Dat wat ons bijzonder maakt

annabel2“Je handicap is je grootste kracht”

Dat hoorde ik Anton Corbijn vanochtend zeggen op de radio. Over het feit dat hij geen specifieke foto-opleiding heeft genoten en daarom bepaalde kennislacunes opvult met ‘zijn’ creativiteit. “Dat maakt mijn foto’s juist bijzonder.”

Een schitterend gebrek

Je handicap is je grootste kracht. Wat een prachtige zin! Het doet me denken aan het boek Een schitterend gebrek, waarin Lucia’s jonge leeftijd haar nét niet perfect maakt. En wat te denken van Een weeffout in onze sterren, over de anomalie van het leven? Ook daarin is het de 'afwijking' die de hoofdpersonen onderscheidt van alle anderen. Die zorgt voor humor en kracht.

Erg jong

Gistermiddag spraken we op school over Annabel. Uit alle testen (ik schreef daar al eerder over) komt naar voren dat ze prima presteert. "Op niveau". Bijles is niet nodig. Met wat kleine aanpassingen en een betere begeleiding bij haar huiswerk kunnen we haar onzekerheid wegnemen en zorgen dat er meer lijn komt in haar resultaten. “Ze is gewoon nog erg jong”, is een van de conclusies.

Welbespraakt

“Annabel begrijpt de opdracht niet altijd, maar ze is zo welbespraakt dat ze precies kan uitleggen waar ze wat mist.” Welbespraakt! Over een schitterend gebrek gesproken. En wat te denken van haar aangeboren nieuwsgierigheid. Die zorgt ervoor dat ze alles tóch oppikt. Sneller dan je zou verwachten soms, "ze komt vaak met verrassende conclusies". En: "Ze heeft veel humor!"

"Ik ben dus eigenlijk precies goed?" (Annabel)

Puzzel

Je handicap is je grootste kracht. Juist daardoor ontwikkel je andere talenten. En het zijn díe vaardigheden die jou bijzonder maken. Of het nou gaat om fotografie, creativiteit, nieuwsgierigheid of (een gebrek aan) humor, het zijn de stukjes die de puzzel van jouw leven compleet maken.

Laten we daar vaker aan denken, wanneer we vinden dat we tekortschieten.

6 Responses to "Dat wat ons bijzonder maakt"

 • Jolanda
  3 juni 2015 - 10:40

  Mooi stukje Esther! Zit hier gewoon met tranen. Het is zo waar. Onze ernstig slechthorende dochter is hiervan een prachtig voorbeeld. Uiterst visueel en technisch ingesteld. En als volgen lastig is kun je maar beter zelf de leiding nemen 🙂 Maar het geldt natuurlijk voor iedereen. Mooi opgeschreven!

 • Esther Vuijsters
  3 juni 2015 - 10:43

  Dank je Jolanda. Annabel had gezegd dat ze school een 8 gaf en als ze rekenen en taal wat beter zou snappen dan zou school een 9 krijgen. Dat is toch fantastisch?

 • Eline
  3 juni 2015 - 11:36

  Prachtige gedachte.

 • gjans
  3 juni 2015 - 13:23

  Mooi!

 • Linda van der Klooster
  3 juni 2015 - 20:46

  Mooi!
  Je zou iedereen zo’n gebrek gunnen.

 • Granny
  4 juni 2015 - 10:42

  Mooi…

Leave a Reply