het brillenrek zagen hangen? Ik denk & hoop het!)

  Complimenten trouwens aan je blog, erg leuk om te lezen.

  Veel succes & plezier ervan.

  Groet Bianca

 • esther
  22 mei 2014 - 09:40

  Hoi Bianca,

  Dank je wel voor je leuke reactie! Dat zou natuurlijk best kunnen, dat het een lokaal ‘dingetje’ is. En het is natuurlijk fijn voor kinderen dat ze op jonge leeftijd al lenzen kunnen dragen. Ik ben ook blij dat onze opticien ons daar op heeft gewezen.

  Zie ook deze blog 🙂 http://esthervuijsters.nl/beugelbekkie-3-0 en deze http://esthervuijsters.nl/beugelbekkie

  Groet!

Leave a Reply