De dommen raken nooit op

Elke dinsdag een tip van (over) grootmoeder. 

Vandaag de G van Geheime middelen. Voeg aan onderstaand stukje (uit begin vorige eeuw!) de woorden ‘reclame’, ‘alternatieve geneeswijze’  en eventueel ‘Sylvia Millecam’ toe en je kunt het zó opnieuw publiceren.

"Onze tijd is bijzonder gezegend met ‘geheime middelen’ tegen alle mogelijke gebreken. Nooit te voren was deze industrie tot zoo hooge ontwikkeling gekomen. Een bedrieglijke handel waartoe, helaas, de pers maar al te bereidwillig hare kolommen leent.

Ongetwijfeld leveren domheid en bijgloovigheid het grootste contigent aan de vereerders der geheime middelen; maar er ligt nog iets aan deze beschamende industrie ten grondslag. De eenvoudige verklaring ligt hierin, dat in zoovele gevallen van ongeneesbare ziekten de hulp der geneeskunde tekort schiet. Dan grijpen de zieken en de hunnen naar het ‘onfeilbare’ middel van dr. “Die en die” (natuurlijk buiten weten van den geneesheer) om.

Waar komt het vandaan, die bedrieglijke handel in geheime middelen, die niet vermindert maar immer ten snelste aangroeit?

Simpel. Alle moderne zwendelarijen en geheimen tellen tot hunnen ijverigste 'aanbidders' en zoogenaamde voorstanders een deel der zoogenaamde ‘beste gezelschappen’ die zich oogenschijnlijk zonder oordeel overgeven in de smerige handen van een doortrapten dief. Terwijl zij overigens wel uitkijken om met  ‘het volk’ in aanraking te komen.

Wat nu de hoogere menschen doen en laten, dat is in ons land voor menig braven burger goed, schoon, en navolgenswaardig. En wordt dus klakkeloos overgenoomen. De beroemde professor Bock* heeft eens gezegd: 'De dommen raken nooit op!'"

* Niet terug kunnen vinden. Ongetwijfeld heel wijs man. Volgende week in (over) grootmoeders tips: de H van Harden.

 (Uit: De Receptenschat P. Stokvis en Zoon)

6 Responses to "De dommen raken nooit op"

 • Tanja.h
  18 juni 2013 - 10:10

  Heel leuk, die link tussen vroeger en heden! 🙂 Maar ik verbaas me vaak over alle reclame over “wondermiddeltjes ” en “wonderdieeten” en vraag me dan af of daar nog veel mensen intrappen. Volgens mij moet je dan toch wel een beetje wanhopig zijn 🙁

  • esther
   18 juni 2013 - 10:23

   Tja, het is blijkbaar van alledag “-)

 • Moi
  18 juni 2013 - 14:10

  Tja, als je chronisch ziek bent en de medici kunnen je niet helpen, anders dan te zeggen: je moet er maar mee leren leven…dan grijp je soms elke strohalm aan. Persoonlijk ben ik ook chronisch ziek, maar ik stel geen vertrouwen in die vage ‘wondermiddeltjes’, maar kan me wel voorstellen dat je soms zo wanhopig graag weer beter wilt zijn, dat je alles probeert. Maar iemand die gezond is kan zich waarschijnlijk ook niet voorstellen hoe het is om elke dag met pijn te leven, dat kun je ook vrijwel niet uitleggen.

  • esther
   18 juni 2013 - 14:23

   ik ook hoor, ik kan er me ook wat bij voorstellen! Ik vond het vooral ‘grappig’ om te ontdekken dat er dus een eeuw geleden dezelfde dingen speelden als nu. En over eeuw zal dat ng zo zijn want we zullen nooit alles kunnen genezen.

 • Tanja.h
  18 juni 2013 - 18:23

  @ MOI, nee idd , pijn kun je niet uitleggen, wat voor invloed dat heeft op je leven. Ik probeer dat niet eens meer. Maar veel mensen zijn wel erg goed gelovig. Daar is veel geld mee te verdienen als je kijkt hoeveel advertenties er van zijn.

 • Moi
  19 juni 2013 - 07:23

  Het is inderdaad grappig dat de mensheid hetzelfde blijft, hoeveel eeuwen er ook aan vooruitgang zijn. Maar wat ik bedoelde te zeggen is dat ik het niet eens ben met het predikaat ‘dommen’. Want niet alle mensen die naar zo’n strohalm grijpen zijn dom, maar eerder hoopvol dat het ditmaal hun van hun ziekte, pijn of overgewicht zal afhelpen…als je wanhopig bent wil je het gewoonweg geloven en om dan voor dom versleten te worden, vind ik wel erg hard en ik vind zo’n professor dan zelf gewoon erg dom en helemaal niet wijs.

Leave a Reply