De Bek en Colakop

Alle ouders hebben er wel één voor hun kind. Een koosnaampje.

Gewoon, een grappig (of schattig) naampje, dat de liefde tussen ouder en kind weerspiegelt. Hier is het koosnaampje momenteel ‘De Bek’.

De Bek

Dat zit zo, Liz (12) is tegenwoordig nogal goed in het trekken van ‘een hoofd’. Bijvoorbeeld als Moeder niet even gezellig boven blijft, om Puber te helpen met huiswerk. Of: als blijkt dat sokken óók onder het kleedgeld vallen. Doet zo’n situatie zich voor, dan komt er eerst een hoop gefoeter, gevolgd door een dusdanig ontevreden gezichtsuitdrukking dat deze (liefkozend uiteraard) niet anders kan worden omschreven dan als ‘De Bek’.

Koonamenverschijnsel

Het koosnamenverschijnsel doet zich vaker voor in Puberland. Zo kreeg een vriendin van mij het aan de stok met haar Puberzoon, nadat bleek dat de cola op was en zijn moeder niet direct nieuwe ging halen. De gast trok hierop een dusdanig kwaaie snuit, dat dit hem de bijnaam ‘Colakop’ opleverde. Een andere vriendin praat tegenwoordig over haar Puber als “De Bootwerker” (vanwege het taalgebruik én de vreetbuien) en een moeder van school refereert aan haar kind als “Het Lawaai” (als in: “Het Lawaai kwam pas om tien uur thuis!”).

In de praktijk

Het idee achter deze ‘koosnaampjes’ is natuurlijk dat ouders op pedagogische wijze aantonen dat, wanneer een kind ongewenst gedrag vertoont, de omgeving hen gaat zien als de verpersoonlijking van hun meest slechte eigenschap. Tot zover de theorie.

Dialogisch

Dat de praktijk vaak anders is, ontdekte ik toen ik onlangs een gesprek opving tussen Liz en een vriendin. Het ging over huiswerk en er werd het volgende gezegd (ongeveer).

“Ha ha, ik deed zus en zo en toen trok ik De Bek.”
“De Bek?”
(Trots) “Ja, zo noemt mijn moeder dat, als ik zo kijk.”
“O jaaaa! Dat doe jij altijd. De Bek he? Vet!”
“… noemen ze thuis Colakop.”
“Niet zo vet als De Bek.”
“Nee. Hoe noemen je ouders jou?”
“Eh. Shit. Niets. Ik ga het vanavond aan mijn ouders vragen.”
"Moet je doen."
"Ja! En doe nu nog eens De Bek?"

Fijn weekend & aju

Goed tot zover de impact van de koosnaam. Leuk is het wel, nuttig niet zo. Maar we hebben er wel lol om. Namens De Bek, Colakop, hun ouders en hun vrienden: een heel prettig weekend!

Foto header geleend hier.

Tagged ,

2 Responses to "De Bek en Colakop"

 • Tanja
  21 november 2015 - 19:31

  Hahaha, hele leuke blog! Hier hebben we een Oeps….( vergeten), De zielige lip en een Te laat! Maar ik merkte laatst dat ze voor mijn lief en mij ook een naam hebben die ik hier zeker niet ga vermelden 😛
  Ik ving ze toevallig op bij een gesprek tussen Oeps en De zielige lip.

 • Joolzz
  22 november 2015 - 20:13

  Jongste was een tijdje een (voornam+)baby, middelste een (voornaam+)richie en oudste (voornaam+)man. Allemaal liefkozend natuurlijk (uiteraard!! 🙂 Hahaha). Nu zijn ze gewoon weer jongste, middelste en oudste. Voordeel van ouder worden, denk ik… 😉

Leave a Reply